Ρόδου Κύριλλος «Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, χρειάζεται να δείχνουμε ανθρωπιά»

ImageΤην τραγική εικόνα που επικρατεί πίσω από τη βιτρίνα της κοσμοπολίτικης Ρόδου περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους μας, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου αποτελεί το αποκούμπι των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Ο αριθμός τους φέτος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως δηλώνει με συνέντευξή του στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Το πρόβλημα, τονίζει, είναι ευρύτερο από την εξασφάλιση του επιούσιου, αν ληφθεί υπόψιν η αδυναμία που παρατηρείται στην αποπληρωμή λογαριασμών, στην εξόφληση δανείων και στην ανάγκη εξόδων για σπουδές παιδιών.

Οι ανάγκες πολλές και οι δυνατότητες της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου περιορισμένες, γι’ αυτό, πολλές φορές, όπως τονίζει ο κ. Κύριλλος γίνεται επαίτης για να βοηθήσει ουσιαστικές ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, το πρώτο που χρειάζεται είναι να δείχνουμε ανθρωπιά, κατανόηση και αποδοχή και δεύτερον να αναπτύξουμε αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κύριλλος.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου στην «ΠΡΟΟΔΟ» είναι η εξής:

Σεβασμιότατε, ποιο είναι το σημερινό μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου;

- Τα Χριστούγεννα εορτάζουμε το ανεπανάληπτο γεγονός της σαρκώσεως του Θεού Λόγου. Ο Θεός από άπειρη άνευ όρων και ορίων αγάπη γίνεται άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο.

Η γέννηση του Θεανθρώπου πραγματοποιήθηκε σε ένα κόσμο τραγικό και σε μια μεταβατική εποχή, που οι άνθρωποι εναγωνίως ζητούσαν την έξοδο από τα ποικίλα αδιέξοδα της ζωής τους.

Το όνομα του Γεννηθέντος στη Βηθλεέμ είναι Εμμανουήλ που σημαίνει "Μεθ΄ ημών ο Θεός", δηλαδή, ο Θεός είναι μαζί μας. Δεδομένων των κρίσεων που σήμερα βιώνουμε, της ανασφάλειας και του φόβου που διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο, το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι μήνυμα αισιοδοξίας, χαράς και ελπίδας.

Το γεγονός ότι ο ενανθρωπήσας Κύριος είναι μαζί μας, ότι δεν είμαστε σε κατάσταση εγκατάλειψης, αβοήθητοι, μπορεί να μας ανοίξει μια άλλη προοπτική και να μας οδηγήσει σε μια μη κοινότυπη θεώρηση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής μας και όσων την χαρακτηρίζουν.

Ο Θεός είναι μαζί μας και "ει ο Θεός μεθ̉ ημών τις καθ̉ημών".

Τις ημέρες αυτές, λόγω της εορτής των Χριστουγέννων, αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας απευθύνονται στην Ιερά Μητρόπολη για οικονομική βοήθεια. Φέτος, λόγω και της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας;

Σίγουρα το πρόβλημα είναι εφέτος μεγαλύτερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και οι άνθρωποι που απευθύνονται στην Μητρόπολη ή στις Ενορίες ασυγκρίτως περισσότεροι.

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο αν λάβουμε υπόψιν πόσοι από τους συμπολίτες μας από αξιοπρέπεια δεν εξωτερικεύουν το πρόβλημά τους.

Πληροφορηθήκαμε επί παραδείγματι από γείτονες αρκετά τέτοια περιστατικά και είναι τραγικό να αντιμετωπίζεις ανθρώπους που αισθάνονται ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους και παράλληλα είναι αναγκασμένοι να δέχονται την βοήθεια που τους προσφέρεται.

Αν λάβουμε υπόψιν το πρόβλημα που παρατηρείται στην αποπληρωμή λογαριασμών, στην εξόφληση δανείων, στην ανάγκη εξόδων για σπουδές παιδιών καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο από την εξασφάλιση του επιούσιου.

Ποιο είναι το φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου; Ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν;

- Η Μητρόπολη κάνει αυτό που έχει τη δυνατότητα να κάνει. Οι δυνατότητες όμως που έχει δεν είναι απεριόριστες. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. 

Πολλοί συμπολίτες μας ξέρουν πόσες φορές γινόμαστε επαίτες για να βοηθήσουμε ουσιαστικές ανάγκες ανθρώπων που έρχονται σε μας. Φέτος επί παραδείγματι είχαμε διπλάσιες αιτήσεις για υποτροφίες. 

Η δυνατότητά μας ήταν να χορηγήσουμε μόνο επτά. Μαζί με εκείνες των προηγουμένων ετών ανέρχονται στις 30 για τον εφετινό χρόνο.

Από το συνολικό ποσό των εσόδων μας που ανέρχεται περίπου στις 250.000 ευρώ τα 80.000 διατίθενται από το φιλόπτωχο και το ευαγές Ίδρυμα για κοινωνικούς σκοπούς, δηλαδή άνω του 30%. 

Παρακαλούμε όσους μπορούν να μας βοηθήσουν για να προσφέρουμε περισσότερα. Το ελάχιστο ποσό δωρεάς προς το Φιλόπτωχο ή το ευαγές είναι σημαντικό από την άποψη της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει στον συνάνθρωπό μας.


Τελικά, πίσω από τη «βιτρίνα» της Ρόδου, τι υπάρχει;

Από τα παραπάνω που ανέφερα μπορούμε να καταλάβουμε. Η συνειδητοποίηση όμως μιας καταστάσεως και οι διαπιστώσεις που απορρέουν από αυτή μάλλον δεν ωφελούν. Θα καταγράψω μια διαπίστωση.

Πόσος λόγος γίνεται τις μέρες των εορτών για όλα αυτά τα προβλήματα και ποιός ασχολείται η προβληματίζεται όταν σβήσουν τα φώτα της γιορτής. Μήπως τελικά όλοι μένουμε στην βιτρίνα;

Έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε τα πάντα από τον άλλο και εμείς να κάνουμε μόνο κριτική. Ποια είναι η ευθύνη του καθενός από μας ως ενός του κοινωνικού συνόλου; Ο καθένας μας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. 

Έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ροδίτες;

Είναι πολλά τα προβλήματα και το δικό του πρόβλημα ο καθένας το αξιολογεί ως το πιο σημαντικό.

Ως σημαντικότερο από όλα τα άλλα προβλήματα θα χαρακτηρίζαμε την μοναξιά και απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί συμπολίτες μας και το έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την εποχή μας. 

Είναι σημαντικό για πολλούς να τους ακούσει κάποιος, να αισθανθούν ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι΄ αυτούς, να συζητήσει το πρόβλημά τους, να τους δώσει θάρρος. Καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί τέτοιων καταστάσεων και πολλές φορές έρχονται άνθρωποι και μας λένε: Ξέρουμε ότι δεν έχετε την δυνατότητα να μας βοηθήσετε αλλά θέλουμε να μας ακούσετε.

Φιλανθρωπία δεν είναι μόνο το να δώσεις κάτι υλικό. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο και μπορεί ο καθένας να το προσφέρει στον κύκλο του και στην γειτονιά του.

Το πρώτο που χρειάζεται είναι να δείχνουμε ανθρωπιά, κατανόηση και αποδοχή και δεύτερο να αναπτύξουμε αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κανείς φορέας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα κάτι που η λειτουργία της κοινωνικής αλληλεγγύης σε προηγούμενες εποχές το επετύγχανε.

Εμφανίσεις: 79873
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!