Απάντηση για την μετάθεση του πρ. Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ στην Ι.Μ. Ζιμπάμπουε

ImageΤην οφειλομένη απάντηση όσον αφορά την μετάθεση του στην Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, έδωσε μέσα από την αποχαιρετιστήρια επιστολή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυκκώτης.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά, την αποχαιρετιστήρια επιστολή του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε  κ. Σεραφείμ.

Η Επιστολή του κ. Σεραφείμ έχει ως εξής:

Εξοχώτατε Αγαπητέ μου Πρέσβυ της Ελλάδος κ. Σπυρίδωνα Θεοχαρόπουλε,

Εξοχώτατε Αγαπητέ μου Ύπατε Αρμοστή, Πρέσβυ της Κύπρου κ. Αντώνιε Αργυρού,

Αγαπητή Γενική Πρόξενε της Ελλάδος κ. Γούναρη,

Αγαπητέ μου κ. Τσαούση,

Θεοφιλέστατε Αγαπητέ Αδελφέ, Άγιε Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη,

Πανοσιολογιώτατε Αγαπητέ Αδελφέ και Γενικέ Αρχιερατικέ Επίτροπε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως κ. Νικόδημε,

Αγαπητοί εκλεκτοί Άγιοι Αδελφοί και συνεργάτες μου πατέρες,

Αξιότιμε Αγαπητέ Άρχοντα του Πατριαρχείου μας και  Πρόεδρε των Οφικιαλίων του Πατριαρχείου μας και συνεργάτη μου κ. Αλέξανδρε Μπαλαδάκη,

Αξιότιμε Αγαπητέ μου Πρόεδρε της Ελληνικής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής κ. Κλεόπα Ηλία,

Αγαπητά Μέλη του Συμβουλίου της Αδελφότητας,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσπουργκ και περιχώρων κ. Ιωάννη Μπαλαδάκη και Μέλη του Συμβουλίου σας,

Αγαπητοί προήγουμενοι Προέδροι της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσπουργκ κ. Ευάγγελε Τσίχλα και κ. Μιχαήλ Κύπρου, που υπήρξατε εκλεκτοί συνεργάτες μου.

Αγαπητή Μέλη της Επιτροπής της ενορίας του Πατριαρχικού μας Ναού των Αγίων Αναργύρων και του Συμβουλίου του Αθανασείου Ιδρύματος της Στέγης Αγάπης της Μητροπόλεως μας, κ. Στέλιο και Στέλλα Ζησιμίδου, κ. Νίκο και κ. Σούλα Ανδρέου,

Αγαπητέ Πρόεδρε της ενορίας της Παναγίας μας της Παντάνασσας κ. Γεωργίου και Μέλη του Συμβουλίου,

Αγαπητές κυρίες του Νομίκειου  Γηροκομείου και του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου, κ. Χριστίνα Σακκά,

Αγαπητέ μου Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Μπενόνι κ. Νικήτα Κορφιά και Μέλη του Συμβουλίου σας,

Αγαπητέ μου Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Σπρίγκ κ. Κώστα Λαντούρη,

Αγαπητέ μου Επίτιμε Πρόξενε της Ελληνικής Κοινότητας Σπρίγκ κ. Βασίλειε Γιαννούλια,

Αγαπητέ μου Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Ιστ Ραντ κ. Σκορδή, Αγαπητά Μέλη του Συμβουλίου,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Νέας Πανελλήνιας Φωνής κ. Κώστα Νικολάου και Μέλη του Συμβουλίου σας,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Γουέστ Ράντ κ. Ανδρέα Παύλου και Μέλη του Συμβουλίου σου,

Αξιότιμε Προήγουμε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας Γουέστ Ραντ κ. Αντώνη Αντωνιάδη,

Πολύ με συγκινείτε με τη πρωτοβουλία σας Εξοχώτατε Αγαπητέ μου Πρέσβυ κ. Αντωνίου που μαζί με τον αγαπητόν μας Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής κ. Κλεόπα Ηλία και τα Μέλη του Συμβουλίου του οργανώνουν αυτήν την σημαντική για μένα αποχαιρετηστήριαν εκδήλωση προς τιμή μου.

