Μητροπολίτης Ιγνάτιος «Τα έσοδα μειώνονται καθώς ο λαός δίνει λιγότερα απ΄ ότι έδινε»

ImageΜειωμένα κατά 25% εμφανίζονται φέτος τα έσοδα στα παγκάρια των ενοριών της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια η εικόνα διαφοροποιείται από ενορία σε ενορία, καθώς οι πιστοί εξακολουθούν να δείχνουν την έμπρακτη συμπαράσταση τους στα Σπίτια Γαλήνης.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι τα έσοδα της κηροπωλησίας και της δισκοφορίας μειώνονται, καθώς ο λαός δίνει λιγότερα απ’ ότι έδινε, αλλά προς το παρόν δεν απειλείται η εύρυθμη λειτουργία κάποιου ναού.

Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι ναοί της περιφέρειας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η ιδέα της παρασκευής φαγητού σε αναξιοπαθούντες από ορισμένες οικογένειες των περιοχών αυτών. Συγκεκριμένα μια οικογένεια αναλαμβάνει κάθε μέρα να μαγειρέψει τρεις παραπάνω μερίδες και ο ιερέας να τις παραδώσει σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι δεν εξετάζεται η μείωση του μισθού των 15 υπαλλήλων που εργάζονται στη Μητρόπολη με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, μιας και υπάρχει η δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις από την στιγμή που έφυγε το μεγάλο κοστολογικό βάρος των σχολείων του Αγίου Αποστόλου του Νέου.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφερόμενος στο ζήτημα της λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης, έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση των πολιτών που δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν τα απαραίτητα για την διαβίωση τους.

Η Μητρόπολη ανταποκρίνεται με χρήματα και δέματα και προσπαθεί να καλύψει ακόμα έκτακτες ανάγκες, όπως η αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού.

Παραθέτοντας ένα παράδειγμα ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να διασωθεί η αξιοπρέπεια των οικογενειών τα δέματα δίνονται κρυφά και μάλιστα σε μια περίπτωση μια μητέρα πήρε κρυφά το φαγητό και το έβαλε στην κατσαρόλα της, για να μην αντιληφθούν τα παιδιά ότι έχει καταρρεύσει η οικογένεια.

Ο Μητροπολίτης έχει δώσει εντολή στους ιερείς να δίνουν μυστικά φαγητό, αφού αρχικά προσφέρουν τις δεδομένες μερίδες και στη συνέχεια πηγαίνουν άλλοι και παίρνουν το φαγητό που τους αναλογεί χωρίς να το ξέρει κανείς.

Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται κυρίως στην επαρχία και λιγότερο στο Βόλο επειδή η κοινωνία είναι πιο κλειστή και τα πράγματα είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Σύντομα το δίκτυο των Σπιτιών Γαλήνης θα επεκταθεί και σε άλλες ενορίες, όπως του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Κοσμά, αφού υπάρχουν ήδη οι υποδομές και μέχρι το Πάσχα αναμένεται να προστεθούν άλλα τρία.

Η Μητρόπολη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους αστέγους στα δύο σημεία που υπάρχουν, όπου εκεί έχουν την δυνατότητα να πλυθούν, να ντυθούν, με την επέκταση της τράπεζας ρουχισμού που βρίσκεται στην οδό Γαλλίας και ετοιμάζεται ο τρίτος χώρος υποδοχής ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες.

Εκεί θα φιλοξενηθούν όσο χρειάζεται, ενώ υπάρχει και ειδική μέριμνα για τους αποφυλακισθέντες οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αφού με την έξοδο τους από την φυλακή δεν έχουν να πάνε πουθενά.

Έτσι τους υποδέχεται ο υπεύθυνος του «Εσταυρωμένου» τους δίνει λύση διαμονής, ρούχα, μέχρι να βρουν τον τρόπο να αποκατασταθούν και να ξεκινήσουν και πάλι την ζωή τους. Αυτή την στιγμή υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στους ξενώνες για 15 άτομα, όπου μπορούν να πλυθούν και να μείνουν για λίγα βράδια.

Εμφανίσεις: 65120
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!