Μητροπολίτης Ζακύνθου "Να φορολογηθεί και η Εκκλησία"

ImageΣτο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας επανέρχεται, με δηλώσεις του στην  «Ημέρα», ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Αφορμή στάθηκε ρεπορτάζ του Γαλλικού καναλιού Arte που έβαλε στο στόχαστρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου θέλοντας να αποδείξει ότι την ώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας, η εκκλησία αποτελεί αντικείμενο πλουτισμού.

«Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου αποτελεί ένα σημαντικό τόπο προσκυνήματος στον οποίο καταμεσής της κρίσης προσέρχονται χιλιάδες άνθρωποι να προσευχηθούν.

Ο Άγιος ήταν υπόδειγμα ταπεινότητας, για αυτό αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει και η εκκλησία να κάνει θυσίες και να πληρώνει φόρους. Μέχρι σήμερα κανείς δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα έσοδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτά ανέρχονται στις 100.000€ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα παγκάρια των απόρων και οι δωρεές», αναφέρει ο δημοσιογράφος του γαλλικού καναλιού

Από τη μεριά του ο Μητροπολίτης σε καμιά περίπτωση δεν αρνείται ότι πρέπει και η εκκλησία να φορολογείται δεδομένου ότι είναι απαράδεκτο χιλιάδες πολίτες να κάνουν προσπάθειες να βγούμε από την κρίση και η εκκλησία να μην συμμετέχει σε αυτήν.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ο φορολογικός νόμος δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού στον αγώνα που καταβάλλουν οι πολίτες για έξοδο από την κρίση πρέπει να συμμετάσχει και η εκκλησία. Αυτό δεν το λέω γνωρίζοντας τις προσδοκίες του κόσμου από την εκκλησία και θέλοντας να αποφύγω οποιαδήποτε αντίδραση σε αντίθετη τοποθέτησή μου».

«Η εκκλησία μπορεί να έχει πολλά κτήματα και χιλιάδες στρέμματα λόγγων, δασών, ακτών και οικοπέδων αλλά ταυτόχρονα έχει μηδέν έσοδα, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά δεσμεύονται από δήμους ή άλλους φορείς», πρόσθεσε επίσης ο κ. Χρυσόστομος.

«Εμείς δεν διαφωνούμε να φορολογηθούμε στο βαθμό που μας αναλογεί για κάθε τι όμως περισσότερο θα πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι θα ελαττωθεί το κοινωνικό μας έργο προς τον πολίτη που στις ομολογουμένως δύσκολες συγκυρίες θα είναι ότι χειρότερο», δήλωσε ο κ. Χρυσόστομος, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει κανένα κρυφό οικονομικό στοιχείο δεδομένου ότι ακόμη και η καταμέτρηση των χρημάτων από τα παγκάρια της εκκλησίας του Αγίου γίνεται από δεκαπενταμελή επιτροπή με κάθε διαφάνεια.

Εμφανίσεις: 73864
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!