Η Παναγία η Βουλκανιώτισσα για πρώτη φορά εκτός της Μητροπόλεως Μεσσηνίας

Image''Ἡ σεπτή Εἰκών Σου, μεταφέρεται νῦν, καί ἀγγέλων στρατιαί συναγάλλονται, Βουλκανιώτισσα Πανάχραντε Ἁγνή.''

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, που εξέρχεται για πρώτη φορά εκτός της Ιεράς Μητροπολεώς Μεσσηνίας,  μετέφεραν στις 8 Απριλίου για εξαήμερο προσκύνημα ο Ηγούμενος και Πατέρες της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου (δίπλα από το Κοιμητήριο Περιστερίου) κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Περιστερίου  κ.Χρυσοστόμου.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Η Ιερά και Σεβασμία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου στην περιοχή Ιθώμη Μεσσηνίας είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με πλούσια εκκλησιαστική και εθνική δράση. Η παλαιά Μονή της «Κορυφής» ή «Επανωκαστριτίσσης» όπως λέγεται, κτίσθηκε κατά τον Η΄ αιώνα στον χώρο όπου κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Ιθωμάτας Δίας.

Κατά το έτος 1625 οι Βουλκανιώτες Πατέρες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ελλείψεως νερού , έκτισαν σε χαμηλότερο τόπο την νέα Μονή Βουλκάνου όπως μαρτυρεί και ο κώδικας της Μονής. Μαζί τους μετέφεραν και το ιερό παλλάδιο του Μοναστηριού, την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης. Οι σχετικές παραδόσεις αναφέρουν ότι η σεπτή Εικόνα τη Παναγίας ευρέθη από εικονολάτρες Μοναχούς κρεμασμένη σ' ένα πουρνάρι και με τη συντροφιά ενός αναμένου καντηλιού.

Η Εικόνα της Βουλκανιώτισσας είναι μικρών διαστάσεων (0,36 x 0,29) και παριστάνει ημίσωμη την Θεοτόκο ως Οδηγήτρια. Έχει αργυροεπένδυτο κάλλυμα φτιαγμένο στο Μετόχιον της Μονής που βρισκόταν στη Σμύρνη το έτος 1857 και φέρει την επιγραφή « Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΟΝΟΜΑΖΩΜΕΝΗ Τῼ ΟΡΕΙ ΒΟΥΛΚΑΝῼ ».Image

Χιλιάδες προσκυνητών συρρέουν στη Μονή όλο το έτος, κυρίως όμως τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου καθώς και στο Μετόχιο της Μονής στην Μεσσήνη όπου πραγματοποιείται 9ήμερη πανήγυρη από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα μεταφέρεται λιτανευτικώς με νυκτερινή πεζοπορία από την Μονή στη Μεσσήνη, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η λιτάνευση αυτή, ή «Κάθοδος» όπως λέγεται, γίνεται σε ανάμνηση της διασώσεως των κατοίκων από πανούκλα κατά τον 17ο αιώνα, όταν με την μεταφορά και την ευλογία της Εικόνας εξαφανίστηκε η φοβερή αρρώστια.

Στο μοναστήρι ακόμη φυλάσσονται Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου, του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, του Καλαματιανού  Νεομάρτυρος Αγίου Ηλία του Αρδούνη, Επιτραχήλιον του Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ κλπ. Στη δε πλούσια βιβλιοθήκη του υπάρχουν παλαιά και νέα βιβλία, χειρόγραφα, Τουρκικά φιρμάνια και 4 Πατριαρχικά Σιγίλλια που αναγνωρίζουν ή επικυρώνουν τα προνόμιά του ως Σταυροπήγιον.

Σήμερα η Ιερά Μονή του Βουλκάνου απαριθμεί 11μελή ανδρική αδελφότητα.

Η  Σεπτή εικόνα θα παραμείνη στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Περιστερίου έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Εμφανίσεις: 70736
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!