Καστορίας Σεραφείμ "Η προσευχή μας είναι δεδομένη για το λαό της Ιαπωνίας"

ImageΜε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος, τιμάται στην Καστοριά από αιώνων, αφού και ναός υπήρχε στη μνήμη του ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά και σε πολλές από τις τοιχογραφίες των 75 βυζαντινών παρεκκλησίων που βρίσκονται στην πόλη της Καστοριάς, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς κατέχει περίοπτη θέση τόσο εντός όσο και εκτός, αφού οι βυζαντινές εκκλησίες αγιογραφούνταν και στο εξωτερικό μέρος του ναού.

Έτσι ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, αναβίωσε την εορτή του Αγίου Γρηγορίου, τιμώντας με θρησκευτικές εκδηλώσεις τη μνήμη του, δυο φορές το χρόνο, τη Β’ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστοριάς, στον οποίο και φυλάσσεται μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου και τη 14η Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης.

Έτσι και φέτος, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος και πάλι του επιχώριου Επισκόπου, του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Γιαννουσά και των εφημεριών του Ιερού Ναού.

Στο λόγο του ο κ. Σεραφείμ, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αλλά και στο πόσο πολύ ευλαβούνταν οι Καστοριανοί τον μεγάλο αυτό Άγιο της Εκκλησίας, αφού υπάρχουν και οι καταθέσεις του μαθητή του Αγίου Φιλοθέου του Κόκκινου.

Επίσης, παρότρυνε το εκκλησίασμα να ευχαριστεί και να ευγνωμονεί το Θεό νυχθημερόν, να προσεύχεται αδιαλείπτως στο όνομα του Ιησού Χριστού, γιατί είναι η μόνη ελπίδα και η μόνη διέξοδος στα προβλήματά μας.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας αναφέρθηκε και στους αδελφούς μας στην Ιαπωνία, οι οποίοι δοκιμάζονται από τις καταστροφές και από τον πόνο για τον χαμό των αθώων συνανθρώπων τους.

"Η προσευχή μας είναι δεδομένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην ασπάζονται την δική μας ορθόδοξη πίστη και αποκάλυψη αλλά είναι κι αυτοί άνθρωποι πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού", κατέληξε ο κ. Σεραφείμ.

Στο τέλος  της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε αναγνώστη έναν διάκονο του ιερού αναλογίου ο οποίος καθημερινά βρίσκεται στον ναό του Αγίου Γεωργίου και υμνεί το όνομα του Θεού μέσα από τις ιερές ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στους κατανυκτικούς εσπερινούς που τελούνται στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ομιλητές από το Άγιο Όρος και από άλλα πνευματικά καταφύγια της Ελλάδος, αναλύουν επίκαιρα θέματα προς πνευματική τέρψη του ακριτικού λαού της Καστοριάς.

Έτσι και αυτή την Κυριακή, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου  κ. Σεραφείμ ήταν ο ιερομόναχος Λουκάς Γρηγοριάτης, από την Ιερά Μονή Αγίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, αναλύοντας το θέμα : "Η οδός των αρετών κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά".

Εμφανίσεις: 67574
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!