Η Ιερά Μητρόπολη Καναδά και η πολυσχιδής διακονία της

ImageΕπί αρχιερατείας του Μακαριστού Ιακώβου η η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Καναδά ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Ηταν μια επαρχία αρκετά αποδυναμωμένη, καθώς το ενδιαφέρον του σεπτού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου περιστράφηκε κυρίως  γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από της διάδοχης κατάστασης (1996) κι εντεύθεν η Μητρόπολη Καναδά έγινε αυτόνομη, υπαγόμενη κατευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο τότε επίσκοπος κ. Σωτήριος αναβαθμίστηκε σε Μητροπολίτη αναδεικνύοντας την Εκκλησία του Καναδά σε μιά από τις δυναμικότερες επαρχίες του Θρόνου.

Η δράση της Μητρόπολης Καναδά υπό την ηγεσία του κ. Σωτηρίου είναι πολυσχιδής καθώς  ο εκκλησιαστικός ηγέτης της  αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του στην ανάπτυξη του οργανισμού, που προσφέρει τις εξής υπηρεσίες:

1) Στέγες απόρων.

2) Στέγες ηλικιωμένων. 

3) Γραφείο Ελληνικής Παιδείας υπεύθυνο για ολόκληρο τον Καναδά. 

4) Βρεφονηπιακοί σταθμοί.

5)  Ημερήσια σχολεία (για τα οποία δεν παίρνει ουδεμία χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση του Οντάριο, όπως παίρνει η Ε.Κ.Μ.Μ. από την Κυβέρνηση του Quebec.

6)  Διαδικτυακό πρόγραμμα (iEcclesia)

7) Ιστοσελίδα.

8) Διεκκλησιαστικές σχέσεις.

9) Βιβλιοθήκη (περισσότεροι από 10.000 τόμοι).

10) Φιλανθρωπία για όλο τον Καναδά.

11) Θερινές κατασκηνώσεις.

12) Ληξιαρχείο.

13) Θρησκευτική Παιδεία.

14) Σχολή Βυζαντινής μουσικής για την κατάρτιση Ιεροψαλτών.

15) Κοινωνικές Υπηρεσίες.

16) Θεολογική Ακαδημία.

17) Διεύθυνση Νεολαίας.

18) Υποτροφίες.

19) Εσωτερική και εξωτερική Ιεραποστολή.

20) Μηνιαία Ορθόδοξη Εφημερίδα (κυκλοφορεί σε 16.000 αντίτυπα).

21) Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον Καναδά.

Επί της  αρχιερατείας του Μητροπολίτη Σωτηρίου, οι Κοινότητες στον Καναδά, από είκοσι δύο (22) έγιναν εβδομήντα οκτώ (78).Image

Οργανώθηκαν όλες οι ανωτέρω αναφερόμενες υπηρεσίες. Ιδρύθηκαν  δύο (2) Μοναστήρια. Αγοράσθηκαν για την Ι.Μ. δέκα τρία (13) ακίνητα, κυρίως με δωρεές μεγάλων ευεργετών).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Καναδά έφερε δύο καινοτομίες στο Τορόντο σχετικά με την παιδεία εν γένει: Δημιούργησε ημερήσιο ελληνόφωνο σχολείο (το οποίο δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο μέχρι σήμερα), ενώ παράλληλα ίδρυσε τη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντο.

Σημειωτέον πως μέχρι της πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη , μόνο η αστική Ελληνική Κοινότητα  Μείζονος Μοντρεάλ λειτουργούσε και λειτουργεί τα πρότυπα ημερήσια ελληνόφωνα σχολεία Σωκράτης και Δημοσθένης.

Ο κ. Σωτήριος στον Καναδά, ωστόσο, είναι πρόσωπο το οποίο έχει δεχθεί πολλές κριτικές. Κι αυτό γιατί έχει πολλάκις συγκρουσθεί με τις αστικές κοινότητες του Μόντρεαλ, του Λαβάλ, του Τορόντο και του Βανκούβερ, όταν αδυνατούν να αποδώσουν την προκαθορισμένη λογία τους προς τη Μητρόπολη Καναδά. (Ειρήσθω εν παρόδω πως τα μεγάλα κέντρα του Ελληνισμού έχουν αστικές κοινότητες αλλά και εκκλησιαστικές κοινότητες, των οποίων οι ναοί υπάγονται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Καναδά).

