«Ο Ιερέας είναι ο κατεξοχήν ευεργέτης της ανθρωπότητας»

ImageΠραγματοποιήθηκε η 3η για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος, Γενική Ιερατική
Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (13/12), με ομιλητή τον διακεκριμένο Συγγραφέα και τ. Εκπαιδευτικό κ. Κων/νο Γανωτή, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Εφημέριος Πατέρας της Ενορίας»

Ο κ. Γανωτής σημείωσε ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πονεμένος και χαρακτηρίζεται από αυξητική τάση προς την κατάθλιψη. Έχει φθάσει στο σημείο να θυμίζει αναπαράσταση της κολάσεως... Ο Θεός, από αγάπη για τον άνθρωπο, αναζητεί δυνάμεις που να Τον εκφράζουν και να παίζουν τον ρόλο Του. Αυτή τη διακονία ανέθεσε στους Ιερείς της Εκκλησίας Του...»

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής σημείωσε ότι «ο κόσμος περιορίζει τον ιερό κλήρο
στον κοινωνικό τομέα και έτσι τον υποβιβάζει στο επίπεδο των κοινωνικών
υπηρεσιών του κράτους, ενώ η διακονία του Ιερέως είναι ασύγκριτα υψηλότερη.

Έχει σκοπό να μεταμορφώσει τον κόσμο, διά του Βαπτίσματος, των Ιερών Μυστηρίων και της Θείας Λειτουργίας, μέσω των οποίων ο Θεός γίνεται ψηλαφητός... Γι' αυτό ο Ιερέας είναι Πατέρας μέσα στον κόσμο και όχι διδάσκαλος. Είναι ο κατεξοχήν ευεργέτης της ανθρωπότητας γιατί προσφέρει χειροπιαστή μετάβαση από τον θάνατο στη ζωή... Δεν απαντά μόνο στο σωτηριολογικό πρόβλημα του ανθρώπου, αλλά μάχεται την ιδεοκρατία, τις διάφορες κοσμοθεωρίες που έστρωσαν τους δρόμους της γης με πτώματα, στη διάρκεια της ιστορίας...»

«Αποστολή του Ιερέως», σημείωσε ο κ. Γανωτής, «είναι να σωθεί ο κόσμος. Είναι ν' απαντήσει στους αρνητές, που επικαλούνται ιδέες, αλλά μ' αυτές δε μπορούν να σκουπίσουν τα δάκρυα των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο Ιερέας Πατέρας, που έρχεται στον άνθρωπο σαν τον Χριστό, λειτουργεί ως Πατέρας και φορέας της σωτηρίας... Γι' αυτό, όταν ο κόσμος νιώσει τον Ιερέα ως Πατέρα, πλησιάζει. Γιατί είναι εγκαταλειμμένος απ' όλους κι όταν βρει πατέρες που ασκούν σωστά τον ρόλο τους, ημερεύει...»

Ολοκλήρωσε δε, λέγοντας ότι «η πατρότητα του Ιερέως πρέπει να ασκείται με
πραότητα, η οποία τσακίζει τα κόκαλα του εγωισμού...»

Την σύναξη έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γανωτή, με τον οποίο τον συνδέουν πολυχρόνιοι
πνευματικοί δεσμοί.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη «να πιστέψουμε πρώτα εμείς στην αξία και σημασία της Πνευματικής μας Πατρότητας για να μπορέσουμε να αγιάσουμε και να βοηθήσουμε τον κόσμο. Πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, να θεραπεύσουμε πρώτα την δική μας αρρώστια για ν' αντιμετωπίσουμε την ασθένεια του κόσμου...»

Εμφανίσεις: 73674
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!