Καλαβρύτων Αμβρόσιος "Ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος ήθελε και το «παραπέρα»"
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος 11:45
-
Τα όσα αναφέρονται στον τέως Βοηθό μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, Κερνίτσης μόνο για πέντε περίπου μήνες, και τώρα πια Χριστιανουπόλεως, ανήκουν στην ιστορία!
Σήμερα θα μιλήσουμε για την «Μετά Προκόπιον Εποχή», δηλ. τις αποφάσεις μας ως προς την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως, ώστε και ο Μητροπολίτης να ανακουφισθή από το βάρος των πολλών και πολύ - υπευθύνων καθημερινών υποχρεώσεών του καθώς τώρα πια ανέρχεται τα σκαλοπάτια της τρίτης ηλικίας, αλλά και το σκάφος της τοπικής μας Εκκλησίας να συνεχίσει όχι μόνον απρόσκοπτα αλλά και προοδευτικά την πορεία του προς δόξαν του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και προς την εν Χριστώ σωτηρίαν του κόσμου, δηλ. των πιστών της Επισκοπής μας.
Στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Προκόπιο ευθύς αμέσως μετά την εγκατάστασή του αναθέσαμε πολλά καθήκοντα, τα οποία όμως ουδέποτε ανέλαβε!
Δεν είχε σκοπό, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, να καθίσει κοντά μας, και όπως λέγουν μερικοί, ούτε και να εργασθή, εάν θα παρέμενε κοντά μας.
Τον τίτλο επιζητούσε και το ….χρήμα! Τον τίτλο τον εξασφάλισε από τη δική μας προσπάθεια, το χρήμα θα το εξασφαλίσει στη νέα του θέση…. Εδώ, βλέπετε, για τριάντα και πλέον χρόνια στην αγιασμένη πόλη της Παναγίας μας, σκεπτόμαστε το χρέος, όχι το χρήμα ούτε και τη δόξα, το χρέος της ιεράς διακονίας μας! Γι αυτό υπερβαίνουμε ό,τι αναφέρεται είτε στη δόξα, είτε στο χρήμα. Τριάντα και πλέον χρόνια πτωχεύει ο Ποιμενάρχης, για να πλουτίζουν οι πιστοί!
Αυτό, με τη βοήθεια του Κυρίου μας, ήταν η υπόσχεση και η επαγγελία μας προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας και αυτή η υπόσχεση παραμένει εισέτι αναλλοίωτη!
Από την επιτέλεση της ιεράς αποστολής μας δεν ελάβομεν ούτε μίαν δραχμήν. Ἐρχομαι πτωχός και θα αποθάνω πτωχός. Μοναδικό μου έσοδο είναι ο μισθός, τον οποίο μου παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Τίποτε παραπέρα.
Ο Θεοφιλέστατος κ. Προκόπιος ήθελε και το «παραπέρα»! «Ο καυχώμενος εν Κυρίω καυχάσθω», συμβουλεύει ο άγιος Απόστολος. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»!
Τώρα λοιπόν, στην Μετά Προκόπιον Εποχή, πρέπει να γίνει αναδιανομή των διακονημάτων, ώστε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων να αναδείξει νέα στελέχη με τελικό στόχο την καλύτερη ακόμη διοργάνωση και αναδιοργάνωση της Μητροπόλεώς μας.
Με κανένα τρόπο δεν επιθυμώ, τώρα που ανεβαίνω τον ανηφορικό δρόμο της τρίτης ηλικίας, να ανακοπεί η ταχύτητα και να σημειωθούν «παρατράγουδα» στην πορεία του σκάφους της τοπικής μας Εκκλησίας.
Αυτό άλλωστε ήταν και το κίνητρο της ψυχής μας, όταν απεφάσιζα να ζητήσω Βοηθό Επίσκοπο. Ήθελα εκείνος να αναπληρώσει το δικό μου υστέρημα, ώστε να μη ζημιωθεί ο πιστός Λαός μας, ο ιερός Κλήρος, τα πρόσωπα των Ιδρυμάτων μας, οι Μονές μας κ.ού.κ.
Με την νέα ρύθμιση, την οποία εξαγγείλαμε επισήμως κατά τη Γενική Σύναξη των Εφημερίων μας στα Καλάβρυτα (19 Αυγούστου 2010), προσπαθούμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στην ατμομηχανή της εκκλησιαστικής μας Διοικήσεως!
