Νέας Σμύρνης Συμεών "Να παραμείνετε προσηλωμένοι στις παραδόσεις" - (Φώτο)

ImageΜε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα, στην ιερά νήσο Τήνο, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επι τη αναμνήσει της ευρέσεως της θαυματουργού Εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι Πολιτειακές και Στρατιωτικές Αρχές του νησιού, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Δήμαρχος Τήνου και πλήθος πιστών που από νωρίς είχαν κατακλύσει τον Πανίερο Ναό της Μεγαλόχαρης.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου π. Γεώργιος Φανερός μετά το πέρας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ιεράρχη, που τίμησε με την παρουσία του τους εορτασμούς της ευρέσεως της ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης, ενώ και ανέγνωσε σύντομο μήνυμα προς τους Τηνίους και τους προσκυνητάς του σεπτού Ποιμενάρχου μας του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου ανέφερε:”... Η Παναγία είναι εκείνη, που με την ελεύθερη και αβίαστη συμμετοχή της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας κατέστησε τον εαυτό της κλίμακα μεταξύ Θεού και ανθρώπου και απέβη τρανό παράδειγμα της κατά Θεόν ζωής, αιώνιο και διαχρονικό πρότυπο βιοτής για κάθε άνθρωπο. Είναι η Ευαγγελίστρια της σωτηρίας του γένους των ανθρώπων, αλλά και της προστασίας του γένους των Ελλήνων.” 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης στη συνέχεια εκήρυξε τον Θείο Λόγο παίρνοντας αφορμή από το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας το οποίο ειδικά για τη νήσο Τήνο ήταν η υποδοχή του Χριστού στο σπίτι των αδελφών του Λαζάρου, Μάρθας και Μαρίας.

Αντιπαραβάλλοντας το πως αυτές υποδέχθηκαν τον Χριστό, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι κι εμείς υποδεχόμαστε στην καρδιά μας τον Χριστό και τον φιλοξενούμε αναγκάζοντάς Τον να κατοικήσει μονίμως, με τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, τη μελέτη του Λόγου του Θεού και την καθαρά προσευχή.

Τέλος, ο Μητροπολίτης, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο του ιερού προσκυνήματος, ενώπιον της προτομής του αοιδίμου Μητροπολίτου Τήνου κυρού Γαβριήλ, επί της Αρχιερατείας του οποίου βρέθηκε η Ιερά Εικόνα.

Επίσης, εις ανάμνηση της πρώτης λιτανείας της αγίας Εικόνας την 30η Ιανουαρίου 1823 στις 2 μ.μ., έτσι και εφέτος για 188η φορά, την ίδια ώρα,  πραγματοποιήθηκε λιτανεία στους δρόμους της πόλεως της Τήνου, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.Image

Κατά αυτήν, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παν. Ρήγας, ενώ παρέστησαν και οι δύο Βουλευτές Κυκλάδων Ιω. Βρούτσης και Γεωρ. Παπαμανώλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Πουσσαίος, ο Δήμαρχος Τήνου , Δημοτικοί Σύμβουλοι και λοιποί εκρόσωποι Φορέων και Αρχών.

Ομιλώντας εις την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον λαό της Τήνου για την πάνδημη συμμετοχή του, κατέθεσε την συγκίνησή του για την ευλάβεια του Τηνιακού λαού και τις εκδηλώσεις τιμής προς το πρόσωπο και την Ιερά Εικόνα της Μεγαλόχαρης και προέτρεψε ειδικά την νέα γενιά να παραμείνει προσηλωμένη και πιστή στις παραδόσεις που η ευσέβεια των προγενεστέρων δημιούργησε και κληροδότησε.

Κατά την επιστροφή στον Ιερό Ναό τελέσθηκε το Τρισάγιο των αειμνήστων Κτιτόρων του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ κ. Ευάγγελος Παρασκευάς -Γκίζης προέβη στον καθιερωμένο Απολογισμό των πεπραγμένων της Δ.Ε. για το έτος 2010 ενώ συνάμα έκαμε και μία σύντομη ιστορική αναφορά στην πολυσχιδή προσφορά του Ιερού Ιδρύματος στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς του το 1824.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός μέσα σε κλίμα βαθειάς κατανύξεως και πνευματικής ικανοποιήσεως για την ευλογημένη ολοκλήρωση της ιεράς πανηγύρεως της ευρέσεως της σεπτής Εικόνας του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ιερά νήσο Τήνο.

Τέλος, με την συμμετοχή των μαθητών όλων των σχολείων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λαμπαδηφορία με τα χαρακτηριστικά Τηνιακά φαναράκια στους δρόμους και τα στενά της πόλεως Τήνου εις ανάμνησιν της νυκτερινής καθόδου στην πόλη της Τήνου όλων των κατοίκων των χωριών στο άκουσμα της ευρέσεως της Αγίας Εικόνας.

Να σημειωθεί, ότι οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην ιερά νήσο Τήνο, χάρη στην εμπειρία του Γενικού Αρχιερατικού Τήνου πρωτ. Γεωργίου Φανερού.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 79254
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!