Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής Νικηφόρος

ImageΑφίχθη στη  Κινσάσα, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, ο χειροτονηθείς προσφάτως στην Αλεξάνδρεια νέος Μητροπολίτης  Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος συνοδευόμενος εκ των Γέροντος Μοναχού Σπύρίδωνος Μικραγιαννανίτου, κ .Δημητρίου Βαμβακά πρώην Αναπληρωτού Διοικητού Αγίου Όρους και κ. Βασιλείου Κωνσταντίνου.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο προκάτοχός του Μητροπολίτης Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κωνσταντίνος Σοφιάδης, απουσιάζοντος εις την Ευρώπη του Προέδρου κ. Γερασίμου Ντούνη, δι’ εκτάκτους οικογενειακούς λόγους, οι Έλληνες της Κινσάσα, ο ιερός κλήρος, οι ενορίτες των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου και Αγίου Μάρκου με ειδικές ενδυμασίες και οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης».

Οι προαναφερθέντες υπεδέχθησαν με ζητοκραυγές και έκδηλο ενθουσιασμό, προκαλώντας βαθειά εντύπωση εις τους παρευρεθέντας εις το διεθνές αεροδρόμιο της Κινσάσα, και εν συνεχεία τον συνόδευσαν εντός της πόλεως έως του επισκοπείου.

Το απόγευμα αφίχθη ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β , Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος. Τον εκπρόσωπον του Πατριάρχου Υπεδέχθησαν εις το Αεροδρόμιον, ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος και αντιπροσωπεία κληρικών.

Την  επομένην, Σάββατον 18ην Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος μετά του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β , Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου, του Μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου, του Επισκόπου  Κατάγκας κ. Μελετίου και των εξ Ελλάδος επισκεπτών, επεσκέφθησαν την Θεολογικήν Σχολήν «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», η οποία ευρίσκεται εις το προάστειον Mont Ngafula, όπου  εγένετο θερμή υποδοχή, ηκουλόύθησε δέησεις εις τον Ιερόν Ναόν του Πανεπιστημίου και εν συνεχεία τελετή εις την αίθουσαν εκδηλώσεων.

Απηύθυναν λόγους ο Πρόεδρος των φοιτητών, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολιται Καμερούν κ. Γρηγόριος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος, ο Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος και ο Γέρων Μοναχός  Σπυρίδων Μικραγιαννανίτης.

Οι φοιτηταί έψαλον ύμνους και ψαλμούς,ι τραγούδησαν παραδοσιακά αφρικανικά τραγούδια και απήγγειλαν ποιήματα εκφράζοντας την χαράν τους.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας εγένετο πανηγυρικός εσπερινός εις τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Κινσάσας, εις τον οποίον χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος.

Την επομένη, Κυριακή έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου. Εις την Θεία Λειτουργία προΐστατο ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β , Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκας κ. Μελέτιος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εγένετο η ενθρόνησις του νέου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου υπό του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου του Β , Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγορίου. Κατ’ αυτήν λόγους παραινετικούς απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μητροπολίτης Καμερούν και αντεφώνησε ο νέος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος.

Image

Παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος εις την Κινσάσα κ. Νικόλαος Στεργιούδας, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κωνσταντίνος Σοφιάδης μετά του συμβουλίου, το εκπαιδευτικόν προσωπικόν μετά των μαθητών των Ελληνικών Σχολείων Κινσάσας και πλήθος πιστών.

Έψαλλον αι χορωδίαι της Θεολογικής Σχολής Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» και των Ιερών Ναών της Κινσάσας Άγιος Νικόλαος και Άγιος Μάρκος.

Εν συνεχεία παρετέθη γεύμα υπό της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας εις το εστιατόριον κατά την διάρκειαν του οποίου εξεφωνήθησαν λόγοι υπό του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κωνσταντίνου Σοφιάδη, του Προξένου κ.Νικολάου Στεργιούδα, του Μητροπολίτου Καμερουν, του Μητροπολίτους Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιου, εκπροσώπου της ενορίας του αγίου Μάρκου.

