Βοστώνης Μεθόδιος εναντίον κοινοτικού συμβουλίου Λιν

Image«Περιφρόνηση των Ομοιόμορφων Κανονισμών της Αρχιεπισκοπής», χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος τη θεματολογία της γενικής συνέλευσης της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν Μασαχουσέτης, που έχει οριστεί να γίνει σήμερα Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 7 το βράδυ, για να ασχοληθεί με το ζήτημα της ετήσιας οικονομικής συνεισφοράς της προς την Αρχιεπισκοπή.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος με τετρασέλιδη επιστολή του εκφράζει «την αποκαρδίωσή του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην κοινότητα» και υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων της Αρχιεπισκοπής που καθόρισαν τη μέθοδο συλλογής χρημάτων από τις κοινότητες «είναι υποχρεωτικές για όλες τις κοινότητες είτε συμμετείχαν στις Κληρικολαϊκές, είτε όχι».

Γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον Μητροπολίτη Μεθόδιο δεν είχε απαντηθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε η παρούσα έκδοση.

Οπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 8 Φεβρουαρίου 2011, η κοινότητα του Λιν αρνείται να καταβάλει στην Αρχιεπισκοπή την οικονομική συνεισφορά της, η οποία ανήλθε στις ογδόντα οκτώ χιλιάδες δολάρια από εξήντα οκτώ.

O Ιωάννης Μεκλής, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, με την ομόφωνη συμφωνία του συμβουλίου, αλλά και την ολόθυμη σύμπλευση του προϊσταμένου της κοινότητας, πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Τσουκαλά, διεμήνυσε στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ότι η κοινότητα δεν έχει και δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα χρήματα από τις 68.000 όπως απαιτεί η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη.

Το συμβούλιο και ο ιερέας έστειλαν γράμμα στα μέλη της κοινότητας στο οποίο εξηγούν τα γεγονότα λεπτομερώς και συνάμα καλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση. Στην επιστολή αναφέρουν ότι «η εκκλησία μας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται την βοήθειά σας. Ολα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να παρευρεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της κοινότητας».

Εξηγούν στην επιστολή πως «η Μητρόπολη απαιτεί $20.000 για καθυστερημένη εισφορά για το 2010 και επί πλέον $88.000 για το 2011». Υπογραμμίζουν ότι «το Συμβούλιο παραμένει σταθερό στην απόφαση ότι η ετήσια εισφορά μας στην Αρχιεπισκοπή δεν θα υπερβεί τις $68.000 του προϋπολογισμού», ενώ γίνεται λόγος ακόμα και «για κλείσιμο της εκκλησίας».

Ο ιερέας Γεώργιος Τσουκαλάς και ο πρόεδρος Ιωάννης Μεκλής δεν απάντησαν σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μεθόδιος αιτιάζει στην επιστολή του, προς τα μέλη της κοινότητας πως «η κοινότητά σας δεν αντιπροσωπεύθηκε στις Κληρικολαϊκές, επειδή όπως μας είπατε «ήταν πολύ ακριβά για να συμμετάσχουμε». Διερωτάται «είναι η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου σε τέτοια τρομερή κατάσταση που δεν μπορεί να αναλάβει τα έξοδα έστω για έναν αντιπρόσωπο;».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έγραψε στο γράμμα του, ότι «η κοινότητα του Λιν είναι η μόνη κοινότητα στη Μητρόπολη Βοστώνης η οποία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της προς την Αρχιεπισκοπή για το έτος 2010».

Ο κ. Μεθόδιος γράφει στην επιστολή του πως «το παρόν συμβούλιο σας είπε ότι η Αρχιεπισκοπή απαίτησε ένα ποσό εναντίον της κοινότητάς μας, εκείνο που δεν σας είπαν είναι ότι η Αρχιεπισκοπή καλή τη πίστη χάρισε συνολικά 48.778,00 παλαιές οφειλές από το 2007», ενώ παραθέτει κατάλογο χαρισθέντων ποσών του παρελθόντος.

Οπως αναφέρεται και στην επιστολή του κ. Μεθοδίου, τον περασμένο Δεκέμβριο εκλήθη το κοινοτικό συμβούλιο στη Μητρόπολη για να συζητηθεί το θέμα, παρουσία μάλιστα του Γεωργίου Βουρβούλια από το Ουϊσκόνσιν, προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πλην όμως το κοινοτικό συμβούλιο δεν ενέδωσε, αλλά με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινότητας τερματίσθηκε η συνεδρίαση με τη δήλωση πως «το κοινοτικό μας συμβούλιο πήρε την απόφασή του».

Κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του π. Τσουκαλά, το συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2010 έστειλε επιταγή εξ 68.000 δολαρίων. Αμέσως η Μητρόπολη έστειλε γράμμα και ζητούσε άλλες 20.000, πράγμα το οποίο εξόργισε τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και αποφάσισαν ομόφωνα πως δεν έχουν και δεν πρόκειται να δώσουν περισσότερα, πράγμα το οποίο το κατέστησαν κατηγορηματικά γνωστό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στην Μητρόπολη.

Τονίζεται ότι ανάμεσα στα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου είναι και ο επιφανής επιχειρηματίας Τομ Δημάκης, ο οποίος συμφώνησε να μην δοθεί ούτε ένα δολάριο παραπάνω από τις 68 χιλιάδες. Ο κ. Δημάκης είναι μέγας ευεργέτης της Θεολογικής Σχολής, αλλά και υποστηρικτής και ευεργέτης της Μητρόπολης Βοστώνης.

Επειδή ο π. Τσουκαλάς στη συνεδρίαση αυτή δεν σηκώθηκε να διαφωνήσει με το κοινοτικό του συμβούλιο και να πει να δώσουμε τα παραπάνω χρήματα, ο κ. Μεθόδιος του επιρρίπτει ευθύνες.

Σημειωτέων ότι ο π. Τσουκαλάς περιφερόταν σε κοινότητες και ομογενείς επιχειρηματίες και συγκέντρωνε επί πλέον χρήματα για τη Μητρόπολη μέσω του ταμείου «ΦΩΣ».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα με δριμεία επιστολή του επέπληξε τον π. Τσουκαλά και του απαγόρευσε να επισκέπτεται άλλες κοινότητες και να συμμετέχει σε εσπερινούς, ακολουθίες και μυστήρια.

Ταυτόχρονα δε, απαγόρευσε σε άλλους ιερείς να επισκέπτονται την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν.

Ο πρωτοσύγκελος π. Τεντ Μπάρμπας, έστειλε κι αυτός γράμμα στην κοινότητα με την εντολή κάθε μυστήριο που θα τελείται να λαμβάνει ο ιερέας ξεχωριστή άδεια από τη Μητρόπολη, αφού πρώτα θα έχουν καταβληθεί οι εννέα χιλιάδες δολάρια στην Αρχιεπισκοπή κάθε μήνα.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» εκ των έσω της Μητρόπολης Βοστώνης αναφέρουν ότι ο κ. Μεθόδιος δεν συνομιλεί με τον π. Τσουκαλά, αλλά του διεμήνυσε με ιερέα να σηκωθεί σήμερα το βράδυ στη γενική συνέλευση και να την αποκηρύξει, επίσης να πει να δοθούν τα χρήματα που απαιτεί η Μητρόπολη και τέλος να παραιτηθεί από ιερέας της κοινότητας.

Εμφανίσεις: 85368
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!