Οι ως άνω αστικές κοινότητες, που έχουν κυριότητα σε ναούς οφείλουν –σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων της Μητρόπολης Καναδά- να αποδίδουν ετήσια λογία , το 15% των εισπράξεών τους στη Μητρόπολη , προκειμένου εκείνη να διεκπαεραιώσει το πολύπλευρο και πολυσχιδές έργο της.

Ωστόσο, οι οικονομικες δυσκολίες, οι συνθήκες συρρίκνωσης των κοινοτήτων και άλλοι εξωγενείς παράγοντες , ωθούν τις εκλεγμένες αστικές αρχές τους να μην καταβάλουν στην ώρα τους τη λογία, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί το έργο του Μητροπολίτη. Γιατί εκείνος δεν σταματάει ούτε στιγμή να αναπτύσσει την Εκκλησία του Καναδά σπέρνοντας το σπόρο της Ελληνοθοδοξίας απ΄άκρη σ΄άκρη αυτης της πελώριας χώρας .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι διοικητικες υπηρεσίες της Μητρόπολης στεγάζονται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται  στην καρδιά της καναδικής μεγαλούπολης , ακριβώς μπροστά από ένα εντυπωσιακό πάρκο, αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τη συμβολή του στην οικολογική μέριμνα.

Κορυφαίο έργο του Μητροπολίτη Καναδά, όπως προαναφέρθηκε,  είναι η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής, που συνεργάζεται με το γνωστό Πανεπιστήμιο της Οττάβας St Pauls , απ΄όπου οι φοιτητές παίρνουν πτυχίο ισοτιμίας , άξιο για μεταπτυχιακές σπουδές στα καναδικά και αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Ο Μητροπολίτης επιδιώκει να πλάσει τους νέους ιερείς, οι οποίοι θα επανδρώσουν τους Ελληνορθόδοξους ναούς ανά τον Καναδά φέρνοντας τον Ελληνισμό κοντά στις ρίζες της θρησκευτικής και εθνικής του ιστορίας. Κύριο μέλημά του είναι η Θεολογική Σχολή της Μητρόπολης Καναδά να δώσει τη σωστή λειτουργική και κανονική Ορθόδοξη παιδεία στους μελλοντικούς ιερείς, καθώς η επιρρέπεια προς τον Προτεσταντισμό είναι το αγκάθι άλλων σχολών του είδους στη Διασπορά.

Ο εξαίρετος επίσκοπος κ. Χριστόφορος καθώς και ο αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος με σοβαρές σπουδές στη θεολογία και τη φιλολογία αντίστοιχα, είναι παρόντες σ΄αυτό το θεολογικό ίδρυμα, που σκοπό έχει να πλάσει τη νέα γενιά της ιεροσύνης στον Καναδά.

Οι Ελληνες του Καναδά ειναι περήφανοι για το δυναμικό και πολυδιάστατο έργο της Μητρόπολης Καναδά, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στη δράση του πηδαλιούχου Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου.

Η σεμνότητά του ως ιεράρχου είναι από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως προσωπικότητα και που τον έχουν καθιερώσει στις συνειδήσεις των Ελληνορθοδόξων του Καναδά.

Κι αν υπάρχουν κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες με τις αστικές κοινότητες, θα πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά, γιατί ο κ. Σωτήριος δε μοιάζει να ανταγωνίζεται τις κοινότητές του. Αντίθετα τις τιμά με την παρουσία του στις σπουδαίες επετείους προσφέροντας τη σκέπη της Μητρόπολής μας στις εκκλησίες και τους ναούς τους (όπως δεν συμβαίνει ούτε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ούτε σ εκείνη της Αυστραλίας).

Εμφανίσεις: 119091
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!