Ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος τέλεσε αγιασμό σε 5 πλοία στην αχανή Κίνα

ImageΔεν πέρασε ένας χρόνος και να πάλι η τιμητική πρόσκληση του Μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας, Μεγάλου Έλληνα και Εφοπλιστού κ. Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου να τον συνοδεύσουμε στην μακρυνή και αχανή χώρα της Κίνας μας έφερε εκεί, στην πόλη Βουχάν, προκειμένου να ευλογήσουμε πέντε (5) νέα πλοία του, που κτίζονται σε ναυπηγείο της Κίνας και ανήκουν στην κατηγορία των πλοίων τεχνολογίας αιχμής.

Η προηγούμενη φορά ήταν πέρυσι από 18 έως 25 Οκτωβρίου 2009, όταν τότε είχαμε μεταβή στην πόλη της Σαγκάης και ετελέσαμε τον αγιασμό σε έξη (6) νέα πλοία, τα τρία τάνκερς και τα άλλα τρία πλοία με τεχνολογία αιχμής.

Μαζί μας τώρα ήσαν οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικος Πουλής και π. Ιερώνυμος Κάρμας, Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Το σχετικό ρεπορτάζ, που ακολουθεί, είναι γραμμένο από τον π. Ιερώνυμο και  περιγράφει τα σχετικά.

Την 6ην Σεπτεμβρίου 2010 ο εφοπλιστής κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλος εγκαινίασε πέντε νέα πλοία στα ναυπηγεία της πόλεως Βουχάν της Κίνας.

Τον αγιασμό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, συμπαραστατούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτες π. Καλλίνικο Πουλή και π. Ιερώνυμο Κάρμα.

Το απόγευμα της Κυριακής 5ης Σεπτεμβρίου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα κατανύξεως, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των νέων πλοίων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, πλαισιούμενου, όπως ήδη αναφέρθηκε, υπό των δύο συνοδών του κληρικών.

Την επόμενη (Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου) όλοι οι προσκεκλημένοι μεταβήκαμε και πάλι στο Ναυπηγείο, προκειμένου να συμμετάσχουμε στην Τελετή ονοματοδοσίας των νέων πλοίων. Το τυπικό προβλέπει την ανταλλαγή προσφωνήσεων και έπειτα μια κυρία, «η «νονά», δίνει το όνομα στο πλοίο εν μέσω εκδηλώσεων χαράς.

Στο Ναυπηγείο μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο Γενικός Διευθυντής κ. Γιανγ Ζιγκάνγκ. Ο κ. Ζιγκάγκ μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του. Ας σημειωθή, ότι το ναυπηγείο στο Βουχάν, στην κοίτη ενός ποταμού, είναι απέραντο σε έκταση. Στις εγκαταστάσεις του περισσότερα ίσως από είκοσι (20) πλοία, εμπορικά και πολεμικά, κτίζονται ταυτοχρόνως.

Ακολούθησε Δεξίωση στην Αίθουσα Τελετών του Ναυπηγείου, όπου απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους επισκέπτες του, ακολούθως δε αναφέρθηκε και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ναυπηγείου.

‘Επειτα από τη διαδικασία του καλωσορίσματος έλαβε χώρα η τελετή της ονοματοδοσίας. Η όλη τελετή ήταν πραγματικά φαντασμαγορική. Κάθε μία νονά του πλοίου, αφού έκανε ένα μικρό χαιρετισμό, έδιδε το όνομα του πλοίου και συγχρόνως έκοβε το νήμα, οπότε μία σαμπάνια έσπαγε με πάταγο επάνω σ΄ ένα πλευρό του πλοίου! Έτσι το πλοίο αποκτούσε οντότητα. Τότε γινόταν ένας πανζουρλισμός.

Η μουσική του ναυπηγείου επαιάνιζε πανηγυρικά, τα τύμπανα κροτούσαν, πυροτεχνήματα επυροδοτούντο, χρωματιστά μπαλόνια εξαπελύοντο και ένα σύννεφο από πολύχρωνα μικρά χαρτάκια εσκέπαζε τον ουρανό. Ήταν μια πρωτότυπη πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Ακολούθησε το επίσημο γεύμα σε Κεντρικό Ξενοδοχείο κατά τη διάρεκια του οποίου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Μεταξύ των άλλων ωμίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ανεφέρθη στην προσωπικότητα του κ. Καλλιμανοπούλου και ετόνισεν την ευλαβική του διάθεση προς τον Θεό και την ευλάβειά του προς τον Άγιο Νικόλαο, τον Προστάτη των ναυτιλλομένων. Στο τέλος παρέδωσε στον Αρχιμηχανικό του ενός πλοίου πέντε (5) εικόνες του Αγίου Νικολάου, με ειδική ονομαστική αφιέρωση για κάθε πλοίο, για να αναρτηθούν στη Γέφυρα ενός εκάστου από τά νεότευκτα πλοία της Εταιρείας TOISA. Η ομιλία του έγινε στην Αγγλική, παρατίθεται δε παρακάτω και σε ελληνική μετάφραση.

