Ο Νέας Σμύρνης Συμέων εγκαινίασε το "Τραπέζι Αγάπης Αγίου Ανδρέου"

ImageΕγκαινιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου Νέας Σμύρνης το "Τραπέζι Αγάπης Αγίου Ανδρέου".

Το Τραπέζι Αγάπης, υπό τη σκέπη του παλαιού Ιδρύματος της πόλεώς μας, θα ετοιμάζει και θα προσφέρει καθημερινά ένα πιάτο ζεστού και καλομαγειρεμένου φαγητού στους συνανθρώπους μας των περιοχών των Ενοριών Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων, που το έχουν ανάγκη.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ο οποίος στην ομιλία του προσδιόρισε τη σημασία και το πλαίσιο λειτουργίας της νέας αυτής φιλανθρωπικής δραστηριότητος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Σταύρος Τζουλάκης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής κ. Μαρίνα Ιακωβάκη, ο Πρόεδρος της Εστίας κ. Ιωάννης Καλογείτονας, οι εφημέριοι των Ενοριών Αγίας Φωτεινής και Αγίων Αναργύρων, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τα μέλη των Επιτροπών Χριστιανικής Αλληλεγγύης των δύο Ενοριών, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου.

Παρούσες και οι εξήντα περίπου εθελόντριες κυρίες, οι οποίες με προθυμία και χαρά ανέλαβαν να διακονούν το Τραπέζι Αγάπης.

Ήδη, εδώ και είκοσι μέρες που ξεκίνησε η λειτουργία του συσσιτίου, ο αριθμός των μερίδων που ετοιμάζονται καθημερινά έφτασε τις 70.

Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών:Image

«Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου, του Ιδρύματος στις εγκαταστάσεις του οποίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ιδρύθηκε λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή για να περιθάλψει προσφυγόπουλα, ορφανά κορίτσια. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις έκτακτες ανάγκες που είχαν τότε προκύψει, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν προσέλαβε διάφορες μορφές.

Τελευταία άρχισε να φθίνει. Τρόφιμοί του, ελάχιστα παιδιά προερχόμενα από την Αλβανία. Και οι εγκαταστάσεις του είχαν ανάγκη από ριζικές αλλαγές και ευρεία ανακαίνιση, έργο όχι εύκολο και πολύ δαπανηρό για ένα κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του ᾽60 με τις τότε ισχύουσες προδιαγραφές.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιό του αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του και να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις του για άλλες, σύγχρονες ανάγκες. Στον πρώτο όροφο από τις αρχές της σχολικής χρονιάς άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Και στις εγκαταστάσεις του Ισογείου (Τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκη) αποφασίστηκε να λειτουργήσει το ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ, χάριν των συνανθρώπων μας εκείνων που έχουν ανάγκη καθημερινά ένα πιάτο ζεστού και καλομαγειρεμένου φαγητού.

Ειδικότερα, των συνανθρώπων μας που κατοικούν στην περιοχή των Ενοριών Αγίας Φωτεινής και αγίων Αναργύρων, στις οποίες δεν υπάρχει —δεν λειτούργησε ποτέ— Σπίτι Γαλήνης, όπως, από ετών, λειτουργεί στις όμορες Ενορίες του αγίου Σώστη και της αγίας Παρασκευής. Η οικονομική κρίση με τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε, κατέστησε την ανάγκη αυτής της προσπάθειας ακόμη πιο επιτακτική.

Στη Μητρόπολή μας εδώ και χρόνια λειτουργούν πέντε «Σπίτια Γαλήνης», του αγίου Σώστη, της αγίας Παρασκευής, της Παναγίτσας και του αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου και της αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως. Ήδη και η ενορία του αγίου Παντελεήμονος Τραχώνων στον Άλιμο ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό της «Σπίτι Γαλήνης».

Μέχρι τα τέλη του 2010 διανέμονταν καθημερινά 335 μερίδες φαγητού. Από τις αρχές του 2011 οι μερίδες, λόγω της οικονομικής κρίσεως, αυξήθηκαν κατά πολύ και έφτασαν τις 475! Σ᾽ αυτές θα πρέπει να προσθέσουμε άλλες 70 μερίδες, αυτές του Αγίου Ανδρέου, που προέκυψαν στις λίγες ημέρες που ξεκίνησε ανεπίσημα η λειτουργία του.

Ο αριθμός 545 δεν είναι καθόλου μικρός, αν λάβουμε υπόψη μας το καλό γενικά οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων που κατοικούν στους δήμους της Μητροπόλεώς μας και τον μικρό αριθμό οικονομικών μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές μας σε σύγκριση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Σήμερα εγκαινάζουμε επίσημα το έργο, επικαλούμενοι την ευλογία του Θεού και τις πρεσβείες του αγίου Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου μας, στο όνομα του οποίου και του Ιδρύματός του, θα λειτουργεί.

Τραπέζι αγάπης το ονομάσαμε! Γιατί; Γιατί επιθυμούμε η αγάπη να αποτελέσει το θεμέλιο της προσπάθειας. Το πιάτο φαγητού ν᾽ αποτελεί προσφορά αγάπης. Να ετοιμάζεται με αγάπη. Και να προσφέρεται με αγάπη στους συνανθρώπους μας, τους «ελάχιστους αδελφούς» του Κυρίου, που το έχουν ανάγκη.

Την ευθύνη της λειτουργίας του Τραπεζιού της Αγάπης αναθέσαμε στον π. Αθανάσιο Διονυσόπουλο, εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού της Αγίας Φωτεινής. Εξήντα περίπου κυρίες ανταποκρίθηκαν ήδη στην πρόσκλησή μας με χαρά και ενθουσιασμό και με ζήλο ξεκίνησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Είναι οι εθελόντριες της αγάπης και της προσφοράς, στις οποίες εμπιστευθήκαμε την επιτυχία του εγχειρήματος και προς τις οποίες είμαστε ευγνώμονες.

Αλλά και πολλοί από τους αδελφούς μας χριστιανούς, που πληροφορήθηκαν την έναρξη λειτουργίας του, έσπευσαν να προσφέρουν με αγάπη τρόφιμα και χρήματα η να αναλάβουν τη δαπάνη ενός γεύματος.

Εύχομαι και παρακαλώ να ευχηθείτε και σεις ο Κύριος Ιησούς να ευλογήσει το έργο, ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά. Να αναδειχθεί πράγματι ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ.

• Της αγάπης του Θεού.

• Της αγάπης του αγίου Ανδρέου.

•Της αγάπης όλων μας προς τους συνανθρώπους μας, που περιμένουν αυτή την αγάπη να τους την εκφράσουμε στο όνομα του Χριστού εμπράκτως, με προθυμία και χαρά».

Image

Image

Εμφανίσεις: 89780
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!