Οι ευλαβέστατοι Πρωτοπρεσβύτεροι των Γραφείων μας 1) π. Χρήστος Ρέλλας και 2) π. Ιωάννης Πετρόπουλος, είναι οι θεμελιωτές της νέας πορείας που εγκαινιάσθηκε με την δική μας εγκατάσταση!
Από της 19ης Νοεμβρίου 1978, όταν εμείς εγκατασταθήκαμε εδώ ως Μητροπολίτης και ανελάβαμε την διαποίμανση Κλήρου και Λαού, οι δύο αυτοί Πατέρες εργάζονται αόκνως μαζί μας και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους δίχως αμοιβή, δηλ. εργἀζονται μαζί μας περισσότερο από τριάντα συναπτά χρόνια.
Έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους! Παραμένουν φωτεινοί δείκτες πορείας! Και θα παραμείνουν στην θέση τους τιμητικώς ως καθοδηγηταί των νεωτέρων! Θα ελέγχουν, θα συντονίζουν, θα συμβουλεύουν και θα καθοδηγούν τους νεωτέρους! Αποτελούν τα έμψυχα ιερά Κειμήλια των Υπηρεσιών της Ιεράς ημών Μητροπόλεως. Τους ανήκει ισοβίως δόξα και τιμή!
Επιστρατεύσαμε λοιπόν νέα πρόσωπα, ώστε αυτά να δώσουν τη νέα δύναμη και τη νέα ώθηση στην ατμομηχανή της Διοικήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως, συγκεράσαμε δε νέους και παληούς Συνεργάτες, ώστε όλα να κυλήσουν εφ’ εξἠς ομαλά, εποικοδομητικά και ευχάριστα!
Στην Διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως με τη νέα μορφή της αναβαθμίζεται και παραμένει ο εκλεκτός επίσης κληρικός μας Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση, αποσπασμένος από πολλά τώρα χρόνια στα Γραφεία μας.
Φέρει μαζί του την πολυετή διοικητική πείρα, την σωφροσύνη και την ωριμότητα! Είναι προικισμένος με πολλά χαρίσματα, διακρίνεται δε για την φλόγα της προσφοράς και της θυσίας, που καίει στην ψυχή του. Ο περικαλλής ναός του Αγίου Αθανασίου επιβεβαιώνει του λόγου μας το ασφαλές.
Τα νέα πρόσωπα που επιστρατεύονται τώρα για να δουλέψουν πια μαζί του είναι δύο:
1) ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης και 2) ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος.
Ο π. Ιωακείμ είναι ο γνωστός σεμνός, ήρεμος και συνάμα πολυταλαντούχος κληρικός, υπεύθυνος μέχρι σήμερα στον τομέα Νεότητος και πολύ αγαπητός σε όλους, ιδιαίτερα δε στους νέους του ΤΕΙ Αιγίου και πολύ σεβαστός. Χωρίς θόρυβο φροντίζει επίσης το «κελλάρι της Αγάπης», όπου μαζί με τον π. Στυλιανό Καπράλο εργάζεται λίαν αποδοτικώς.
Ο π. Ιωακείμ, λοιπόν, διορίσθηκε ήδη Ιεροκήρυξ της Ιεράς ημών Μητροπόλεως και συγχρόνως του ανετέθησαν τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου μας. Έχει σπουδάσει στο τμήμα της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Α.), επί πλέον δε και στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Π. Α. με εξειδίκευση στην ιστορία των Δογμάτων και τώρα ασχολείται με την συγγραφή διδακτορικής διατριβής για να λάβει τον τίτλο του Διδάκτορος με θέμα:
«Η Ιστορία της ποιμαντικής της Εκκλησίας της Ηπείρου κατά την περίοδο της Επαναστάσεως», την οποία (συγγραφή του) θα καταθέσει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο π. Βασίλειος Πετρόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία κατά καιρούς αιχμαλωτίζει η Θεία Χάρις για να τα οδηγήσει στην διακονία του αγίου Θυσιαστηρίου, δηλ. στην Ιερωσύνη! Την Ιερωσύνη, που είναι το υπέρτατο δώρο του Θεού στον χοϊκό άνθρωπο μετά την εν Χριστώ σωτηρία του κόσμου και για την εν Χριστώ σωτηρία των πιστών!
