Νέας Σμύρνης «Ως λαός διασυρθήκαμε διεθνώς και κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε»

Image«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όχι απλώς γιατί απέτυχαν οι σχεδιασμοί της οικονομικής πολιτικής, αλλά γιατί κυρίως στη ζωή μας, την ατομική και την κοινωνική, κυριάρχησε η ιδιοτέλεια και το συμφέρον, η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια, ο άνομος πλουτισμός, η φοροδιαφυγή και, κυρίως, μια κραυγαλέα υλιστική αντίληψη για τη ζωή», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ποιμαντορική εγκύκλιο για τα Χριστούγεννα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Η Εγκύκλιος έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Εορτάζουμε εφέτος τα Χριστούγεννα, ενώ ο τόπος μας —και όχι μόνο— βρίσκεται στη δίνη μιας μεγάλης κρίσεως. Κρίσεως κατ᾽ αρχήν οικονομικής —αυτό φαίνεται, αυτό κυριαρχεί. Κρίσεως, όμως, πρωτίστως ηθικής και πνευματικής, αν θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα βαθύτερα και όχι επιφανειακά.

Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όχι απλώς γιατί απέτυχαν οι σχεδιασμοί της οικονομικής πολιτικής, αλλά γιατί κυρίως στη ζωή μας, την ατομική και την κοινωνική, κυριάρχησε η ιδιοτέλεια και το συμφέρον, η κακοδιαχείριση και η αδιαφάνεια, ο άνομος πλουτισμός, η φοροδιαφυγή και, κυρίως, μια κραυγαλέα υλιστική αντίληψη για τη ζωή.

Σύνθημα πολλών, αυτό των υλιστών της εποχής του αποστόλου Παύλου : «Ας φάμε και ας πιούμε, γιατί αύριο δεν θα ζούμε!» (Α’ Κορ. 15,32). Έτσι, ως λαός διασυρθήκαμε διεθνώς και κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, δηλαδή να βουλιάξουμε!

* * *

Εν μέσω αυτής της κρίσεως προβάλλει η κορυφαία εορτή της πίστεώς μας, η γέννηση του λυτρωτή μας Κυρίου Ιησού. Θα τη γιορτάσουμε ασφαλώς. Θα ανταλλάξουμε ευχές. Θα προσφέρουμε όσοι μπορούμε και δώρα. Θα στρώσουμε γιορταστικό τραπέζι. Πολλοί, ίσως, και θα εκκλησιαστούμε και θα προσέλθουμε στη θεία Ευχαριστία.

Άραγε, όμως, αρκούν όλα αυτά; Και μας επιτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε και στη συνέχεια να βιώσουμε το βαθύτερο νόημα της εορτής; το τι σημαίνει ότι ο Θεός σαρκώνεται, γίνεται άνθρωπος για χάρη μας, για τη σωτηρία μας;

* * *

Η ενανθρώπηση του Χριστού μας μας αποκαλύπτει την αγάπη του Θεού Πατέρα μας για μας τους ανθρώπους. Ο Θεός μας αγαπά. Και γι᾽ αυτό αποστέλλει στον κόσμο τον μονογενή Υιό Του. Για να μας ελευθερώσει από την αμαρτία. Για να μας λυτρώσει από τη φθορά και τον θάνατο. Για να μας καταστήσει κοινωνούς της δικής Του ζωής. Για να γίνουμε κατά χάριν θεοί!

Η ενανθρώπηση του Χριστού μας αποδεικνύει και την αξία του ανθρώπου, αφού για χάρη του ο ίδιος ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Ο άνθρωπος είναι θεόπλαστο δημιούργημα. Εικόνα του Θεού. Και προορισμός του είναι η είσοδος στη βασιλεία Του.

Η ενανθρώπηση του Χριστού μας εισάγει στον κόσμο την ύπαρξη και την παρουσία της Εκκλησίας Του. Είναι το σώμα Του. Είναι η οικογένεια των τέκνων του Θεού. Είναι η βασιλεία του Θεού επί γης. Είναι η πύλη της σωτηρίας. Έξω και χωρίς την Εκκλησία εν Χριστώ ζωή και σωτηρία δεν υπάρχει.

Η ενανθρώπηση του Χριστού μας ευαγγελίζεται έναν άλλο, καινούργιο τρόπο ζωής. Ο Κύριος μας δίδαξε ότι Εκείνος είναι η ζωή μας, η σαρκωμένη Αλήθεια, η οδός που οι μαθητές Του, όλοι εμείς, καλούμαστε ν᾽ ακολουθήσουμε. Θεμέλιο και πηγή έμπνευσης στη ζωή μας το αιώνιο Ευαγγέλιό Του.

Τα όσα μας προτρέπει να τηρούμε. Και τα όσα μας υποδεικνύει να αποφεύγουμε. Κατά Χριστόν ζωή σημαίνει ζωή εναρμονισμένη με τις ζωηφόρες εντολές του Ευαγγελίου της σωτηρίας.

* * *

Αδελφοί μου,

Τα Χριστούγεννα, που εορτάζουμε εφέτος εν μέσω της οικονομικής κρίσεως, μας καλούν σε περίσκεψη και αυτοκριτική. Είμαστε, πράγματι, χριστιανοί; Πιστεύουμε στ᾽ αλήθεια στον Τριαδικό Θεό; Ζούμε ως γνήσια μέλη της Εκκλησίας; Αγωνιζόμαστε να τηρούμε τις εντολές του Ευαγγελίου του Χριστού μας; Παράλληλα, η χριστιανική μας συνείδηση μας επιτάσσει να ανταποκριθούμε στο χρέος της αγάπης  προς τους  αδελφούς μας που δοκιμάζονται.

Η οικονομική κρίση δημιούργησε του κόσμου τα κοινωνικά προβλήματα. Πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν με αγωνία κάθε νέα ημέρα που ξημερώνει. Ως χριστιανοί οφείλουμε να δείξουμε ενδιαφέρον και αγάπη. Και να συμπαρασταθούμε όπου χρειάζεται και όσο μπορούμε. Μας το ζητάει ο Χριστός. Η ώρα της κρίσης είναι η δική μας ώρα.

Ευλογημένα Χριστούγεννα !

† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
Εμφανίσεις: 74267
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!