Καστορίας Σεραφείμ "Ζούμε σε μια εποχή χωρίς Χριστό"

ImageΜε λαμπρότητα γιορτάστηκε η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας του μεγάλου, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Στον μεγάλο εσπερινό της εορτής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και τις βασιλόπιτες προς τιμήν του Μεγάλου Βασιλείου και μίλησε στους άρχοντες του τόπου και το πολυπληθές εκκλησίασμα ερμηνεύοντας το χωρίο από τον ψαλμό του Δαυίδ «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν..» και μάλιστα όπως τον ερμηνεύει ο Μέγας Βασίλειος.

Ο κ. Σεραφείμ, τόνισε πως "ο πλούτος χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, όπως δηλαδή δεν μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας το νερό, έτσι δεν μπορούμε να κρατήσουμε και τον αβέβαιο πλούτο".

"Γιατί ο πλούτος είναι μεν ευλογία Θεού αλλά δόθηκε από το Θεό στον άνθρωπο προκειμένου να είναι ο διαχειριστής του και όχι ο ιδιοκτήτης του", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Καστορίας.

Ο πλούτος δεν ανήκει σε έναν ή σε λίγους ανθρώπους αλλά σε όλο το κοινωνικό σύνολο, ανήκει και στον φτωχό, ανήκει στον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στα μήκη και τα πλάτη της γης είτε είναι στην Εκκλησία μας είτε όχι, και πλούσιος είναι μόνον αυτός που ξέρει να διαχειρίζεται τον πλούτο σωστά, συνέχισε ο κ. Σεραφείμ.

Και το δεύτερο που τόνισε ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το χωρίο όπως το ερμηνεύει ο Μέγας Βασίλειος, είναι πως πλούσιος ήταν ο λαός του Ισραήλ, ο οποίος ήταν ο λαός της χάριτος όμως επτώχευσε, διότι εσταύρωσε τον Αμνό του Θεού τον Αίροντα την αμαρτία του κόσμου, δηλαδή τον Ιησού Χριστό. Γι’ αυτό και απώλεσε τη χάρη του Θεού, όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Καστορίας, κάλεσε το λαό του Θεού να προσευχηθεί να βρισκόμαστε μέσα στο πνεύμα της μετανοίας προκειμένου να αποκτήσουμε τη χάρη του Θεού.

Εκείνο το οποίο απουσιάζει από την εποχή μας είναι ο Χριστός και πρέπει να κατανοήσουμε πως όταν έχουμε το Χριστό έχουμε τα πάντα "ως μηδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες", κατέληξε ο κ. Σεραφείμ.

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού, κατευθύνθηκαν κλήρος και λαός στο Επισκοπείο, όπου ο Σεβασμιώτατος έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα της Μητροπόλεώς του, παρόντων αρχόντων και λαού και ευχήθηκε σε όλους να έχουν στη ζωή τους την ευλογία του Θεού και να καθοδηγεί τα βήματά τους και στον νέο ενιαυτό της Χρηστότητος του Κυρίου.

Ανήμερα της πρωτοχρονιάς, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, ιερουργούντος του επιχώριου Επισκόπου με την παρουσία πλήθος κόσμου.

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό διαβάσθηκε η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, ο οποίος στο πρωτοχρονιάτικο αυτό μήνυμά του αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις πολλές δυσκολίες μας, αφού χαρακτηριστικό γνώρισμα των ημερών μας είναι η παρουσία του άγχους και της ανασφάλειας.

Και ο τρόπος αυτός είναι να κάνουμε πράξη τη φράση του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους «παρακαλείσθε» που σημαίνει «παρηγορείσθε».

Ο Απόστολος Παύλος, συμπληρώνει ο κ. Σεραφείμ, δίνει το παράγγελμα και συγχρόνως ευχή ενθαρρυντική αφού έχουμε στη ζωή μας το Χριστό. Με το Χριστό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα καθώς η παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος διαπερνά και διαφωτίζει όλη την ύπαρξή μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος γράφει: «Σε συμβουλεύω να μην παραδίνεσαι στις θλίψεις, γιατί πλήττεις μεγάλως τις καρδιές των αδελφών. Ο μισθός θα είναι μέγας εάν γίνεσαι εις τους αδελφούς πρόξενος ευφροσύνης και χαράς¨, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Αγίου Νεκταρίου.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 99763
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!