Όταν ήταν μικρός ο π. Βασίλειος ήθελε να γίνει γιατρός, μάλιστα δε Παιδίατρος! Κάποιος εκ των του ιερατείου, συζητώντας κάποτε-κάποτε με αγάπη μαζί του, όταν ακόμη ήταν μαθητής του Δημοτικού Σχολείου, του έλεγε: «Βασιλάκη μου, συμφωνώ μαζί σου. Ναι, να γίνεις γιατρός, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να γίνεις κάτι πιο σπουδαίο.
Να γίνεις «γιατρός των ψυχών», δηλ. κληρικός, παράλληλα δε και γιατρός των σωμάτων, δηλ. παιδίατρος! Πως σου φαίνεται; τον ερωτούσε ο κληρικός; Και ο μικρός τότε Βασιλάκης απαντούσε: «θα το σκεφθώ»! Και να που το σκέφθηκε! Τον κέρδισε το φρικτό Θυσιαστήριο!
Σήμερα λοιπόν είναι Κληρικός, εμείς δε τον επιλέξαμε και τον επιστρατεύσαμε να είναι το τρίτο πρόσωπο, στο οποίο θα αναθέσουμε μεγαλύτερες ευθύνες και υψηλότερα καθήκοντα στη Διοικητική Μηχανή της Μητροπόλεώς μας.
Είναι πτυχιούχος της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, όπου εσπούδασεν ως υπότροφος της Ι.Μ. και όπου έλαβε το πτυχίο του με τον βαθμό «άριστα».
Στη συνέχεια με δική μας προτροπή πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών «DEREE» και στο τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαχείριση Οικονομικών Πόρων, όπου διεκρίθη επίσης για την επιμέλειά του και εκέρδισε την εκτίμηση των Καθηγητών του.
Κάθε χρόνο ετελείωνε το έτος του πρώτος στην τάξη του και με βαθμό το «άριστα»! Εκεί εσπούδασεν ως υπότροφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ομιλεί απταίστως δύο γλώσσες, ήτοι τη Σερβοκροατική και την Αγγλική και καλώς τη Γαλλική. Είναι και πτυχιούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Τυγχάνει πολύτεκνος. Έχει ένα γυιό και τρείς θυγατέρες.
Μεγαλύτερη είναι η Ελευθερία, ένα πανέξυπνο κορίτσι. Η Πρεσβυτέρα είναι Φιλόλογος Καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Καί οι δύο τους προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο έργο των Κατασκηνώσεων.
Η εκλεκτή Σύζυγος του π. Βασιλείου, η Πρεσβυτέρα Κυρία Παναγιώτα, για πολλά χρόνια τώρα ήταν, όπως και σ’ αυτή τη χρονιά επίσης, η Αρχηγός της Κατασκηνωτικής Περιόδου των Θηλέων!
Αλλά και για πολλά εισέτι χρόνια θα παραμένει στην έπαλξη αυτή, ή όπως αλλοιώς θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε ήταν, είναι και θα είναι η Αρχηγός της Κατασκηνώσεως των Κοριτσιών μας.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Έπειτα από όσα παραπάνω ειπώθηκαν ως εισαγωγικά, ας έλθουμε τώρα στο νέο Διοικητικό Σχήμα, το οποίο άρχισε πια να εφαρμόζεται.
Χωρίσαμε το αντικείμενο σε τρεις μεγάλες ενότητες και αναθέσαμε την κάθε μια απ΄αυτές σε καθένα από τα παραπάνω αναφερθέντα τρία πρόσωπα:
1η Ενότης: ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, δηλ. το σύνολο των λαϊκών Μελών της εκκλησιαστικής μας Κοινότητος. Υπεύθυνος στον τομέα αυτό εφ εξής θα είναι ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
2α Ενότης: ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ, και κατ΄επέκταση οι ιεροί Ναοί, τα ιερά Προσκυνήματα, τά Εκκλησιαστικά Συμβούλια και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Υπεύθυνος στον τομέα αυτό θα είναι εφ΄εξής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου.
3η Ενότης: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως επίσης η συντήρηση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Υπεύθυνος στον τομέα αυτό θα είναι εφ’ εξής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, εφημέριος του ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Καλλιθέας.
Από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2010, δηλ. με την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, οι τρεις αυτοί διακεκριμένοι και επιλεγμένοι Κληρικοί θα διοικούν την Ιεράν Μητρόπολιν «ως έχοντες εξουσίαν».