Πάντοτε η συμμετοχή των ανθρώπων και ιδιαίτερα  των φίλων και των στενών συνεργατών στις  χαρές και στις λύπες της ζωής, μας δίνουν τη δύναμη για να συνεχίσουμε με νέες δημιουργικές ελπίδες για ένα καλύτερο κόσμο.

Πρέπει ο κάθε άνθρωπος και μάλιστα ο Χριστιανός να δέχεται στη ζωή του και τις χαρές και τις λύπες ως ευκαιρία για να βελτιώσει τα πάντα γύρω του με τους ανθρώπους που συναντά και συνεργάζεται.

Σας είμαι πολύ ευγνώμων που απόψε αφήσατε άλλα σημαντικά πράγματα που θέλατε να κάνετε για να βρίσκεσθε κοντά μου, όπως βρεθήκατε για δέκα χρόνια, για να με αποχαιρετήσετε. Η παρουσία σας με συγκινεί ιδιαίτερα.

Σήμερα, συμπτωματικά, είναι η εορτή του Αγίου Πέτρου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Μάρτυρος, που εόρταζε τα ονομαστήρια του ο μακαριστός και αείμνηστος Πατριάρχης μας Πέτρος ο Ζ’.

Αν κατάφερα να κάνω κάτι εδώ με τη συνεργασία σας και την αγάπη σας για την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, κατά τη δεκαετή διακονία μου, το οφείλω στην επιλογή και την καθοδήγηση του μακαριστού Πατριάρχη μας Πέτρου.

Στην πραγματικότητα είναι έργο ιδικό του γιατί προσπαθήσαμε όλοι μαζί με πίστη στο Θεό να υλοποιήσουμε με τη βοήθεια του Θεού τους δικούς τους οραματισμούς. Είμαι σίγουρος ότι η ψυχή του αναπαύεται στους ουρανούς βλέποντας ότι οι έξι βασικοί του οραματισμοί υλοποιήθησαν.

Α) Η δημιουργία και η λειτουργία του Εκκλησιαστικής μας Σχολής «Πατριάρχης Πέτρος Ζ’»

Β) Η δημιουργία της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Νικολάου και Αγίου Σεραφείμ

Γ) Η λειτουργία του Αθανασείου Ιδρύματος της Στέγης Αγάπης της Μητροπόλεως μας

Δ) Το Κέντρο για τα παιδιά του Δρόμου

Ε) Η ενίσχυση της ποιμαντικής μας στήριξης προς τον Απόδημον Ελληνισμόν.

Ζ) Η ενίσχυση της ποιμαντικής μας δράσης στο χώρο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Αυτά τα έργα στηρίχθησαν με την ίδια πατρική αγάπη και ενδιαφέρον και από τον άξιον διάδοχον του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, τον σημερινόν Αλεξανδρινόν Προκαθήμενον κ. Θεόδωρον, τον οποίον και ευχαριστώ.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξομολογηθώ ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι ο σημερινός μου Πατριάρχης με έχει πληγώσει και περισσότερο από όλους τους ανθρώπους στο κόσμο, γιατί η αλλαγή που γίνεται έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή μου και χωρίς να είμαι ενημερωμένος.

Στην Ιερά Σύνοδο τόνισα με σαφήνεια ότι διαφωνώ πλήρως με την αλλαγή αυτή. Απλώς πρέπει κάποιος να υποχωρεί, για να μη φτάσουμε σε αχρείαστες περιπέτειες όπως παλαιότερα στην Κύπρο το 1974, που όταν άρχισαν οι διαμάχες της Συνόδου φθάσαμε στην τουρκοποίηση της μισής Κύπρου, ή όσα εσυνέβησαν στα Ιεροσόλυμα με την καθαίρεση του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου, ή με όσα έζησε η Εκκλησία της Ελλάδος με τον πρώην Αττικής Νικόδημο και τους υπόλοιπους καταδικασθέντες χωρίς δικαστήριο Αρχιερείς.

Τα αφήνω όλα στα χέρια του Θεού. Απλώς να προσεύχεσθε αδελφοί μου να μη πέσω στην κατάθλιψιν για την αδικία που αισθάνομαι ότι έγινε σε βάρος μου και να μου δίνει ο Θεός δύναμιν να συνεχίσω να διακονώ την Εκκλησία μας με πίστη και υπακοή στις θείες Εντολές του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Ο Θεός που είναι Δίκαιος για όλους μας, θα δώσει Δικαιοσύνη, είτε σ’ αυτόν τον κόσμον, είτε στη Δευτέρα Παρουσία του.

