Ζακύνθου Χρυσόστομος: «Ο κόσμος είναι υπεύθυνος που ψηφίζει τις κυβερνήσεις του»

ImageΚάθετα αντίθετος με την ανακοίνωση που διανέμεται σε αρκετές εκκλησίες όλης της χώρας, και η οποία καταφέρεται εναντίον του Μνημονίου και της Κυβέρνησης, είναι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήγησε τους λόγους.

«Νομίζω ότι ζούμε σε μια λεγόμενη δημοκρατία, η οποία στην εκκλησία είναι γεγονός, αφού μόνο εκεί έχει κανείς τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα. Τον περασμένο Οκτώβριο, έγιναν εισηγήσεις στην ιεραρχία για το θέμα της κρίσεως. Εγώ είχα πει ότι η ηθική κρίση που προηγήθηκε, ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσεως που ακολούθησε», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσόστομος.

Εν συνεχεία αναφέρει: «Τότε, λοιπόν, είχαμε αποφασίσει να σταλεί μία εγκύκλιος. Από ΄κει και πέρα, οι 80 αρχιερείς δεν συμμετείχαμε στη διαμόρφωση του φυλλαδίου αυτού και δεν έχουμε ευθύνη, ως συλλογικό όργανο. Δεν ξέρω ποιοί είναι εκείνοι που συμφωνούν ή διαφωνούν. Εγώ έχω μια πάγια θέση: Ο κόσμος είναι υπεύθυνος που ψηφίζει τις κυβερνήσεις του και μέσα σε αυτόν είμαστε και εμείς. Μόνο, όμως, ως πολίτες και ως άνθρωποι μπορούμε να παρέμβουμε για το θέμα αυτό και να τοποθετηθούμε».

«Σαν συλλογικό όργανο της Πολιτείας, όμως, δεν επιτρέπεται σε εμάς, που δεν εκλεγόμεθα από το λαό, να κρίνουμε τους κυβερνώντες αφ΄ υψηλού, όποιοι κι΄ αν αυτοί και ό,τι κι΄ αν κάνουν. Εμείς, δεν εκλεγόμεθα για να λύσουμε τα εθνικά μας ζητήματα, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε και λόγο παρέμβασης», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο δυναμικός Ιεράρχης.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου αναφέρθηκε στο φυλλάδιο «Προς το Λαό», τονίζοντας ότι «Όσοι πλήττονται απ΄ το κοινωνικό σύνολο, έχουν βγει στους δρόμους. Δυστυχώς, όσοι έπληξαν τον κόσμο, σιωπούν! Επισημαίνω ότι η απόφαση της Συνόδου ήταν να φτιαχτεί ένα κείμενο της Ιεραρχίας. Το ποιοί, όμως, το επεξεργάστηκαν από ΄κει και ύστερα, δεν το γνωρίζω. Το κείμενο αυτό δεν πέρασε από κάποια επιτροπή” ανέφερε ο Μητροπολίτης».

 

Εμφανίσεις: 68869
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!