Παρέλαβαν ήδη από τα χέρια μας το «δακτυλίδι της Εξουσίας», αυτό το ίδιο δακτυλίδι το οποίο περιφρόνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Προκόπιος! Εμείς θα παρακολουθούμε, θα διορθώνουμε, οσάκις τούτο κρίνεται αναγκαίο, και θα επευλογούμε το έργο τους. Έτσι λοιπόν μία Τριμελής Επιτροπή αναλαμβάνει απ΄εδώ και εμπρός το έργο της Διοικήσεως.
Όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στα γραφεία μας παραμένουν στη θέση τους και στα καθήκοντα τους. Ήτοι ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Δημήτρουλας εξακολουθεί να έχει το Γραφείο Γάμων και Διαζυγίων.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Λυμπέρης εξακολουθεί να έχει το Γραφείο Μισθοδοσίας του ιερού Κλήρου. Ο Πρεσβύτερος π. Κωνστ. Λουκόπουλος εξακολουθεί να έχει την ευθύνη του Γραφείου Φιλανθρωπίας και Ευποιΐας. Ο κ. Αντ. Ρέλλας εξακολουθεί να έχει την ευθύνη του Λογιστηρίου κ.ού.κ.
Ο Πρεσβύτερος π. Ιωάννης Αντωναρόπουλος παραμένει Βοηθός του Λογιστηρίου. Ο Πρεσβύτερος π. Νικόλαος Παπαδόγιαννης παραμένει Βοηθός της Γραμματείας κ.ού.κ. Αλλά αποφασιστικές αρμοδιότητες, στον τομέα του έκαστος, θα έχουν τώρα πλέον οι τρείς εξονομασθέντες Πατέρες, ήτοι ο π. Ιωακείμ, ο π. Χρήστος και ο π. Βασίλειος.
Με τον τρόπο αυτό είμαστε και μέσα στη μόδα! Μια ολόκληρη Χώρα, η Ελλάδα μας, παραδόθηκε στην Εξουσία μιας Τρόικας, δηλ. των εκπροσώπων του Δ.Ν.Τ.- Πρωθυπουργός και Κυβέρνηση παραδόθηκαν άνευ όρων, όπως και σχεδόν ολόκληρη η Βουλή των Ελλήνων σ΄ αυτούς!
Παρέδωσαν την Εξουσία αμαχητί σε τρεις αλλοεθνείς κυρίους, οι οποίοι και διαφεντεύουν τη Χώρα μας και διατάζουν! Έτσι λοιπόν καταργήθηκε η Δημοκρατία, χωρίς καν πραξικόπημα!
Ενώ εμείς βάλαμε τρεις να εργάζωνται, να παίζουν δηλ. τα όργανα στην ορχήστρα, και κρατάμε την μπαγκέτα, όπως ο αρχιμουσικός. Έτσι απ εδώ κι εμπρός θα διευθύνουμε την Ορχήστρα, που λέγεται Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η ζωή λοιπόν συνεχίζεται και μετά τον Θεοφιλέστατο κ. Προκόπιο, αλλά και χωρίς τον κ. Προκόπιο! Όπως και θα συνεχίζεται και μετά τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, αλλά και χωρίς αυτόν επίσης.
ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ
Έπειτα από τα παραπάνω μπορεί να δημιουργηθεί μία απορία: Και τώρα πιά Σεις, Σεβασμιώτατε, τι θα κάνετε; Μήπως έτσι αποκόπτεσθε από το ποίμνιό Σας;
Στην εύλογη αυτή απορία θα ήθελα να δώσω μια υπεύθυνη απάντηση. Με το νέο τρόπο Διοικήσεως θα είμαι απαλλαγμένος από πολλές δευτερευούσης σημασίας και αξίας δραστηριότητες, ούτως ώστε να μπορέσω να ασχοληθώ με περισσότερη ηρεμία και αφοσίωση σε μια περισσότερο πνευματική διακονία και δραστηριότητα.
Μειουμένων δηλ. των διοικητικών ασχολιών, θα έχω στη διάθεσή μου περισσότερο χρόνο για ιεραποστολική και αποστολική εργασία. Θα είμαι δηλ. λιγότερο ας πούμε Νομάρχης και περισσότερο Αρχιερεύς του Θεού του Υψίστου!
Διότι στην καθημερινή πράξη ο Μητροπολίτης έχει καταργηθεί από να είναι πνευματικός εργάτης και απόστολος Ιησού Χριστού!