Έψαλλαν και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια αι χορωδίαι της Θεολογικής Σχολής και των ενοριών Αγίου Νικολάου και Αγίου Μάρκου προς τιμήν του νέου Μητροπολίτου.

Τους ανωτέρω ευχαρίστησε θερμώς ο τιμώμενος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος.

Την επομένη ημέρα, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Θεολογικής Σχολής ιερουργόντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου.

Image

ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΥΝ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΙΝ ΤΟΥ

ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ.κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

 

Σεβασμιώτατε Γέροντα, Μητροπολίτα Άγιε Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιε,

Θεοφιλέστατε επίσκοπε Άγιε Κατάγκας κ. Μελέτιε,

Τιμιώτατον Πρεσβυτέριον και εν Χω ευλαβής διακονία  της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής

Εξοχώτατε κ. Πρόξενε, εκπρόσωπε της Ελληνικής Πολιτείας.

Σεβαστοί εκπρόσωποι των διαφόρων ορθοδόξων κοινοτήτων.

Λαέ ευλογημένε της φιλοξένου χώρας του Προέδρου της Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Ιωσήφ Καμπίλα.

Εντιμότατοι εκπρόσωποι και μέλη του συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητος της πόλεως ταύτης.

Λαέ ευλογημένε της ευλογημένης Δημοκρατίας του Κονγκό

Image

Σεβασμιώτατε, Άγιε Αδελφέ, Μητροπολίτα Κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρε...

Η ελεητική χάρις του Παναγάθου Θεού, δια της Ενεργείας του Αγίου Πνεύματος, τη ευμενή προτάσει του Γέροντος Μητροπολίτου Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου, ευχαρίστω δε υιοθεσία της υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β’ και ολοθύμοις ψήφοις κανονικαίς της περί αυτόν Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας –(του αρχαιοτέρου ζώντος Ορθοδόξου Αφρικανικού Οργανισμού και θεσμού)- εξελέξατό σε Μητροπολίτην της Θεοσώστου Επαρχίας της Κεντρώας Αφρικής...

Εξελέξατό σε Ποιμένα της λογικής ταύτης ποίμνης, και απέστειλέ σε προς τον  ευγενή και πολύπαθον λαόν του Κονγκό δια να μαρτυρήσης την πραγματικότητα και την αλήθειαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας... εις ένα κόσμον, που σκοτεινά συμφέροντα μιας άλλης εποχής εκράτησαν ηθελημένα μακράν από την αλήθειαν του Χριστού, αυτήν την γνώσιν  και την δυνατότητα...

Εξελέγης θεόθεν και έφθασες εις την Μητροπολιτικήν ταύτην Επαρχίαν το γεώργιον τούτο του Κυρίου την οικοδομήν Χριστού, την οποίαν κατά δυνάμιν έκαστος αόκνοις πόνοις και μόχθοις και στεναγμοίς αλαλήτοις εγεώργησαν και ωκοδόμησαν οι ευλογημένοι προκάτοχοί Σου και ο Μακαριστός Νικόδημος και ο ακαταπόνοις αείμνηστος Τιμόθεος και ο τρισχαριτωμένος πολυτάλαντος Γέροντας Ιγνάτιος, που σήμερον παρών ως συμπαραστάτης Σου, παρέχει την ολοκάρδια πατρικήν ευλογίαν Του ως παρακαταθήκην και ευχήν πατρός επί τέκνον, προσφιλές και εμπειστευμένον. Αι δε, ευλογίαι Αυτού θα είναι δι’ Εσέ πεφιλημένε αδελφέ Νικηφόρε, βασιλική επικουρία και δύναμις Θεού.

Συνάμα, Σε εξέλεξεν η Εκκλησία, διότι είδε την αυταπάρνησίν Σου εδώ και χρόνια, όταν αθορύβως εβοηθούσες και διακονούσες τον Γέροντα Μητροπολίτην Ιγνάτιον χωρίς διάθεσιν αυτοπροβολής η υπεροψίας.

