Με λαμπρόττητα εορτάστηκε ο πολιουχός Σπάρτης Όσιος Νίκων

ImageΜε τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ζηλευτή κατάνυξη και την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ‘’Μετανοειτε’’ πολιούχου, Προστάτου και διηνεκούς ευεργέτη της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακεδαίμονος.

Αναλυτικότερα, οι θρησκευτικές λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως έχει καθιερωθεί από το Σεβασμιώτατο

Μητροπολίτη μας, άρχισαν κατά τον Εσπερινό της Κυριακής της 21ης Νοεμβρίου, με την ενθρόνιση της ιεράς Εικόνος του Αγίου στο Σολέα του ομώνυμου Ναού.

Την παραμονή της εορτής,  εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο  χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από το Σεβ. Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Χριστιανουπόλεως, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, το Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο και το Βοηθό Επίσκοπο Ανδρούσης  κ. Θεόκτιστο.

Ο προεστώς της ακολουθίας   Αρχιερέας, απευθύνοντας λόγο παραινετικό και επίκαιρο προς το εκκλησίασμα, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ο βίος και η πολιτεία του οσίου, αλλά και κάθε Αγίου της Εκκλησίας μας, να αποτελέσει πεδίο αγωνιστικής μίμησης για τον καθένα μας, ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε εξοβελίσει από τη ζωή μας το Θεό και γι αὐτό πληρώνουμε βαρύ και πολυδιάστατο το τίμημα.

Ακόμη, επισήμανε ότι στις δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή,  πάντοτε η Εκκλησία   μας ευρίσκεται και θα ευρίσκεται πολυτρόπως στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού μας.Image

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, την 26η Νοεμβρίου, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος ενώ στο πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας   κ. Ευστάθιος,  πλαισιωμένος  από όλους τους προαναφερθέντες αρχιερείς.

Το  θείο λόγο κήρυξε λίαν επικαίρως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος, επισημαίνοντας ότι οι  άγιοι υπήρξαν άνθρωποι σαν όλους μας, όμως με τη συνεχή κατά Χριστό άθληση κατάφεραν να κερδίσουν το στέφανο της αγιότητας.

Κάθε άνθρωπος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ζιχνών, επομένως, μπορεί, αν θέλει,  να αγωνιστεί στην επίγεια και πρόσκαιρη αυτή ζωή, έχοντας ως φωτεινό οδοδείκτη το βίο και την πολιτεία των αγίων, όπως του οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε», για να κατακτήσει την επουράνια και αιώνια βασιλεία του Κυρίου μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις επισφραγίστηκαν με τη  λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του οσίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μετά το πέρας της λιτάνευσης, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας  ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους όσοι παρευρέθηκαν και με ευλάβεια παρακολούθησαν την τελετή.

ImageΣυγκεκριμένα, ευχαρίστησε τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να συμμετάσχουν στην κορυφαία για τη Μητρόπολή μας λατρευτική πανήγυρη, τους εκπροσώπους των Αρχών της πόλεως, του νομού και της περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς  και όλους τους ευσεβείς πιστούς που  παρέστησαν με υποδειγματικό τρόπο στον εορτασμό της μνήμης  του πολιούχου μας.

Ειδικές ευχαριστήριες προσρήσεις, και δια του παρόντος, ο προεστώς της Ι. Μητροπόλεώς μας απευθύνει στους έφημέριους, τους καλλίφωνους και άριστους γνώστες της ψαλτικής τέχνης ιεροψάλτες  τους επιτρόπους και τις νεωκόρισσες  του Ι. Ναού, διότι με τις άοκνες προσπάθειές τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην άψογη τέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 79759
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!