Επέτειος θαυμαστής διάσωσης εικόνας της Μεγαλόχαρης Τήνου

ImageΜε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στο ιερό νησί της Τήνου στην περιοχή «Θεοτόκος», που βρίσκεται στο ευρύτερο δημοτικό διαμέρισμα Υστερνίων, στο Ναό «Ευαγγελιστράκι», η επέτειος της θαυμαστής διασώσεως της αγίας Εικόνος, κλαπείσης και διασωθείσης κατά την 18ην Δεκεμβρίου  1842 υπό επιδόξου ληστή, ο οποίος την απέκρυψε στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, προκειμένου να την μεταφέρει δια της νήσου Άνδρου, εκτός της Τήνου.

Το πρωί, κατά το έθος των τελευταίων ετών, η αγία Εικόνα δια χειρών του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου & Τήνου κ. Δωροθέου Β’, συνοδεία των Μελών της Διοικούσης το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής, των Ιερέων και πλήθους πιστών, μετεφέρθη λιτανευτικά δι’ αυτοκινητοπομπής στην προανεφερθείσα περιοχή.

Γενομένης δεήσεως στον ακριβή τόπο όπου η αγία Εικόνα ευρέθη και διεσώθη, ετελέσθη η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία παρέστησαν, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Τήνου και τέως Δήμαρχος Εξωμβούργου κ. Παν. Κροντηράς, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, η Ηγουμένη και οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, και πλήθος πιστών από την περιοχή των Υστερνίων και των γύρω χωρίων.

Ήταν συγκινητικές οι εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακινήσεως της αγίας Εικόνος από το Ιερό Ίδρυμα προς τις εσχατιές της ιεράς νήσου που είναι η περιοχή των Υστερνίων.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, η αγία Εικόνα, λιτανευτικώς και με κάθε εκκλησιαστική τάξη, επέστρεψε στον Πανίερο Ναό του Ιερού Ιδρύματος.

Εορταστική εκδήλωση ΝεολαίαςΤήνου

Παρουσία πλήθους Τηνίων, που πλημμύρισαν το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ιδρύματος, των Ιερέων, του Δημάρχου Τήνου και των Μελών της Διοικούσης Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου το απόγευμα, λαμπρή πνευματική εκδήλωση των παιδιών των κατηχητικών χριστιανικών ομάδων, όλων των βαθμίδων του νησιού, για τις οποίες την ποιμαντική ευθύνη έχει ο Πρωτοπρ. Στυλιανός Τουφεκλής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Βυζαντινή Χορωδία της Τήνου, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας κ. Στυλ. Κοντακιώτη, τα παιδιά του Προσχολικού, Κατώτερου, Μέσου και Ανώτερου Κατηχ. Σχολείων των ενοριών της Τήνου, η Νεανική Παιδική Χορωδία, με συνοδία μουσικών οργάνων υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της μουσικής κ. Αλεξ. Χατζίρη και η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Νικ. Γιαννίτση.

Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «...παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που γεννά η συνεχιζόμενη πλανητικών διαστάσεων πνευματική, ηθική και οικονομική κρίση, παρά τις εύλογες ανησυχίες που διακατέχουν τους νέους για το μέλλον τους, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη αποθέματα ανθρωπιάς και κοιτάσματα αγάπης που απαλύνουν τις υπαρκτές και δια γυμνού οφθαλμού ακόμα ορατές δυσκολίες και αντιξοότητες.

Και αυτήν ακριβώς την  ελπίδα βλέπω ζωντανή στα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών μας, στα φωτεινά πρόσωπα των παιδιών της Τήνου, που σήμερα φεγγοβολούν από αισιοδοξία για τη ζωή...  ευχαριστώ το Θεό, που με αξίωσε να είμαι Επίσκοπος και Πνευματικός Πατέρας τέτοιων παιδιών, όπως είναι τα ευλογημένα παιδιά της δωδεκανησιακής μας Μητροπόλεως».

Την επιμέλεια και διοργάνωση της εκδηλώσεως είχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 72588
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!