Εσπερινός στα Χανιά για τα ονομαστήρια του Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε ο εσπερινός του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Δεκεμβρίου 2010 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

Στο πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος άγει τα ονομαστήρια του.

Επίσης, στον εσπερινό παρέστη συμπροσευχόμενος ο πολιός Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίος, καθώς και πλήθος ιερέων της Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί, ότι οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου δώρισαν στον Ποιμενάρχη τους για τα ονομαστήρια του μια Αρχιερατική Στολή και ένα μανδύα.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός, ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό ναό για να του ευχηθούν και να συμπροσευχηθούν μαζί του.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι κ. Δαμασκηνός δεν θα εορτάσει επίσημα φέτος τα ονομαστήρια σε ένδειξη πένθους για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου.

Ακολουθεί η ομιλία του Προϊσταμένου του Μητροπολίτικου ιερού ναού Πρωτ. π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη

« Ειρήνην διώκετε μετά πάντων και τον αγιασμόν, ου χωρίς, ουδείς όψεται τον Κύριον». «Έχοντες ουν αρχιερέαν μέγαν, διεληλυθότα τους ουρανούς, Ιησούν τον Υιόν του Θεού» (Απ. Παύλος).

Δόξα τω Θεώ, ότι αξιωνόμαστε ακόμα μία φορά να εορτάζουμε τα ονομαστήρια και να τιμούμε το σεπτό πρόσωπο, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Δαμασκηνού, στην πόλη και την Μητρόπολή μας, των ιστορικών και θεοσώστων επαρχιών Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Δόξα τω Θεώ, ότι «τοιούτον έχομε Αρχιερέα μετροιοπαθείν δυνάμενον συμπαθήσαι ταις ασθενείαις ημών, ανεπίληπτον, νηφάλιον, σώφροναν, κόσμιον, φιλόξενον, διδακτικόν, μη αισχροκερδήν, μη παροινον, μη πλήκτην, αλλ’ επιεικήν, άμαχον, αφιλάργυρον,» σύμφωνα με την Παύλεια διδαχή περί Επισκόπων και πρεσβυτέρων.

Δόξα τω Θεώ, ότι τοιούτον «γαρ ημίν έπρεπεν Αρχιερεύς, όσιος, άκακος, αμίαντος, κεχωρισμένος από αμαρτωλών, υψηλότερος των ουρανών γενόμενος, των αγίων λειτουργός, προσφέρειν δώρα τε και θυσίας υπέρ των του λαού αγνοημάτων» και πάλιν σύμφωνα με τις επιταγές του Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Οι διαχρονικές αυτές διακηρύξεις του μεγάλου αποστόλου των εθνών, που αφορούν το πρόσωπο, την ύπαρξη, τη ζωή και την ταυτότητα των επισκόπων και των πρεσβυτέρων, έχουν ταυτόχρονα διαχρονική ισχύ και δύναμη για την ομαλή λειτουργία της χριστιανικής κοινότητας και για την κατά Χριστόν πρόοδο και ανάπτυξη των κατά τόπους Εκκλησιών, ιερών μονών, ενοριών και ιερών επισκοπών και μητροπόλεων.

Ο άγιος ηγούμενος επηρεάζει χριστοκεντρικά σύνολη την μοναστική αδελφότητα.

Ο άγιος εφημέριος, πρεσβύτερος επιδρά το ίδιο θετικά και αποτελεσματικά για την πορεία της κατά Χριστόν ζωής και πολιτείας των ευσεβών χριστιανών της ενοριακής του κοινότητας.

Κατά μείζονα πάντως λόγο ο άγιος Επίσκοπος, ο οποίος μάλιστα «ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού» κατά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, δε στηρίζει μόνο χριστοκεντρικά τους πιστούς της μητροπολιτικής του περιφέρειας, κυριολεκτικά τους τροφοδοτεί και τους ζωογονεί με την αγιότητα. Τους καθιστά ικανούς να βλέπουν τον ίδιο το Θεό και να γίνονται μεθεκτοί των άκτιστων ενεργειών Του.

Για τούτο και ο όρος επίσκοπος ταυτίζεται στη συνείδηση των πιστών με τον όρο άγιος. Ο επίσκοπος  είναι κατεξοχήν φορέας της αγιότητας. Ο επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου ακούεται ισοτίμως και ως ο άγιος την Κυδωνίας και του Αποκορώνου. Το ίδιο και ο Αρχιεπίσκοπος, το ίδιο και ο Πατριάρχης.

