Μητροπολίτης Άνθιμος «Δεν θα πέσω στο επίπεδο του Μπουτάρη»

ImageΗ περίπτωση Ανθίμου και μερικών άλλων σαν  τον Άνθιμο είναι  η κλασική που λες: «Παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα, αγόρι μου. Δεν μπορείς να ανακατεύεσαι σε αυτό το επίπεδο  σε κοσμικά θέματα», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή  στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ο κ. Μπουτάρης, πυροδοτώντας και πάλι την ένταση με το μητροπολιτικό μέγαρο Θεσσαλονίκης που μοιάζει… ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Αν και την επομένη των εκλογών ο κ. Μπουτάρης είχε δηλώσει πως στόχος του είναι  η εξομάλυνση των σχέσεών του με τον μητροπολίτη Άνθιμο, οι νέες «αιχμηρές» του δηλώσεις βαθαίνουν ακόμη  περισσότερο το μεταξύ τους χάσμα.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω. Πριν από μερικές μέρες δήλωνε πως θα έρθει να συζητήσουμε κι εγώ είπα "είναι ευπρόσδεκτος".

Σήμερα λέει άλλα. Η δική μου πόρτα πάντως εξακολουθεί να είναι ανοιχτή», δήλωσε ο κ. Άνθιμος.

Το ενδεχόμενο ο Γιάννης Μπουτάρης να είναι ο πρώτος δήμαρχος της πόλης που θα  αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του χωρίς την… ευλογία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης φαντάζει πλέον πολύ πιθανό.

«Η ορκωμοσία είναι πρωτίστως πολιτική. Εάν θέλει κάποιος να φωνάξουμε τον παπά, να τον φωνάξουμε. Αλλά να φωνάξουμε και τον ραβίνο εάν οι Εβραίοι θέλουν να ορκιστούν και θρησκευτικά», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μπουτάρης.

«Δεν ξέρω τι θα κάνει με την ορκωμοσία του. Δεν έχω καμία ενημέρωση», είναι το σχόλιο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον νέο «ένοικο» του νεοαναγειρόμενου δημαρχιακού μεγάρου της πόλης.

Οι προτεραιότητες του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε, αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις, αφού περιλαμβάνουν: λειτουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, παραχώρηση χώρου για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, ακόμη και μνημεία για τους Εβραίους και τους Τούρκους που ζούσαν παλαιότερα στην πόλη.

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε εβραϊκή συναγωγή. Εχουμε αρμένικη εκκλησία, έχουμε καθολική. Γιατί να μην έχουμε και μουσουλμανική; Δεν σου είπα να κάνεις παρέα με τον μουσουλμάνο, αλλά εγώ οφείλω να του παρέχω τη δυνατότητα να προσεύχεται. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Το αποτεφρωτήριο θα το κάνουμε. Υπάρχει γερμανική εταιρεία που έρχεται, το κατασκευάζει, το δουλεύει πέντε χρόνια και μετά το παραδίδει», δήλωσε, συνεχίζοντας για τα μνημεία που θέλει να στήσει στην πλατεία Ελευθερίας κοντά στα Λαδάδικα με στόχο να προσελκύσει τουρίστες από την Τουρκία και το Ισραήλ:  «Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω τετραώροφο υπόγειο πάρκινγκ και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων. Να έρθουν 300.000 Τούρκοι και 300.000 Εβραίοι να προσκυνούν τα πατρογονικά τους. Πώς πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά;

Στις 26 Οκτωβρίου έφυγαν από τη Σαλονίκη 5.000 και πήγανε στην Πόλη. Θα μας πέσει άσχημα να έρχονται κι εδώ; Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν - άσε που δεν μπορείς να αρνηθείς την Ιστορία, ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ».

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αποφεύγει για την ώρα να «σηκώσει το μπαλάκι» των δηλώσεων Μπουτάρη, τονίζοντας με νόημα πως σύντομα θα μιλήσει και θα δώσει τη δική του απάντηση στην επίθεση που δέχεται από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της πόλης.

«Θα σας καλέσω σύντομα και θα τοποθετηθώ δημόσια. Εγώ δεν θα πέσω στο επίπεδό του», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ανθιμος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει να μιλάει δημόσια από τον άμβωνα για θέματα που πιστεύει πως η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή και άποψη, όπως π.χ. το Μακεδονικό.

Εμφανίσεις: 76691
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!