Νέος Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους

ImageΣτην ειδική συνάντηση όλων των συνεργατών, κληρικών και λαικών, της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ, ο επί 42 χρόνια διακονήσας από την θέση του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Κόλλιας, στην σύντομη αποχαιρετιστήρια προσλαλιά του είπε τα εξής:

«Θα ήθελα, με την ευχή σας Σεβασμιώτατε, πρώτον να Σας ευχαριστήσω, διότι όλα αυτά τα χρόνια που είμαι κοντά Σας, η εμπιστοσύνη Σας ήταν απόλυτη, η αγάπη Σας ήταν απέραντη και η υπομονή Σας ήταν ακόμη περισσότερη, και ομολογώ ότι, διδάχθηκα πάρα πολλά από την ευαισθησία Σας και από την καθημερινή μου επικοινωνία και συνεργασία μαζί Σας.

Μπορώ δε να Σας πω ότι, από την ευλογημένη εκείνη ημέρα που Σας γνώρισα μέχρι και σήμερα, αισθάνομαι ότι είμαι έμπλεως της αγάπης Σας και της εμπιστοσύνης Σας, και Σας υπόσχομαι ότι, αυτό θα προσπαθήσω να μη το ξεχάσω ποτέ.

Και δεύτερον,  θα ήθελα να Σας πω ότι, σήμερα, τώρα και εδώ ενώπιον όλων, αισθάνομαι την ανάγκη να Σας ζητήσω συγγνώμη, αν σ’ αυτά τα χρόνια που Σας υπηρέτησα, υπήρξαν στιγμές που Σας απογοήτευσα, ή υπήρξαν περιπτώσεις που δεν φάνηκα άξιος των προσδοκιών Σας και Σας έκανα να πικραθείτε.

Ιδιαίτερα δε Σας ευχαριστώ, διότι ενώ βλέπατε πάντα με συμπάθεια και πάντοτε με οικονομία τις ελλείψεις μου, αντιθέτως, ό,τι θετικό και ό,τι καλό είχα, όχι μόνο το σημειώνατε, αλλά αντιθέτως το υπογραμμίζατε, και μάλιστα ενώπιον άλλων προσώπων.

Επίσης, όλους σας θέλω να σας ευχαριστήσω, και τους κληρικούς και τους λαϊκούς, για την πολύχρονη συνεργασία που είχαμε, αλλά και από όλους σας θέλω να ζητήσω συγγνώμη, αν άθελά μου σας έκανα να στενοχωρηθείτε.

Όλους σας αγαπούσα και όλους σας αγαπώ, και με κανέναν δεν είχα και δεν έχω τίποτα το προσωπικό. Αν υπήρξαν στιγμές που ήμουν σκληρός και ανάλγητος, ήταν για το καλό της Μητροπόλεως, και διότι πίστευα ότι, το συμφέρον της Μητροπόλεως και το συμφέρον της Εκκλησίας είναι υποχρέωση και έργον όλων μας.

Με την Χάρη του Θεού ήλθε για μένα το πλήρωμα του χρόνου. Στις 19 του περασμένου Αυγούστου συμπλήρωσα 49 χρόνια υπηρεσίας. Τώρα διανύω συν Θεώ το πεντηκοστόν έτος υπηρεσίας μου στην Ιερά Μητρόπολή μας. Σ΄ αυτήν εδώ την ευαίσθητη θέση και εκκλησιαστική διακονία από την οποία σήμερα φεύγω, υπηρέτησα 42 χρόνια.

Υπηρέτησα δυο Αρχιερείς και είμαι ευγνώμων εις αμφοτέρους για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου έδωκαν. Και μπορώ να πω ότι φεύγω ευχαριστημένος, διότι έχω την μαρτυρία της συνειδήσεώς μου πως, ό,τι καλό μπορούσα να προσφέρω στην Ιερά Μητρόπολη, το έδωσα. Και ό,τι καλό μπορούσα να κάνω, το έκανα. Και μάλιστα το έκανα χωρίς υστεροβουλίες και πάντοτε με αγάπη προς τους Ιερείς μας και την Ιερά Μητρόπολη.

Πρέπει δε να σας ομολογήσω ότι, σε όλα αυτά τα χρόνια μέσα μου ήταν άγρυπνη η προσοχή και άγρυπνος ο φόβος να προσέχω καθημερινά και να έχω τον φόβο να μη πω ή κάνω κάτι και γίνω η αιτία και εκτεθεί ή Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης, που με εμπιστεύθηκαν.