Με εντολή του Μητροπολίτου μας προσφώνηση έκαμε και ο π. Ιερώνυμος Κάρμας, επίσης στην Αγγλική, ο οποίος ανεφέρθη στον μεγάλο ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κ. Καλλιμανόπουλο, τον οποίο και συνεχάρη για την απόκτηση των νέων πλοίων, ευχαρίστησε δε και για την πρόσκλησή του να παρευρεθούμε σ’ αυτήν την ωραία τελετή.

Την 7ην Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε για το Πεκίνο και παραμείναμε σε αυτήν την μεγάλη και όμορφη πρωτεύουσα της Κίνας έως και την 11ην Σεπτεμβρίου.

Κατά την παραμονή μας στο Πεκίνο είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους δρόμους του, να επισκεφθούμε το Σινικό Τείχος, να περπατήσουμε και να ξεναγηθούμε στην Απαγορευμένη Πόλη όπως ονομάζεται η κατοικία των αυτοκρατόρων και να δούμε πολλά άλλα αξιοθέτα της μεγάλης αυτής και ενδιαφέρουσας πόλεως. Βεβαίως μαζί με όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και κάποια από τα τεράστια πολυκαταστήματά της.

Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου αναχωρήσαμε με τις Τουρκικές αερογραμμές για την Ελλάδα γεμάτοι από πολλές και όμορφες εικόνες αποτυπωμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας, δοξάζοντας τον Θεόν και ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος πολύ μας τίμησε με το να μας επιλέξει για να τον συνοδέψουμε στη μακρυνή χώρα της Κίνας και μας έδωσε την δυνατότητα να επισκεφθούμε την όμορφη αυτή Χώρα και να γνωρίσουμε έστω και για λίγο τον κόσμο της Άπω Ανατολής. Η εμπειρία, την οποία αποκτήσαμε, θα είναι για μας πολύτιμη.

Ομιλία Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου

Αγαπητοί μου Κυρία και Κύριε Καλλιμανόπουλε,

Κύριε Yang Zhigang, Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντά της WSIC

Ανάδοχοι Κυρίες,
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Ο κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλος δεν είναι μόνον ένα VIP πρόσωπο! Είναι επίσης ένας θρησκευόμενος άνθρωπος. Τυγχάνει επίσης ένας καλός σύζυγος, ένας φιλόστοργος πατέρας, ένας καλός πλοιοκτήτης, ταυτοχρόνως δε και ένα καλό μέλος της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας! Ως εκ τούτου, δεν κατασκευάζει μόνον νέα πλοία, αλλά και θέτει το καθένα από αυτά υπό την προστασία του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και υπό την προστασία του Αγίου Νικολάου επίσης, του προστάτη όλων των θαλασσών.

Αυτός είναι ο λόγος, διά τον οποίο οι αδελφοί μου, εννοώ τους δύο πολύ σεβαστούς Ιερείς, και εγώ έχουμε προσκληθεί να είμαστε εδώ ανάμεσά σας σήμερα!

Ήδη επί τρείς δεκαετίες ακολουθώ πάντοτε τον κ. Καλλιμανόπουλο, εδώ και εκεί. Ήμασταν μαζί στην Μεγ. Βρετανία, στην Σκωτία, στην Ολλανδία, στην Βραζιλία και εδώ στην Κίνα περισσότερες από τέσσερις φορές! Για δεύτερη φορά επισκεπτόμαστε την πόλη σας Wuhan, ώστε να συμμετάσχουμε στην τελετή ονομαστηρίων των καινούργιων πλοίων.

Το γεγονός αυτό καθιστά ολοφάνερο, ότι ο κος Καλλιμανόπουλος θέτει κάθε νέα του προσπάθεια υπό την προστασία του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού και ιδιαίτερα υπό την προστασία του Αγίου Νικολάου, όπως σας είπα μόλις προηγουμένως.

