Χρυσόστομος "Οι ιεροί τόποι μπορούν να αποτελέσουν, τους ιδανικούς χώρους επίσκεψης"
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 00:44
-
Παρακάτω ακολουθεί ο χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Πριγκιπάτο της Ανδόρρας.
Ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Ζακύνθου έχει ως εξής:
Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,
Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία της συγκλήσεως του Συνεδρίου αυτού, εδώ στην πανέμορφη Χώρα-Πριγκιπάτο της ΑΝΔΟΡΡΑΣ, να Σας απευθύνω, ως ο Εκπρόσωπος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και του Σεπτού Προκαθημένου Αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, στην αγάπη Σας, την χαρά μας και την εν Κυρίω εγκαύχηση, τα θερμά συγχαρητήρια και τους επαίνους μας, για την συνέχιση των πρωτοβουλιών σας, όπως η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού.
Συνέδρια αυτού του τύπου και αυτού του υψηλού επιπέδου, σε παγκόσμιο επίπεδο με την παρουσία πολλών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων της κοινωνίας μας, στα οποία είναι προσκεκλημένη και η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν τη δυνατότητα να δείχνουν συνεχώς την μέριμνά τους, πάνω σε προβλήματα και τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου όπως αυτά αντιμετωπίζονται στον σύγχρονο μεταμοντέρνο ανήσυχο κόσμο μας και στον σπουδαίο τομέα του Τουρισμού γενικότερα.
Ο εικοστός πρώτος (21ος) αιώνας χαρακτηρίζεται από την δίψα του ανθρώπου και μάλιστα του σημερινού Ευρωπαίου να ανακαλύψει ξανά χαμένα μονοπάτια της ψυχής του, να στραφεί στην πνευματική αναζήτηση, εσωτερική και εξωτερική, για μία εναλλακτική πρόταση ζωής και επικοινωνίας, που θα τον απομακρύνει από την τεχνολογική εξάρτηση μέσα στην οποία είναι κλεισμένη η κουραστική και εν πολλοίς μονότονη ζωή του. Να γίνει πνευματικός αναζητητής, για τον σχηματισμό της εσωτερικής αλλαγής, της ανάπτυξης ενός νέου ρυθμού και μιας βαθύτερης αρμονίας στα δρώμενα του μεταμοντέρνου κόσμου μας .
Οι συνθήκες όμως της ζωής αυτής έχουν αμβλύνει τις αισθήσεις μας, ώστε να χρειάζονται ερεθίσματα τέτοια, μέχρι να υπάρξει αληθινή ανταπόκριση στην ομορφιά που τις τριγυρίζει. Ερεθίσματα που δεν θα οδηγήσουν σε ναυάγιο ούτε στον εκφυλισμό μας, αλλά θα μας οδηγήσουν στη βίωση της κάθε τουριστικής-προσκυνηματικής προσπάθειας για την ανεύρεση της ρίζας της ταυτότητας και της αυθεντικότητας .
Η ιστορική πορεία της Χριστιανικής Εκκλησίας αποδεικνύει ότι προσλαμβάνει και εξαγιάζει τα στοιχεία του κόσμου. Τα μέλη Της, που δημιουργούν και κατοικούν σε πόλεις, σε χώρες, στην Ενωμένη Ευρώπη, στον κόσμο όλο, δεν εγκαταλείπουν τον κόσμο, αλλά ζουν σ' αυτόν, και έχουν κληθεί να ενεργούν και να βιώνουν την εν Χριστώ ζωή μέσα στον κόσμο. Ο κάθε πιστός είναι εν μέρει προϊόν και ταυτόχρονα γίνεται δημιουργός ενός πολιτισμού, με όλο τον πλούτο και την ποικιλία του.
Ο πλούτος και η ποικιλομορφία του τοπικού πολιτισμού κάθε χριστιανικής χώρας, η ιστορία και τα χριστιανικά πολυδιάσπαρτα προσκυνήματα στην Ευρώπη και στην χώρα που μας φιλοξενεί, αποτελούν μια παγκόσμια κληρονομιά, και υπαγορεύουν την υλοποίηση εναλλακτικής προτάσεως αξιοποιήσεώς των, κατά την περιήγηση τόσο των ενδιαφερομένων και των εντοπίων, όσο και των πολλών και ποικίλων φίλων που τις επισκέπτονται καθημερινά.
Οι πολυποίκιλοι ιστορικοί και λοιποί θησαυροί των χριστιανικών προσκυνημάτων μας , που συναντά κανείς σε κάθε βήμα, καταδεικνύουν την προσφορά του Χριστιανισμού παγκοσμίως στην Ιστορία, την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την πνευματικότητα της ανθρωπότητας. Μέσα στις ευλογημένες από τον Θεό Χώρες επιτρέψτε μου να σημειώσω και την Πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα με τα χιλιάδες όμορφα και μοναδικά νησιά της τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα, τα ψηλά και χιονοσκέπαστα βουνά της, την αδιάκοπη ιστορία της τα τελευταία 3.500 χρόνια, τα διάσπαρτα πολιτιστικά και πνευματικά μνημεία, του μοναδικού στον κόσμο πολιτισμού της, ενός πολιτισμού που ξεκινά από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και διανόηση, συνεχίζεται αδιάκοπα στην Χριστιανική και Βυζαντινή Φιλοσοφία, Τέχνη, Παράδοση και Ιστορία και συνεχίζει την νεοελληνική αδιάκοπη ιστορική και ανοδική πορεία της, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, που είναι γενικότερο παγκόσμιο σημερινό φαινόμενο. Μέσα σε όλα αυτά και η ανάπτυξη από Θεσμούς όπως η Χριστιανική Εκκλησία και του θέματος του Θρησκευτικού Τουρισμού.
