ΆΞΙΟΣ! Ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Ευγένιος

ImageΠραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.

Το νέο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων, υποδέχτηκαν στις 10,30 π.μ. στα όρια του νομού ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Νομάρχης Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Παπαδάκης.

Τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου συνόδευαν ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Στις 11,30 π.μ. έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου από το Δήμαρχο της πόλης κ. Γεώργιο Μαρινάκη, ο οποίος και καλοσώρισε το νέο Μητροπολίτη, παρουσία των Αρχών του Νομού και όλης της Μεγαλονήσου, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα και την μεγάλη πομπή μέχρι τον Μητροπολιτικό ναό τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε η ενθρόνιση, πλαισίωσαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Κρήτης, Ιερείς, Μοναχοί, Μοναχές και οι Αρχές της Κρήτης καθώς και οι μπάντες του Δήμου Ρεθύμνου και της Ε’ Μεραρχίας Κρητῶν,  μέλη παραδοσιακών συλλόγων και πλήθος πιστών.

Κατά την ενθρόνιση παρέστησαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριον, εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και οι : Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ο Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, όλοι οι Σεβ. Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ἡλιουπόλεως κ. Θεόδωρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Αβύδου κ. Κύριλλος.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης κ. Ελπιδοφόρος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Γοντικάκης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων και ο Οσιώτατος μοναχός Νεκτάριος της Ιεράς Μονής Καρακάλου.

Αμέσως μετά την τελετή της Ενθρονίσεως εκφωνήθηκαν προσφωνήσεις από τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου, ton εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, τον Τοποτηρητή Σεβασμ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Ειρηναίο, τόν εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Ιωάννη Πανάρετο, Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τον Νομάρχη Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Παπαδάκη και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Μαντζουράνη εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Κατόπιν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του και δέχτηκε τις ευχές των Αρχιερέων, των Αρχών, του Κλήρου και του λαού.

Μετά το πέρας της ενθρονίσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ετέλεσε τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών προκατόχων του Τίτου, Θεοδώρου και Ανθίμου.

Την επομένη, Κυριακή 17η Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος θα ιερουργήσει στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας θα μεταβεί μαζί με τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για προσκύνημα στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Εμφανίσεις: 74900
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!