Image

Διηκόνησες υπευθύνως και με μοναχική ταπεινοφροσύνην-χαρακτηριστικόν άλλωστε της ολοκληρωτικής σου αφιερώσεως δια του μοναχισμού εις την Εκκλησίαν- και μάλιστα εις ευαίσθητες εκκλησιαστικές θέσεις και ως άλλος Παύλος ήκουσες την υποκάρδια έκκλησιν όλων ημών των Αφρικανών Ορθοδόξων: «διαβάς εις Αφρικήν βοήθησον ημίν»...και διέβης τον γνωστόν Μεσόγειον κόσμον και έφθασες εις την ευλογημένην Αφρικήν και μάλιστα εις την καρδίαν της Αφρικής...εδώ εις τον ευλογημένον λαόν του Κονγκό δια να βοηθήσης τα βήματά του, όχι μόνον εις την πολιτικήν ανεξαρτησίαν, την οποία προ πεντήκοντα ετών απέκτησεν μετά πολλών κόπων και βασάνων, αλλά και εις την πνευματικήν ελευθερίαν...των τέκνων τοῡ Θεού.

Σήμερον η Αγία μας Εκκλησία αναθέτει εις τους ώμους Σου την ευθύνην και το αξίωμα του Αρχιεργάτου.

Από σήμερον και έως το τέλος της ζωής σου εσύ θα είσαι υπεύθυνος δια την γνώσιν η την άγνοια των εργατών αυτού του Αγρού,.... δια την σωστήν η την λανθασμένην καλλιέργειαν του Αγρού εν Κεντρώα Αφρική των ψυχών του ευγενούς τούτου λαού του Κονγκό. Εσύ θα είσαι υπεύθυνος δια την ώραν της κάθε συγκομιδής και της αποδόσεώς της εις χείρας του Μεγάλου Σπορέως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού...

Από μια άλλην -κοντόφθαλμον- άποψιν,  που επικρατεί δυστυχώς εις την γενέτειρα πατρίδα μας, το έργον Σου προοιωνίζεται και  θεωρείται εύκολον.

Κατά την ταπεινήν μου άποψιν, την άποψίν μου ως γείτονός Σου, θα ήθελα να Σου ειπώ αυτό, που ήδη ηξεύρεις ότι, το έργον σου θα είναι Αποστολικόν, με ο,τι αυτό συνεπάγεται εις θυσίας και αυταπάρνησιν...

Αυτές τις θυσίες και την αυταπάρνησιν που Σε εδίδαξαν οι Γεροντάδες Σου και οι συνασκητές σου, όταν Σε ποδηγετούσαν στα της Μοναχικής ζωής... Όθεν, πάντα να μη λησμονής να μνημονεύης της υπομονής των και των προσωπικών των κόπων δια να ανδρωθή μέσα Σου ο Χριστός.. ο Κύριος να τους αναπαύη εν χώρα ζώντων και η μνήμη αυτών είη αιωνία , άληστος... παρά τω Θεώ ημών!

Το έργον, που καλείσαι να επιτελέσης από της σήμερον θα φανή εις βάθος χρόνου μετά – δυστυχώς- από πολλές γενεές. Μην αναμένης  απλά, αποτελέσματα και στεφάνους εν τη παρούση ροπή, διότι εν τη Βασιλεία Αυτού είναι οι στέφανοι και η ανάπαυσις και η ζωή.

Να είσαι σίγουρος –και το γνωρίζεις εκ της μακροχρονίου Σου μοναχικής πείρας- ότι θα περάσης μέσα από δυσκολίες και πειρασμούς Αποστολικούς...όχι βέβαια κάποιας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά από τους διωγμούς των «ψευδαδέλφων» μας,... των αγνωμόνων, των επιλησμόνων, των ευεργετηθησομένων  αχαρίστων, των καιροσκόπων πνευματικών μας τέκνων(;)…