Ούτε οι οικοδομές, βλέπετε, είναι δικό του πρωταρχικό έργο, όσο αναγκαίο κι αν προβάλλει, ούτε οι ασχολίες με διορισμούς, μεταθέσεις, εξεύρεση εργασίας, παροχή οικονομικής βοηθείας κ.α.
Όλα αυτά βέβαια πρέπει να γίνονται, διότι βοηθούν και παρηγορούν τον κόσμο, αλλά πρέπει να ενεργούνται από κάποιον άλλον, από ένα συνεργάτη του Μητροπολίτη! Ούτε πάλιν η ενεργός συμμετοχή του Μητροπολίτου στις διάφορες υποθέσεις των Ευαγών Ιδρυμάτων είναι αναγκαία!
Υπάρχουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Γηροκομείων μας π.χ. τα οποία και ασχολούνται και επιλύουν επιτυχώς τα εκάστοτε αναφυόμενα προβλήματα. Γιατί άραγε είναι αναγκαίο να προεδρεύει σ’ αυτά ο Μητροπολίτης; Εκεί μπορεί το Δ.Σ. να συνεδριάζει με προεδρεύοντα ένα λόγιο Κληρικό.
Ώστε τις δύο ή τρείς ώρες, που θα διέθετε ο Μητροπολίτης εκεί, να τις διαθέσει για να κάμει μια ομιλία, για να συγγράψει ένα άρθρο, για να πραγματοποιήσει μια κατ΄ οίκον επίσκεψη σε ένα ασθενή κλπ.
Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει με την διοίκηση Ιδρυμάτων, των οποίων ο τρόπος ορίζεται και καθορίζεται από Διαθήκες Δωρητών, δηλ. των λεγομένων Κληροδοτημάτων.
Ώστε λοιπόν απ’ εδώ και πέρα όσοι θέλουν τον Μητροπολίτη τους για να ζητήσουν ένα χρηματικό βοήθημα, ένα διορισμό, μια μετάθεση ή κάτι ανάλογο, θα απευθύνονται στον άγιο Πρωτοσύγκελο και αυτός ή θα επιλύει αμέσως τα προβλήματα ή θα αναλαμβάνει να ενεργήσει περαιτέρω εξ ονόματος του Μητροπολίτου του.
Ο Μητροπολίτης θα παραμένει στις επάλξεις του ως Πατέρας και ποιμήν πνευματικός και θα εργάζεται για την ψυχική ανόρθωση των πνευματικών του τέκνων, οπωσδήποτε δε τώρα πια μέσα στις δυνατότητες που θα του παρέχει η ηλικία του.
Είναι αυτονόητο, ότι η πόρτα της Μητροπόλεως θα παραμένει πάντοτε ανοικτή για εκείνους που ζητούν μια συμβουλή και χρειάζονται μια πνευματικής φύσεως βοήθεια. Τέτοια περιστατικά εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Επισκόπου και γι΄ αυτό είναι αναπαλλοτρίωτα!
Αγαπημένα μου παιδιά, πόσο πια να αντέξει αυτό το κουρασμένο σαρκίο μου μια εντατική εργασία, η οποία αρχίζει στις 6 ή 7 η ώρα κάθε πρωΐ και τελειώνει στη μία μετά τα μεσάνυκτα;
Μόνο για τα τηλεφωνήματα, τα οποία εισέρχονται καθημερινώς ή που πρέπει να γίνουν κάθε μέρα, δεν φθάνουν όλες αυτές οι ώρες! Σκεφθήτε, ότι στις διάφορες δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας ασχολούνται, εργάζονται και μισθοδοτούνται ενενήντα πέντε (95) περίπου πρόσωπα!
Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται κάποιες δεκάδες εθελοντικώς εργαζομένων! Μόνον η ασχολία με τα πρόσωπα αυτά των εργαζομένων, θα απορροφούσε όλο το διαθέσιμο χρόνο μιας ημέρας.
Επομένως η πολλή γραφειοκρατική δουλειά θα διεκπεραιώνεται από την Τριμελή Διοικούσα Επιτροπή, ώστε ο Μητροπολίτης να ασχοληθεί περισσότερο με τον πονεμένο σημερινό άνθρωπο, που πολλές φορές μοιάζει με το πλανεμένο πρόβατο.
Εμπρός, λοιπόν, καλή αρχή! Η ζωή και μετά τον κ Προκόπιο συνεχίζεται…..
- Εμφανίσεις: 10102