Η χειροτονία είκοσι κληρικών τα τελευταία δέκα χρόνια με βοήθησαν να συνεχίσουμε με βαθειά συναίσθηση ποιμαντικής ευθύνης το αξιόλογον εκκλησιαστικό έργον του Πατριαρχείου μας στην χώρα αυτή που ξεκίνησε ο μακαριστός πρώτος Μητροπολίτης μας Ισίδωρος και εσυνέχισαν επαξίως ο μακαριστός Νικόδημος και ο νύν Μητροπολίτης Γέροντας Μέμφιδος κ. Παύλος και ο μακαριστός Προκάτοχος μου Ιωάννης.

Είμαι σίγουρος ότι και ο διάδοχος μου, ο νέος Μητροπολίτης σας, ο άγιος Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός θα συνεχίσει με τον ίδιον ένθεον ζήλον να κάνει το καλύτερο για όλους μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Μαρία Τζερεφού και την Ιεραποστολική της ομάδα και την Νέα Πανελλήνια Φωνή, τόσο για την οργάνωση της Αιμοδοσίας, όσο και τα ραδιοφωνικά προγράμματα, και τη διανομή ρούχων και τροφίμων εκεί που οι άνθρωποι είχαν ανάγκες.

Ευχαριστώ τις κυρίες του Νομικείου Ιδρύματος του Γηροκομείου του Αγίου Νεκταρίου και όσους βοηθούν καθημερινά για την ομαλή λειτουργία του.

Ευχαριστώ τα μέλη της Επιτροπής του Αθανάσειου Ιδρύματος , της Στέγης Αγάπης, και όσους βοηθούν. Ιδιαίτερα τους πρωτεργάτες, τον μεγάλον ευεργέτη μας κ. Ελευθέριον Αθανασίου, και τον τότε στενόν μου συνεργάτη για την ολοκλήρωση του έργου, σημερινόν  Σεβασμιώτατον Αγαπητόν Αδελφόν, Επίσκοπον Μοζαμβίκης Ιωάννη.

Του ευχώμαστε όλοι μας καλή δύναμη στο δύσκολο Επισκοπικό του έργο, όπου καλείται ως άλλος κυρηναίος, να σηκώσει τον Σταυρόν του Κυρίου και  να οργανώσει εκ θεμελίων μια νέα τοπική Επισκοπή.

Όλοι μας πρέπει να του συμπαρασταθούμε και ηθικά με τις προσευχές μας, αλλά και υλικά για το μεγάλον ποιμαντικόν του έργον.

Ευχαριστώ την αγαπητή μου συνεργάτιδα κ. Ελένη Βουγιουκλή και την οικογένεια της και τους συνεργάτες της, που με πολλή αγάπη και θυσίες κρατούν ζωντανό τον Κέντρο της Μητροπόλεως μας για τα παδιά του Δρόμου, μια μεγάλη προσφορά της Ελληνικής Πολιτείας.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την αγαπητή μας συντονίστρια Εκπαιδεύσεως κ. Λεμονιά Πλακίδου για την ευασθησία της να μας βοηθά όλους μας για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερες

Η παρουσία των αγαπητών Πρέσβεων των Ορθοδόξων Χωρών με συγκινεί ιδιαίτερα, διότι μαζί με τη βοήθεια τους και τη ποιμαντική διακονία των αγαπητών  αδελφών κληρικών από τις Αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καταφέραμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την Ορθόδοξη ενότητα μας και την μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην τοπική κοινωνία και γενικώτερα στην όμορφη αυτή χώρα.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας είναι μια ευλογημένη και αξιόλογη Μητρόπολη, που τα μέλη της είναι άνθρωποι ευλογημένοι και πιστοί, ιδιαίτερα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, που έχουν να παρουσιάσουν ένα πολυσήμαντο εθνικό και θρησκευτικό έργο.

Με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές σας και τη συμπαράστασή τους θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο διά τη παρουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα των προκατόχων μου Μητροπολιτών που υπηρέτησαν εκεί με πολύ αγάπη και αυτοθυσία και πίστη στο Θεό.

Εμφανίσεις: 90707
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!