Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος «Οφειλόμενη Απάντηση»
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 18:45
-
«Ο Νικόδημος έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ταλαιπωρία της Εκκλησίας της Ελλάδος τα σαράντα τελευταία χρόνια. Η απαρίθμηση και μόνον θα εκάλυπτε ασφαλώς εργασία για κατάληψη καθηγητικής πανεπιστημιακής έδρας της σύγχρονης Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Ελλάδος», αναφέρει μεταξύ άλλων σε απάντηση - επιστολή για τα γραφόμενα του Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Νικοδήμου Γκατζιρούλη, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» φέρνει σήμερα αποκλειστικά στη δημοσιότητα, αποσπάσματα από την βαρυσήμαντη επιστολή του Μητροπολίτη Ζακύνθου.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στην πολυσέλιδη επίστολή του, τονίζει: «Το περίσσευμα της καρδιάς του άφησε να ξεχυθεί ο αυτοαποκαλούμενος «Αττικής και Μεγαρίδος» Νικόδημος Γκατζιρούλης στην τελευταία του «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ». Είναι εποχή του «μούστου» και ο συγγραφέας φαίνεται να μέθυσε από την συλλογή των περσινών ξινών σταφυλιών.»
«Ποιος δεν γνωρίζει την προσπάθειά του να γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου από την Δ.Ι.Σ. το 1973 μετά την οριστική παραίτηση του Ιερωνύμου Κοτσώνη και την εγκαταβίωσή του στα Υστέρνια; Ο πράος και εξισορροπιστής Καλαβρύτων Γεώργιος Πάτσης, έσωσε την κατάληψη του Θρόνου των Αθηνών από τον Γκατζιρούλη με παρέμβαση του στον Παττακό, απειλώντας τον για άρνηση της Ιεραρχίας στην νέα προσπάθεια για νέα εκκλησιαστική εκτροπή», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.
Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρει «Επί του θέματος: Ο χρηματίσας επί επταετίαν μοιχεπιβάτης ως Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον παραπικρασμόν ότι τον ενέπαιξαν διάφοροι αδελφοί του κατά καιρούς. Έπεσε θύμα της αφέλειάς του, κυρίως όμως των καθοιονδήποτε τρόπον συμβούλων του.»
Παρακάτω ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος αναφέρει το εξής παράδειγμα:
«Στις 2 Ιουλίου 1993 εκοιμήθη ο Αττικής Δωρόθεος και εκηδεύθη την Δευτέρα 5 Ιουλίου. Το βράδυ της 5ης Ιουλίου βρέθηκα στην Συμβολαιογράφο κυρία Μαρία Σαρρή αδελφή του δικηγόρου Δ. Παπουτσιδάκη, συζύγου του Νικολάου Σαρρή, διατελέσαντος υπαλλήλου της Μονής Πεντέλης. Η συνάντηση προγραμματισμένη για το μεσημέρι, μετατεθείσα για το εσπέρας, λόγω της Κηδείας.
Εμφανίζεται ο κύριος Παπουτσιδάκης, ο οποίος προσπαθεί και παρά την απροθυμία μου για συζήτηση και επιτυγχάνει να συζητήσουμε. Παρόντες και δύο άλλοι Θεολόγοι. Επιθυμούσε λύση του προβλήματος σώνει και καλά. Επέμεινα ότι δεν είμαι μέλος της Ιεραρχίας. Η μέχρι ενοχλήσεως επιμονή του να ακούσει την άποψη μου, που του πρότεινα την λύση της εις τα δύο, όπως έγινε τώρα και την τακτοποίηση του μακαριστού Θεολόγου στα Λιόσια και Κηφισιά ο Νικόδημος.
Ο συνομιλητής μου άκουσε την πρόταση, που δεσμευόμουνα να μεταφέρω στον Αρχιεπίσκοπο και αντέδρασε με την εξής φράση: «Αυτές τις αθλιότητες του Σεραφείμ θεωρείς λύση;» κι εγώ απάντησα: «Αν αυτά είναι αθλιότητες, είμαι περίεργος να μάθω πως θα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος τις συμβουλές σου στους πελάτες σου».