Ο σκοπός άλλωστε αυτού, έτσι όπως κατανοείται από την Χριστιανική Εκκλησία, περικλείει τις περισσότερες φορές συνειδητά ἢ ασυνείδητα, την υπέρβαση της καθημερινότητας, την ψυχική ανάταση, την συνάντηση με μια άλλη πραγματικότητα, την προσδοκία της παρακλήσεως, την αναζήτηση του προσώπου και των αξιών την αναψυχή μαζί με την αναζήτηση της ψυχής. Αυτοί οι ευλογημένοι τόποι συνιστούν «σημεία» που εντάσσονται σε μία «πνευματική γεωγραφία», τα οποία όταν ενωθούν μεταξύ τους, χαρτογραφούν οδοιπορικά τουρισμού, υποβάλλουν σχέδια για ευσεβείς, αποδημίες και οδοιπορίες..
Οι Χριστιανικές χώρες της γηραιάς Ηπείρου μας έχουν το προνόμιο της αδιάλειπτης παρουσίας και λειτουργίας της Εκκλησίας και των ιδρυμάτων Της. Τα διάφορα Χριστιανικά Καθιδρύματα και Προσκυνήματα δίπλα και σε συνάφεια με τα άλλα ιστορικά μνημεία, συνεχίζουν να υφίστανται. Επομένως τα χριστιανικά προσκυνήματα, αλλά και οι ιεροί τόποι μπορούν να αποτελέσουν, τους ιδανικούς χώρους επίσκεψης όχι με τη μορφή και το σκοπό της θέασης όμορφων τοπίων μόνο, ούτε κάποιων υπολειμμάτων του ενδόξου ιστορικού μουσειακού παρελθόντος κάθε χώρας, αλλά της ανακαλύψεως μίας ζωντανής και ανθηρής χριστιανικής κοινότητας, και της βίωσης ενός αυθεντικού τρόπου ζωής και μαρτυρίας.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε μια τέτοια προοπτική είναι αναγκαία, καθώς εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο κουρασμένοι από τους εξοντωτικούς βιορυθμούς της σύγχρονης ζωής, στρέφουν τα μάτια τους και προς την Χριστιανική Εκκλησία και επιθυμούν να αποκαταστήσουν επαφή με αυτή και να βρουν την αληθινή ταυτότητα και την ύπαρξή τους. Η Χριστιανική Εκκλησία της Ελλάδος, μία σύγχρονη Εκκλησία στην Ενωμένη Ευρώπη, και δια του Συν. Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, δείχνει το πόσο σπουδαίο θεωρεί σήμερα τον διάλογο των πολιτισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο, με την έμπρακτη δυνατότητα που παρέχεται, δια της επισκέψεως και γνωριμίας των προσκυνημάτων μας. Δίδεται η μοναδική ευκαιρία να δείξουμε το πώς και που Εκείνη, διαφοροποιείται από τα άλλα θρησκεύματα και πιστεύματα και ποιες είναι οι προτάσεις Της πάνω στα σύγχρονα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σήμερα. Ο Θρησκευτικός Τουρισμός πιστεύουμε απόλυτα ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο ενότητας των ανθρώπων. Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και όλες οι Χριστιανικές Εκκλησίες ζώντας καθημερινά τα νέα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή κοινωνία προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις προσέγγισης των χριστιανών στους Ιερούς τόπους των. Δημιουργούν δηλαδή, και δια του τρόπου αυτού, ήθος και σεβασμό ανάμεσα στον άνθρωπο και στον Θεό, στον άνθρωπο και στη κλονισμένη και ταραγμένη ισορροπία, από εμάς, φύση, στον άνθρωπο με το συνάνθρωπο του.
Αγαπητοί μου,
Μεταφέροντες τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, αλλά και των Αγίων Αδελφών μου Αρχιερέων, των συγκροτούντων την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας ευχόμαστε εκ μέσης ψυχής και καρδίας, κάθε επιτυχία στο Συνέδριό μας, θα το παρακολουθήσουμε μαζί με την τιμία συνοδεία μας, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου της Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ευελπιστούμε ότι:
α) πάντα από κοινού και δι ΄ αυτού του τρόπου, θα διακονείται ο άνθρωπος και θα οδηγείται σε νομές σωτηρίους και
β) θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας δούμε σύντομα κοντά μας στην Ελλάδα και στην Ι. Μητρόπολή μας την Ζάκυνθο, να σας φιλοξενήσουμε μέσα από την πατροπαράδοτη μοναδική ελληνική φιλοξενία μας, και να σας δείξουμε τα Ιερά Μνημεία -Προσκυνήματα και τον ευλογημένο Τόπο μας, προσφέροντας σας μαζί με την σωματική αναψυχή σας και την ξεκούραση και της ψυχής.
Σας ευχαριστώ.
- Εμφανίσεις: 62408