Καστορίας Σεραφείμ "Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ανευλάβεια"

ImageΑκριβές αντίγραφο της Παναγίας της «Πορταϊτίσσης», της Θαυματουργού εικόνας της Παναγιάς που φυλάσσεται στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους υποδέχθηκε η πόλη της Καστοριάς, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010.

Το αντίγραφο της εικόνος η οποία φιλοτεχνήθηκε από μοναχό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ και τη συνοδεία του.

Η εικόνα θα φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, προσθέτοντας μια εικόνα ακόμη της Παναγίας μας, ανάμεσα στις τόσες άλλες που υπάρχουν στην πόλη αυτή, όπως η Μαυριώτισσα, η Βλαχέρνα, η Κουμπελίδικη, η Τριχερούσα, η Εβραΐδα, η Γοργουπήκοος, η Ελεούσα, η Κλεισουριώτισσα κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε τον Γέροντα της Μονής των Ιβήρων για την ξεχωριστή ευλογία που λαμβάνουν οι ακρίτες κάτοικοι της Καστοριάς και του ευχήθηκε να έχει υγεία κρυστάλλινη και δύναμη να συνεχίζει το τεράστιο πνευματικό του έργο αλλά του ζήτησε επίσης να προσεύχεται στην Παναγία εκεί στο Περιβόλι της, να σκεπάζει την Καστοριά και τους ευλαβείς κατοίκους της.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, αφού η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας τυγχάνει μαζί με την παρουσία της Παναγίας της Πορταϊτίσσης στην Καστοριά, να εορτάζει και τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας.

Την επομένη, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, του ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Ιβήρων πατρός Ναθαναήλ, του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης πατρός Ιουστίνου, του πατρός Χρυσοστόμου από τη Σκήτη της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρoυς και άλλων κληρικών από το Άγιο Όρος και τη Μητρόπολη Καστοριάς.

Ο κ. Σεραφείμ στο λόγο του, αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αντλώντας στοιχεία από το θαύμα του Χριστού στην αιμορραγούσα γυναίκα αλλά κυρίως την ευλάβεια και το δέος που χαρακτήριζε αυτή τη γυναίκα.

«Η γυναίκα αυτή, θέτει ερωτήματα στον καθένα μας ξεχωριστά, για την ευλάβεια του καθενός μας, όταν κάνουμε το σημείο του Σταυρού, όταν διαβάζουμε την Αγία Γραφή, όταν προσκυνάμε τις ιερές εικόνες και τα ιερά λείψανα. Γιατί σήμερα δεν σεβόμαστε τα σύμβολα».

«Και η ευλάβεια έρχεται με την ταπείνωση, βιώνεται μέσα στη σιωπή και αποκτάται με την  παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας. Γι’ αυτό να ζητήσουμε από την Παναγία να μας χαρίσει την ευλάβεια, αφού η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ανευλάβεια», κατέληξε ο κ. Σεραφείμ.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως το αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Πορταΐτισσας και το προσκυνητάρι που τοποθετήθηκε η εικόνα για να φυλάττει την πόλη της Καστοριάς, είναι δωρεά ευεργετών της τοπικής Εκκλησίας, των Αδελφών Στέργιου και Χρήστου Τσούκα, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, τίμησε με τον χρυσό Σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 126636
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!