Και ο κ. Χρυσόστομος συνεχίζει χαρακτηριστικά: «Αυτά όλα δείχνουν άραγε την επιθυμία μου να γίνω Αττικής; Ας βρεθεί ένας να πη ότι του ζήτησα να με ψηφίσει για την έδρα της Αττικής.»
Επίσης ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ανέφερε, ότι «Την Τρίτη 6 Ιουλίου ο Μακαριστός Σεραφείμ δέχεται στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή τον Νικόδημο τον οποίο διαβεβαιώνει ότι τον απασχολεί το θέμα, και τον παρακάλεσε να μη προκαλέσει μέχρι την έκτακτη ΔΙΣ που συνεκλήθη για την Τρίτη 13 Ιουλίου. Του μίλησε με φιλική διάθεση λέγοντας στον Νικόδημο: «Άκου, ρε Θεσσαλέ, μη μου χαλάσει την δουλειά, με απασχολεί το θέμα σου, άστο σε μένα».
Και συνεχίζει: «Ο Νικόδημος έβγαλε ένα μανιφέστο να το υπογράψουν ως ανακοινωθέν, ο Σεραφείμ λέγει: «Άκου, Νικόδημε, εσύ είσαι μόνος σου εγώ έχω και δώδεκα θηρία απέναντί μου». Έτσι χάθηκε η ευκαιρία. Επικουρία Εισαγγελέως και Χριστοδούλου μπήκε, έσπασε και κατέλαβε την Μητρόπολη Κηφισίας. Επακολούθησε η παραπομπή των Αρχιερέων, των τριών συνοδικών περιόδων και του Αρχιεπισκόπου για παράβαση καθήκοντος, ότι δεν εφήρμοσαν την απόφαση του Σ.τ.Ε.»
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, στην επιστολή υπογραμμίζει ότι «παρακάμπτω πολλά και πάω στις διαμαρτυρίες για τις επαφές μου στο Μαξίμου», συνεχίζοντας ότι «Ουδέποτε εζήτησα από οιονδήποτε εκκλησιαστικό η πολιτικό το παραμικρό για τον εαυτό μου. Η προσπάθεια των διαμαρτυρηθέντων τότε, έβλεπε τα σχέδια τους να μην ευοδούνται. Δεν επιθυμώ να ανοίξω πληγές τις οποίες ο χρόνος έχει επούλωσε: Άλλωστε ο καθένας πλήρωσε κατά την καρδία του».
Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ανέφερε σε ένα διάλογο που είχε με την κυρία Παπανδρέου την 25η Μαρτίου στην εξέδρα των επισήμων.
Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει: «Την 25ην Μαρτίου, ευρισκόμενος στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση ερωτήθηκα από την κυρία Παπανδρέου: «Τι κάνει ο Μακαριώτατος;». Και της απήντησα: «Είναι γέρων, ασθενής και απογοητευμένος».
«Αντιλαμβάνεστε, ότι προκάλεσε το «απογοητευμένος». Και ερωτήθηκα «γιατί». Τότε απήντησα: «Ο κ. Πρωθυπουργός, ως αντιπολίτευση, είχε υποσχεθεί την επίλυση του Εκκλησιαστικού προβλήματος και δεν βλέπει την πραγματοποίηση της υπόσχεσης». Η κ. Παπανδρέου μετέφερε την συζήτησή μας στον μακαριστό Πρωθυπουργό, ο οποίος μου είπε: «Σας διαβεβαιώνω ότι εκτιμώ βαθύτατα τον Μακαριώτατον και θέλω να είμαι συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Ξέρετε, πιστεύω κι΄ εγώ στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, γιατί το θέαμα καταληψιών Αρχιερέων είναι εξόχως αποκαρδιωτικό. Προσπαθώ, αλλά οι σύντροφοι Νομικοί έχουν επιφυλάξεις». Τότε του απήντησα ότι την λύση την έχω στο «τσεπάκι», προσθέτει ο κ. Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στην επιστολή αφού αναφέρει ότι ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο, συνεχίζει τονίζοντας ότι «Την επομένη 26η Μαρτίου 1994, ανεβαίνοντας την Λεωφόρο Κηφισίας λαμβάνω ένα τηλεφώνημα στις 11:30 από το Μαξίμου, αν μπορώ να πάω στις 13:30 σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.»