Τώρα αυτό, το πόσο το επέτυχα, το αφήνω να το κρίνετε εσείς, διότι όπως είπαμε, και τα χρόνια ήταν πολλά, και σε ένα τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αδύνατον να μην γίνουν παραλείψεις και λάθη, διά τα οποία και πάλιν ζητώ  συγγνώμη από όλους σας.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι φεύγω και με την χαρά ότι στήν θέση μου έρχεται ο π. Βαρνάβας, και όχι μόνο διότι είναι πολύ νεώτερος στήν ηλικία και θα έχει περισσότερες δυνάμεις να σηκώσει το φορτίο και το βάρος της υπηρεσίας αυτής, αλλά διότι είναι από τον Θεό προικισμένος με πολύ περισσότερα χαρίσματα από εμένα. Και επειδή βλέπω ότι έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα, βλέπω ότι έχει τα τάλαντα που απαιτεί η θέση αυτή. Ναι, με τα τάλαντα που έχει ο π. Βαρνάβας κάτω από την σοφή και άγρυπνη, αλλά και διακριτική καθοδήγηση του Επισκόπου μας, είμαι βέβαιος ότι, το έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας θα συνεχιστεί με επιτυχία. Πολύ σας ευχαριστώ όλους.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ, στη συνέχεια με βαθειά συγκίνηση υπογράμμισε:

«Αγαπητοί μου συνεργάτες

πατέρες  και κύριοι,

Σας εκάλεσα σήμερα προκειμένου να Σας ανακοινώσω την αποχώρηση του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου μας π. Γεωργίου από τη Διοίκηση  της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο π. Γεώργιος υπήρξε τόσο για τον Μακαριστό προκάτοχό μου αείμνηστο κυρό Βαρνάβα, όσο και για την  ταπεινότητά μου ο στυλοβάτης, ο άνθρωπος που έδειξε αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση στον Επίσκοπο Βαρνάβα και στον Επίσκοπο Αγαθόνικο. Η διακριτικότητα του αλλά και η οξυδέρκεια του καθώς και άλλα χαρίσματα με τα οποία τον  επροίκισε ο Θεός του έδωσαν τη δυνατότητα για 40 έτη και πλέον να υπηρετήσει από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Πρωτοσυγκέλλου και μάλιστα με μια ιδιαίτερη αξία.

Τον ευχαριστώ για την προσφορά του αυτή, τον ευχαριστώ για την αφοσίωσή  του στο πρόσωπό μου, τον ευχαριστώ για την αγάπη του προς όλους μας.

Ό,τι έργο έγινε αυτά τα χρόνια έγινε και με τη συμβολή την ιδιαίτερη του π. Γεωργίου. Τον ευχαριστώ.

Αξίζει ωστόσο να σημειώσω πως πολλάκις στο παρελθόν μου υπέβαλε παράκληση να αποδεχθώ την παραίτησή του, γιατί όπως μου έλεγε και το υποστηρίζει μέχρι σήμερα «πέρασαν τα χρόνια Σεβασμιώτατε» και δεν τον άφηνα. Πιέστηκα όμως τον τελευταίο καιρό, με παρακάλεσε και κατανοώντας τον αποδέχθηκα την πρότασή του και σήμερα τον αποχαιρετούμε γεμάτοι ευχαριστίες αλλά συγχρόνως και με ευχές για το διορισμό του νέου Πρωτοσυγκέλλου μας και Γενικού Διευθυντού των Γραφείων και Υπηρεσιών της Ι. Μητροπόλεώς μας τον γνωστό σε όλους μας π. Βαρνάβα, ο οποίος από ένα έτος τώρα περίπου είχε ορισθεί ως Αναπληρωτής Πρωτοσύγκελλος  και ο οποίος έδειξε τις ικανότητες του και την αξιωσύνη του σε ό,τι του ανέθεσε η Εκκλησία και ο Επίσκοπος.

Η επιλογή του προσώπου για τη θέση αυτή είναι, αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, κατά το νομοθέτη στην αποκλειστική διάθεση του Επισκόπου, ως και εκείνη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, του Γενικού Γραμματέως και των λοιπών θέσεων του Γραφείου και εύχομαι κάθε ευλογία και δύναμη από Θεού  στον Πρωτοσύγκελλο».

Ο αναλαμβάνων τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους και όλων των συνεργατών τον αποχωρήσαντα π. Γεώργιο Κόλλια για την επί τόσα χρόνια άψογη συνεργασία, υπέβαλε την υιϊ κή ευγνωμοσυνη του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ για την τιμή που του έκανε και την εμπιστοσύνη που του έδειξε, υποσχεθείς να διακονήσει την Ι. Μητρόπολη από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου, με πνεύμα υπακοής στον Επίσκοπο και καλής συνεργασίας με τους λοιπούς συνεργάτες.

Τέλος, τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ, ανέλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Μαρινόπουλος.

Εμφανίσεις: 133769
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!