Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας

ImageΤα πολύπλοκα  κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας τόσο στην Αφρικανική Ήπειρο όσο και παγκόσμια οδήγησαν την Αλεξανδρινή Εκκλησία με πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β' εν Συνόδω διά την οργάνωση Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων (Υπουργείο Εξωτερικών) ανάλογον με το ειδικό Τμήμα που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία έτη εις το Πατριαρχείο Μόσχας, με  πρώτον Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Σεραφείμ Κυκκώτη.

Σεπτή Εντολή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου σε συνεννόηση με τον Παναγιώτατον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο Σεβ. Μητρ. Σεραφείμ εκπροσωπεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στους Θεολογικούς Διαλόγους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αγγλικανούς.

Κατά τας εργασίας της τελευταίας Πατριαρχικής Συνόδου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ανάθεσε εν Συνόδω διά Πατριαρχικού Γράμματος εις τον  Σεβ.  Μητρ. Σεραφείμ την ευθύνη της εκπροσωπήσεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στο Κέντρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπον του Πατριαρχείου στο Παναφρικανικό Συμβούλιο Εκκλησιών στην Ναϊρόμπι, ως επίσης και εκπρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη και σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη για θέματα Περιβάλλοντος, Aids/HIV,Human Traffiging, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειρηνευτικών παρεμβάσεων σε περιφερειακές συγκρούσεις σε συνεργασία με την Αφρικανική Ενότητα και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος σε συνεργασία με τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίον και τους υπόλοιπους Προκαθημένους όρισε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεραφείμ και εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Διορθόδοξη Επιτροπή για θέματα Βιοηθικής και Γενετικής.

Ο συντονιστιτικός ρόλος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου να ανταποκριθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στις σύγχρονες προσκλήσεις που η παγκόσμια κοινωνία ερήμην της Εκκλησίας οδήγησε την Ανθρωπότητα σε παγκόσμια κρίση τόσο με την οικονομική κρίση όσο και την απειλή της καταστροφής του Περιβάλλοντος και την απειλή ενός πηρυνικού ολοκαυτώματος, ήταν οι βασικοί λόγοι για τις νέες ευθύνες του Μητροπολίτη  Σεραφείμ, έτσι ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία μας να συμβάλει στους οραματισμούς των Προκαθημένων μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο.

Μετά την σύναξη των Προκαθημένων μας υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο Φανάρι τον Οκτώβριο του 2008 όλες οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες άρχισαν να οργανώνουν παρόμοια Τμήματα Εξωτερικών Υποθέσεων, ως επίσης και την επαναλειτουργία της Διορθόδοξης Επιτροπής διά την προετοιμασία της Μέλλουσας να συνέλθει Πανορθοδόξου Συνόδου για να αντιμετωπίσει και να λύσει πολύπλοκα ποιμαντικά, κανονικά και ηθικά  προβλήματα της εποχής μας.

Για να ανταποκριθεί στις νέες του ευθύνες ο Σεβ. Μητρ. Σεραφείμ με πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μετατίθεται από τη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως στη Μητρόπολη Ζιμπάπουε με δικαιοδοσία στις Χώρες Ζιμπάπουε και Αγκόλας.

Στο Ζιμπάπουε απέμειναν ελάχιστοι Έλληνες με ένα Έλληνα Ιερέα για την Ελληνική παροικία και στην Αγκόλα δεν υπάρχει ακόμη Ορθόδοξη Εκκλησία. Καλείται όμως ο νέος Μητροπολίτης Ζιμπάπουε Σεραφείμ να συνεχίσει το κορυφαίο Ιεραποστολικό έργο που ξεκίνησε ο σημερινός Προκαθήμενος και επαύξησε ραγδαίως ο Μητρ. Γεώργιος, ο οποίος λόγω των πολλαπλών ευθυνών του ως εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Αθήνα μετατίθεται στη Μητρόπολη Άκκρας στη Δυτική Αφρική.

Εμφανίσεις: 81548
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!