Ισαπόστολος βασιλεύς ενώνει Σλοβάκους και Ούγγρους

ImageΤην Δευτέρα 29. 11. 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας-Σλοβακίας) επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Βουδαπέστης και Έστεργομ Καρδινάλιο Peter Erdő στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Ουγγρικής πρωτεύουσας Βουδαπέστης, όπου έλαβε από τον Πρωθιεράρχη της εν Ουγγαρία Λατινικής Εκκλησίας ένα τεμάχιο των ιερών λειψάνων του φωτιστού της Ουγγαρίας Αγίου Στεφάνου (+ 1038).

Ο ισαπόστολος βασιλεύς της Ουγγαρίας, της οποίας η σημερινή Σλοβακία υπήρχε ένα σημαντικό τμήμα επί περίπου χίλια χρόνια, αναγνωρίστηκε ως άγιος της Ορθόδοξου εκκλησίας μαζί με τον πρώτο επίσκοπο της χώρας, Έλληνα Ιερόθεο, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2000.

Το ιερό λείψανο θα τοποθετηθεί μαζί με μια εικόνα του αγίου βασιλέως στον ακόμα υπό κατασκευήν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος στην Κασσοβία (Košice), συμπρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Η Ι. Μ. Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια με σκοπό να σκεπάζει Σλοβάκους και Ούγγρους Ορθόδοξους, οι οποίοι αποτελούν μειονότητα ανάμεσα στην Λατινική και Ουνίτικη πλειοψηφία.

Η Ιερά Μητρόπολη έχει σήμερα περίπου 14 000 χιλιάδες πιστούς σε 39 εκκλησιαστικές κοινότητες, στις οποίες υπηρετούν 28 ιερείς και ένας διάκονος. Δύο ουγγρόφωνοι ιερείς λειτουργούν στις ενωρίες τους στα Ουγγρικά.

Αφού ο Άγιος Βασιλεύς Στέφανος τιμάται από κοινού από Ούγγρους και από Σλοβάκους ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεώργιος εξέφρασε την ελπίδα του όπως όσο η παρουσία των ιερών λειψάνων του άγιου βασιλέως στην Κασσοβία Σλοβακίας, μια πόλη σημαντική για την ιστορία και των δύο εθνών, τόσο και η γενική πνευματική και κοινονική διακονία της σλοβακο-ουγγρικής Ιεράς Μητροπόλεως, μπορούν να βοηθήσουν στην δύσκολη πορεία της αλληλοσυγχωρήσεως και κατανόησης μεταξύ των δύο λαών, τους οποίους χωρίζει μια πονεμένη ιστορία και ένα δύσκολο παρόν.

Εμφανίσεις: 58658
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!