«Έτσι δρομολογήθηκε η άρση των Διαταγμάτων και λύθηκε το πρόβλημα. Πάσσαλος πασσάλω κρούεται. Παλαιοκρασσά εκείνοι; Πρωθυπουργό εγώ.. Έτσι ο καταληψίας του Μητροπολιτικού Μεγάρου Αττικής απεμακρύνθη «σηκωτός» κυριολεκτικά. Έτσι βρέθηκε δια της μισαλλοδοξίας του και της μοχθηρίας του εκτός Εκκλησίας», προσθέτει ο Μητροπολίτης.
Ο κ. Χρυσόστομος σημειώνει ακόμη, ότι «Πολλά, πάρα πολλά θα ήθελα να υπενθυμίσω στον πεισματάρη του Ωρωπού. Αλήθεια διάβασε ποτέ την απάντηση κληρικού που πάντοτε εδίδαξε με ΗΘΟΣ, του Αμερικής Δημητρίου; Έμαθε, γιατί δεν δέχθηκε να εκλεγεί Μητροπολίτης Αττικής; Εξαπατημένος από τους εκάστοτε υποψηφίους Αρχιεπισκόπους, που του υπόσχονταν διάφορα αφορώντα στον εαυτούλη του, μέχρι να εκλεγούν με τους ψήφους των Αρχιερέων, που έχει ο Νικόδημος φιλικούς δεσμούς με έντονες οργανωσιακές αποχρώσεις, συνεχίζει να αγνοεί η κάνει πως αγνοεί ποιοι είχαν την υποχρέωση και την δυνατότητα να τον βοηθήσουν και όμως τον εγκατέλειψαν.»
Στο τέλος της επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για την άρση της ακοινωνησίας του Νικόδημου Γκατζιρούλη.
Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος τονίζει: «Είμαι Συνοδικός το μισό του 2007 και όλο το 2008. Εκοιμήθη ο μακαριστός Κωνσταντίνος και στην κηδεία του, που εψάλη στην επαρχία του Θηβών, παρέστη ο Νικόδημος εκμεταλλευόμενος την πραότητα και εν πολλοίς την αγαθή πρόθεση του Μητροπολίτου Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρνει το θέμα στην Σύνοδο ζητώντας την εκκίνηση διαδικασίας σε βάρους του Ιερωνύμου και φυσικά και του Νικοδήμου. Ήταν εβδομάδα του Λαζάρου και με έντονη παρέμβασή μου έπεισα το Σώμα, εν όψει του Πάσχα να ματαιωθεί η συζήτηση, γιατί κινδυνεύαμε να μας αποκαλέσει η κοινή γνώμη συνέδριον ανόμων. Πρόσθεσα εκεί την ανάγκη να ληφθεί απόφαση για άρση της ακοινωνησίας και από τον Νικόδημο».
«Ο Χριστόδουλος έγινε έξω φρενών και μου υπέδειξε να διαβάσω την «ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ», που γράφει συνεχώς εναντίον του. Τότε τον κάλεσα να κάνει εκείνος την πρόταση αντί εμού, χωρίς κανένα δυστυχώς αποτέλεσμα», συνεχίζει ο κ. Χρυσόστομος.
Τέλος, σημειώνει: «Τον Οκτώβριο, στην Ιεραρχία που απουσίαζε στην Αμερική ο μακαριστός Χριστόδουλος ζήτησα και πάλιν την άρση, αλλά η πλειοψηφία το απέρριψε με αδρανείς όσους έπρεπε να πρωταγωνιστήσουν. Έτσι η Ιεραρχία, με Πρόεδρο τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο μου ανέθεσε εισήγηση στην Ιεραρχία. Ο Νικόδημος επιμένει, όταν είκοσι χρόνια τώρα δεν βρίσκει συμπαράσταση από κανέναν της Ιεραρχίας. Επιμένει λησμονώντας εκείνο που γνωρίζει και ο τελευταίος των πιστών. Ο Στρατηγός φαίνεται στις μάχες, ο Καπετάνιος στις φουρτούνες και ο πιστός στην υπομονή… Που ανήκει επιτέλους ο Γκατζιρούλης;;;;;
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, υπογράφει την επιστολή με τον εξής χαρακτηριστικό τρόπο: «Αυτά για την ώρα. Ο Ζακύνθου Χρυσόστομος».
- Εμφανίσεις: 111623