Σήμερα που η τεχνολογία καλπάζει αναπτυξιακά και τρέχει με γοργούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω της και μάλιστα ψυχρά και αδιάφορα τον άνθρωπο, είτε ως άνεργο είτε ως νεόπτωχο είτε ως περιθωρειακό, είτε ως ασθενή και ανήμπορο, είτε ως ξένο και ηλικιωμένο, πρώτιστη ανάγκη των καιρών και των περιστάσεων είναι η υπαρκτή, χειροπιαστή παρουσία του αγίου.

Γιατί ο άγιος έχει την ευαισθησία, το κουράγιο, την τόλμη και την δύναμη να κοιτάζει γύρω του την δυστυχία όπου υπάρχει στα πρόσωπα και τις οικογένειες και είναι έτοιμος να συνδράμει, να στηρίξει, να φροντίσει, να διακονήσει.

Τα μηνύματα των καιρών κυρίως από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα των συμπολιτών μας που ακούονται ως κραυγές πόνου και αγωνίας και που μερικές φορές πονούν την ίδια την ψυχή μας, Σας αφορούν άμεσα. Κάνετε κάτι γι’ αυτούς.

Το δίαυλο επικοινωνίας που έχετε με αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου και του πόνου της αβεβαιότητας και του πένθους, του περιθώρειου και την ανυποληψίας να τον ευρύνετε όσο γίνεται περισσότερο και γρηγορότερα.

Ο δικός Σας λόγος γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ο γλυκύτερος λόγος του κόσμου. Η δική Σας παρηγοριά προς αυτούς είναι η πλέον πιστική και για τούτο περισσότερο αποτελεσματική για την ανακούφιση κάθε θλιμμένου και κάθε πονεμένου.

Οι αγωνίες και οι προβληματισμοί επίσης εμάς των Ιερέων, των Ιερομονάχων, των Διακόνων και των Μοναχών που βρισκόμαστε κοντά Σας και κάτω από τη σεπτή επισκοπική Σας διακονία, και πάλιν αφορούν Εσάς.

Είστε ο πατέρας μας, ο δάσκαλός μας, ο αδελφός μας, ο δικός μας άνθρωπος. Γνωρίζουμε ότι έχουμε την στοργή και την αγάπη Σας, την συμπάθεια και την κατανόησή Σας. Τα θέλουμε όλα. Θέλουμε κατεξοχήν Εσάς τον ίδιο. Συναντιλήπτορα αρωγόν και συναθλητήν. Θέλουμε να προσεύχεσθε για μας και να παροτρύνετε να συμπορευόμαστε μαζί Σας. Δεν αγνοούμε και δεν αρνούμαστε ότι έχουμε όλοι μας τις αδυναμίες και τα αμαρτήματά μας. Η χαρά μας είναι ότι νοιώθουμε πως είμαστε για Σας όλοι μας παιδιά Σας αγαπημένα.

Μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί αυτή η συμπόρευση και η συνανάβαση μαζί Σας στην Ιερουσαλήμ των δυσκολιών και των παθημάτων του σταυρού και του θανάτου, αλλά και της ανάστασης και της λαμπρινής ζωής στην ποιότητα και την ομορφιά της αιώνιας ζωής του Θεού, της ζωής της άνω Ιερουσαλήμ.

Με τις ταπεινές αυτές σκέψεις, σκέψεις ευθύνης αλήθειας και τιμής χαίρουμε και συγχαίρουμε για τα ονομαστήριά Σας, μετέχουμε και συμμετέχουμε στη γιορτή Σας ως κορυφαίας εορτής της τοπικής μας Εκκλησίας και με την καρδιά μας προσευχόμαστε:

«Δαμασκηνού του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπερτίμου και εξάρχου Κρητικού και Μυρτώου πελάγους, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου, πολλά τα έτη».

Σας προσφέρουμε ένα απλό λειτουργικό αρχιερατικό ρούχο συμβολικό της δική Σας απλότητας, ένα μανδύα, να τον χρησιμοποιείτε στις λειτουργικές Σας εξορμήσεις στα χωριά των επαρχιών μας, ως σύνδεσμο με τον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό, την ιστορική Τριμάρτυρη των Χανίων.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 86101
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!