Περγάμου Ιωάννης "Δεν υπάρχουν σύννεφα δυσπιστίας μεταξύ των δύο εκκλησιών"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 20:10
-
Σε δύο χρόνια θα συνέλθει και πάλι η Διεθνής Μικτή Επιτροπή Διαλόγου Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών αποφάσισαν τα μέλη της που ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Βιέννη.
Την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Βιέννη όσον αφορά τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών για την αντιμετώπιση του σχίσματος του 1054.
Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "Δεν υπάρχουν σύννεφα δυσπιστίας μεταξύ των δύο εκκλησιών μας. Οι προκάτοχοι μας και ιδιαίτερα οι ηγέτες των εκκλησιών μας, έχουν ετοιμάσει ένα δρόμο για μια φιλική και αδελφική συζήτηση. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το πνεύμα κυριάρχησε στις συζητήσεις μας. Και ως εκ τούτου θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι αν συνεχίσουμε έτσι, ο Θεός θα βρει τρόπο να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παραμένουν, και φέρει τις δύο εκκλησίες μας τις αρχαιότερες εκκλησίες, σε πλήρη κοινωνία. "
Αρχιεπίσκοπος Karl Koch αναφέρθηκε στο σχόλιο του Πάπα Ιωάννη Παύλου σχετικά με το ότι οι δύο εκκλησίες είναι οι δύο πνεύμονες της Χριστιανοσύνης και είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει πρακτική αναπνοής από κοινού.
"Αυτό είναι ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο θέμα (πρόβλημα) επειδή ζούσαμε μαζί στη διαφορετικότητα αλλά και στην ενότητα στην πρώτη χιλιετία.
"Ο Πάπας Βενέδικτος XVI ήδη πει στην περίφημη διάλεξή του στο Γκρατς το 1976 ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία από ό, τι γινόταν κατά την πρώτη χιλιετία. Έτσι, η βασική συζήτηση ήταν για το πώς οι εν λόγω εκκλησίες έζησαν την πρώτη χιλιετία και πώς μπορούμε να βρούμε μια νέα (κοινή) διαδρομή σήμερα. Αυτή η συζήτηση χρειάζεται υπομονή. .. Ξέρω ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανυπόμονοι αλλά η υπομονή είναι μια έκφραση της αγάπης. Οι άνθρωποι ξέρουν από την προσωπική εμπειρία τι σημαίνει όταν δύο άτομα σε ένα γάμο χωρίσουν - έχουμε 1.000 χρόνια και να εργαστούμε», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Koch.
Επίσης ο Μητροπολίτης Ιωάννης τόνισε:« Μελετάμε ακόμα την πρώτη χιλιετία, δεν έχουμε φθάσει σε ένα συμπέρασμα ακόμα. Όμως, το κύριο και πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε ανακαλύψει στη συζήτηση είναι ότι αυτό που αποφασίστηκε στη Ραβένα της Ιταλίας φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ιστορία της πρώτης χιλιετίας. "
"Με άλλα λόγια, εκεί στην πρώτη χιλιετία υπήρξε η αναγνώριση του ειδικού ρόλου που ο επίσκοπος της Ρώμης, διαδραμάτισε στην εκκλησία. Υπήρχε επίσης το γεγονός ότι ο Επίσκοπος της Ρώμης δεν λειτουργεί χωρίς συνεννόηση με τους άλλους επισκόπους στη δική τους περιοχή. Γι 'αυτό και ανακαλύπτουν ότι στην ιστορία και αυτό είναι μια σημαντική πτυχή. Η Εκκλησία της Ρωσίας ήταν απούσα από την Ραβέννα, για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με το διάλογό μας. Αυτό που αποφασίστηκε στη Ραβένα της Ιταλίας είχε ήδη προετοιμαστεί από τις προηγούμενες συναντήσεις στις οποίες η Ρωσική Εκκλησία συμμετείχε επίσης. Συνεπώς, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ... Σε γενικές γραμμές οι βασικές ιδέες της Ραβέννας είναι αποδεκτές από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννης.
Ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch, όταν ρωτήθηκε ποιο μοντέλο της ενότητας των συνομιλιών που χρησιμοποιείται, δήλωσε:
"Αυτό θα είναι το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον. Πρώτα άρχισε κάθε εκκλησία περιγράφει το όραμά της για την ενότητα. Η Καθολική και η Ορθόδοξη άποψη περί της ενότητας πιθανότατα δεν θα είναι η ίδια. Είδαμε τα ερωτήματα θα πρέπει να συζητήσουμε – του παπικού πρωτείου και της συνοδικότητας. Η Καθολική Εκκλησία έχει μια ισχυρή υπεροχή του πάπα, αλλά πιθανώς δεν έχει αναπτύξει της συνοδικότητα όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η δύναμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι συνοδικότητα της. Θα είμαστε σε θέση να εμπλουτιστούμε αμοιβαία.
«Η βασική αρχή του Οικουμενισμού είναι η ανταλλαγή δώρων. Το πρώτο βήμα είναι να πει ένας στον άλλον χωριστά πώς φανταζόμαστε την ενότητα. Για την Καθολική Εκκλησία, φυσικά, η ενότητας χωρίς τον επίσκοπο της Ρώμης είναι αδιανόητη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ζήτημα του επισκόπου της Ρώμης δεν είναι απλώς ένα οργανωτικό ζήτημα, αλλά και μια θεολογική έννοια. Ο διάλογος για το πόσο αυτή η ενότητα πρέπει να διαμορφωθεί, πρέπει να συνεχιστεί εντατικά. Ενότητα σημαίνει ότι βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως πλήρη αδελφή Εκκλησία.. Νομίζω ότι ο ίδιος ο Πάπας έχει την ίδια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ανέφερε ότι «Είμαι σε πλήρη συμφωνία με τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Koch. Το μοντέλο θα προκύψει στο μέλλον. Εμείς δεν λειτουργούμε με ένα προκαθορισμένο πρότυπο. Θα πρέπει όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία να ενισχύσει την καθολική ενότητά της. Και ίσως η Καθολική πλευρά πρέπει να ενισχύσει περισσότερο τη διάσταση της συνοδικότητος. Αν αυτά τα δύο πράγματα συμβαίνουν το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ πιο γρήγορα.»
Ακόμη τόνισε: "Φυσικά και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην πίστη πάρα πολύ. Όσον αφορά την Πανορθόδοξη Σύνοδο μας ανησυχεί και το αναγνωρίζουμε ότι το είναι αυτοκέφαλο ένα πρόβλημα, ειδικά όταν συνδέεται με εθνικιστικά θέματα. Όμως, είμαι ευτυχής να πω ότι έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας παν-Ορθόδοξης.»
"Η επόμενη συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχουμε κάνει σχετικά με το θέμα που συζητάμε τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Koch, δήλωσε επίσης πως: «Σήμερα και αύριο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση των μελλοντικών εργασιών μας. Αυτός ο διάλογος μπορεί να είναι καρποφόρος για την πραγματικότητα της συμβίωσης. Με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, μοιραζόμαστε σχεδόν τα πάντα από την άποψη της πίστης, αλλά έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα, λόγω της διαίρεσης που βιώσαμε στο παρελθόν χιλιετίας. Με τις εκκλησίες της Μεταρρύθμισης, δεν έχουμε τόσο αρκετά κοινά σημεία σε θέματα πίστεως, αλλά έχουμε τον ίδιο πολιτισμό.
Να αναφερθεί, ότι ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν θα υπήρχε ένα κοινό «έγγραφο της Βιέννης", όπως υπήρχε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση της Ραβέννας 2007.
"Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό", είπε ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch. "Η κατάλληλη στιγμή θα έρθει. Θα υπάρχει ασφαλώς ένα ανακοινωθέν.»
- Εμφανίσεις: 83844