Επιστολή Καρδίτσης Κυρίλλου στην Υπουργό Παιδείας Διαμαντοπούλου

ImageΕπιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος.

Στην επίστολή του ο Μητροπολίτης Κύριλλος μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «ο Νομός της Καρδίτσης από τα μέχρι τούδε καταγεγραμμένα στοιχεία φέρεται ως ο πλέον πληττόμενος από την εφαρμογήν του πνεύματος του «Καλλικράτη» εις την εκπαίδευσιν, και επιτρέψατέ μας ταπεινώς να υπενθυμίσωμεν εις την Υμετέραν Εντιμότητα παλαιοτέραν ρήσιν «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», και κατά την προτροπήν του Εθναποστόλου Ιερομάρτυρος Αγ. Κοσμά του Αιτωλού προς τους δουλωμένους Έλληνες «Γκρεμίστε ακόμη και Εκκλησίες, προκειμένου να ανοίξετε ένα σχολείο».

Η επιστολή έχει ως εξής:

Ερίτιμος Κα Υπουργέ,

Δια της παρούσης, θεωρούμεν σκόπιμον να επικοινωνήσωμεν μετά της Υμετέρας Εξοχότητος, προκειμένου να θέσωμεν υπ’ όψιν Αυτής τους προβληματισμούς ημών δια την πρόσφατον απόφασιν του Υμετέρου Υπουργείου περί υλοποιήσεως και εφαρμογής του Νόμου «Περί της επιχειρουμένης καταργήσεως και συγχωνεύσεως σχολικών μονάδων της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως».

Η Τοπική μας Εκκλησία, ως αρωγός πάντοτε, συμμετέχει ενεργά εις τους προβληματισμούς, τόσον μεν της εκπαιδευτικής κοινότητος, όσον και της Τοπικής Κοινωνίας, συνδιαλέγεται δε και συναποφασίζει επί πάσης φύσεως ζητημάτων.

Στόχος της Πολιτείας πάντοτε από την εφαρμογή ενός νέου Νόμου είναι ότι θα προκύψουν νέες συνθήκες, βελτιώσεις και παραγωγική προσαρμογή εις το καθημερινώς εξελισσόμενον κοινωνικόν γίγνεσθαι.

Εν προκειμένω όμως η εφαρμογή του ανωτέρω νόμου στα διοικητικά όρια της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, πλήτει αυτήν εις τον μέγιστον βαθμόν, υπό την προοπτικήν δε της υποτιθεμένης και προσδοκομένης «ποιοτικής αναβαθμίσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως, της αξιοποιήσεως των υποδομών και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας» ουσιαστικά επιφέρει την πλήρη ερήμωσιν της Περιφερείας, αφού θα οδηγήσει μαθητάς και γονείς να εγκατασταθούν εις τας έδρας των νέων σχολικών μονάδων, μετά το σαρωτικό κλείσιμο μονάδων του Νομού.

Παράλληλα δε: α) απουσιάζει από το σκεπτικό της εφαρμογής του Νόμου η μέριμνα δια την ασφαλή, μόνιμον και απρόσκοπτον μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα· 

β) γεννάται το ερώτημα κατά πόσον η δημιουργηθείσα δομή των νέων σχολείων δύναται να ανταπεξέλθη εις τας απαιτήσεις·

γ) δημιουργεί υπεράριθμα σχολικά κέντρα με αρνητικές συνέπειες, όπως αυτό της δημιουργίας πολυπληθών τμημάτων·

δ) μειώνει δραστικά τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίοδο μάλιστα που τα ποσοστά ανεργείας είναι υψηλά και

ε) πλήττει άμεσα και αρχηστεύει σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα.

Εν κατακλείδι, κυρία Υπουργέ, ο Νομός της Καρδίτσης από τα μέχρι τούδε καταγεγραμμένα στοιχεία φέρεται ως ο πλέον πληττόμενος από την εφαρμογήν του πνεύματος του «Καλλικράτη» εις την εκπαίδευσιν, και επιτρέψατέ μας ταπεινώς να υπενθυμίσωμεν εις την Υμετέραν Εντιμότητα παλαιοτέραν ρήσιν «όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή», και κατά την προτροπήν του Εθναποστόλου Ιερομάρτυρος Αγ. Κοσμά του Αιτωλού προς τους δουλωμένους Έλληνες «Γκρεμίστε ακόμη και Εκκλησίες, προκειμένου να ανοίξετε ένα σχολείο».

Όθεν, ευελπιστούντες, ότι συμβάλλομεν ταπεινώς με την παρέμβασίν μας αυτήν εις την εκ μέρους Υμών δικαιωτέραν επανεξέτασιν εφαρμογής του ως άνω Νόμου, διατελούμεν,

Μετ’ εξαιρέτου τιμής και πασχαλίων ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων

ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Εμφανίσεις: 69479
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!