Ποτέ μην ξεχάσης ότι η Υποσαχάριος Αφρική τα τελευταία 150 χρόνια ήκουσε δια  πρώτην φοράν το όνομα: ”Χριστός„ και αναλογικώς τώρα βιούται μέσα εις τις καρδιές των κατηχουμένων και των πρώτων πιστών Ορθοδόξων μας η πρώτη συνάντησις η καλύτερα η σύγκρουσις του πανάρχαιου Αφρικανικού πνεύματος και των εκφάνσεών του με το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Να γνωρίζης ότι όλοι μας επεράσαμε και περνάμε και θα περνάμε μέχρι τα τέλη της διακονίας μας από τους ιδίους ανελέητους πειρασμούς. Από την στιγμή που υπηκούσαμεν εις την κλήσιν της Αγίας μας Εκκλησίας και εδέχθημεν τον σταυρόν της διακονίας του Αρχιεργάτου εις τους Αγρούς της Αφρικής κοπιώμεν στενάζοντες εν τοις πειρασμοίς... διο, και πάντα πικραινόμεθα βαθύτερα, όταν πειραζώμεθα σταυρούμενοι από αυτούς δια τους οποίους θυσιαζόμεθα...

 

Παρά το πειραστήριον όμως, αδελφέ μου, να χαίρεσαι, διότι η Εκκλησία Σε ανέδειξεν Πρίγκηπα του Μεγάλου Βασιλέως-καθ’ότι  ολίγοι μόνον γνωρίζουν την υπευθυνότητα και το φορτίον της Πριγκηπικής θέσεως.  Πρίγκηψ, θα πη να μην είσαι ποτέ ο εαυτός σου, αλλά διαρκώς η εικών και ο τύπος του Μεγάλου Βασιλέως των Βασιλευόντων. Είθε ο επιλήσμων τούτος κόσμος να μνημονεύση κάποτε της αυταπαρνήσεώς Σου.

Αδελφέ μου Νικηφόρε, φέρεις το όνομα του φέροντος την νίκην, έξελθε τον λοιπόν κατά το Αποκαλυπτικόν: «νικών,  ίνα νικήσης» την νίκην του Σταυρού... και εις αυτήν σου την έξοδον ποτέ μην αισθανθής μόνος...κάθε πειρασμός, κάθε δοκιμασία Σου, κάθε πληγή διέρχεται πρωτίστως μέσα από τις πληγές του Πατριάρχου μας και τις πληγές των εν Αφρική αδελφών συνεπισκόπων Σου...

Ήλθα κοντά Σου σήμερα εκπροσωπών τον Μακαριώτατον Πατριάρχην μας και την περί αυτόν Ιεράν Σύνοδον για να Σου πιστοποιήσω, ότι εις κάθε σου δύσκολον στιγμήν όλοι θα είμεθα μαζί σου, όχι θεωρητικώς και αορίστως (όπως νομίζουν πολλοί δυστυχώς και εις τον Εκκλησιαστικόν χώρον), αλλά αδελφικώς και θυσιαστικώς ως «έθος εστίν τοις θύταις του Μεγάλου Θύματος»...

Ανδρίζου το λοιπόν, και μην φοβήσαι, σήμερον «φάγε και πίε ότι μακράν από Σου η οδός» και την επαύριον... «επίθες την χείραν Σου επί το- Αφρικανικόν τούτο- άροτρον» και εργάζου εις τον Κυριώνυμον Αμπελώνα της Κεντρώας Αφρικής και θα «ίδης τα μεγαλεία του Θεού ημών εν τη Βασιλεία Αυτού, έλκων δια των κόπων σου και πάντας ημάς τους ταπεινούς συνδαιτημόνας της ημέρας ταύτης της χαράς Σου, της μεγάλης και επιφανούς πλέον εις την ιστορίαν της ενταύθα τοπικής Εκκλησίας...»...

Λαέ ευλογημένε της Δημοκρατίας του Κονγκό.... ιδού ο Πρωτοδιάκονος Σου, ο Ποιμένας και Πατέρας των επικλήσεων και των προσευχών σου...

Ζήτησον και λάβε και γεύσου καθ’εκάστην  την ευλογία του... και ζήθι εις τον αιώνα...

Ο Κύριος μεθ’ημών.

Ο Κύριος ημών, Ιησούς Χριστός εν τω μέσω ημών, άγιε αδελφέ,  και μετά πάντων ημών, αδελφοί. Αμήν!

Εμφανίσεις: 97052
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!