Αυτό συμβαίνει επειδή εμείς, οι Χριστιανοί, προσευχόμαστε στον Κύριο για κάθε τι και ζητούμε από τον Θεό μας δώσει την ευλογία του! Σαν άνθρωποι, στην καθημερινή μας ζωή και στις καθημερινές μας δραστηριότητες βάζουμε τα δυνατά μας και κάνουμε το καλύτερο, σαν όλα να εξαρτώνται από τις δυνάμεις μας, αλλά ταυτόχρονα προσευχόμαστε στον Κύριό μας Ιησού Χριστό σαν όλα να εξαρτώνται από την ευλογία του Θεού! Αυτή είναι η φιλοσοφία της πίστεώς μας. Άνθρωποι και Θεός, Θεός και άνθρωποι ζούμε μαζί! Έτσι, έπειτα από μια σπουδαία δραστηριότητα, στρέφουμε ψηλά τη σκέψη μας, τα χέρια μας, και την ψυχή μας στον Ουρανό! Μιλάμε στον Κύριό μας, ζητάμε από τον Ιησού Χριστό να μας πλησιάσει και να μας ευλογήσει!

Μια καλή απόδειξη αυτής της συμπεριφορ[ας του κ. Καλλιμανοπούλου είναι δύο σημεία: Πρώτα απ’ όλα, κατά την διάρκεια μιας ιδιαίτερης αγιαστικής Ακολουθίας ή Τελετής, την οποία ονομάζουμε « «αγιασμό» ή «Τελετή των Ονομαστηρίων» προσευχόμαστε στο Θεό και δίνουμε την ευλογία του Αγίου Πνεύματος σε κάθε νέο πλοίο, ακριβώς όπως και εκάναμε και σήμερα. Το δεύτερο σημείο είναι ότι σε κάθε πλοίο, που ανήκει στον κ. Καλιμανόπουλο, μπορείτε να δείτε την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Στα πλοία της TOISA ο Άγιος Νικόλαος έχει την δική του επίσημη θέση στην Γέφυρα του σκάφους, ακριβώς πάνω από τον Καπετάνιο! Παρακαλώ, μην ξεχνάτε, ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των θαλασσών, παντός είδους πλοίων και όλων των ναυτικών.

Τώρα, μπορείτε να κατανοήσετε πώς και γιατί ο κος Καλλιμανόπουλος έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει κάθε χρόνο πολλά νέα πλοία είτε της Toisa είτε κάποιας άλλης εταιρείας. Σας υπογραμμίζω ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κάναμε τελετή ονομαστηρίων σε έξη νεα πλοία εδώ στην Κίνα και μερικούς μήνες αργότερα, δηλ. σήμερα, εδώ στο Wuhan, πανηγυρίζουμε τα ονομαστήρια πέντε ακόμη νέων πλοίων! Αυτή αποτελεί την μεγάλη ευλογία του Θεού στον κ. Καλλιμανόπουλο.

 

Αγαπητέ κύριε Καλλιμανόπουλε,

Παρακαλώ, να παραμείνετε σταθερά σε αυτή την επιλογή. Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός σταθερά σας παρέχει την ευλογία Του!. Και εσείς επίσης, ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης σας στον Κύριο, δαπανάτε, χωρίς κανένα δισταγμό, ένα σωρό χρήματα για το Ίδρυμά Σας, που ονομάζεται «Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο» για ηλικιωμένους στα Καλάβρυτα, όπου περίπου εκατό (100) ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν μια πολύ θερμή φιλοξενία και προστασία για την ζωή τους.

Η γενναιοδωρία σας προς την Κοινότητα, πρός την Κοινωνία,  πρέπει να θεωρείται ως μια προσφορά προς τον Θεό.

Κύριε Καλλιμανόπουλε, παρακαλώ, μη σταματήστε να είστε γενναιόδωρος με τους λιγότερο ευνοημένους. Είθε ο Ένας και Ελεήμων Θεός, ο Ιησούς Χριστός, να Σας διατηρεί υγιή, να ευλογεί Εσάς και την οικογένειά σας, αυτούς που είναι κοντά σας, ολόκληρη την μεγάλη οικογένεια των εταιριών Καλλιμανόπουλος. Εύχομαι καλή τύχη στα νέα πλοία!

 

Και τώρα επιτρέψτε μου, παρακαλώ, να προσκαλέσω τον Αρχιμηχανικό να προσέλθει εδώ και να αποδεχθεί τις πέντε (5) άγιες εικόνες, ένα προσωπικό μου δώρο για κάθε νέο πλοίο. Είθε ο Θεός να ευλογεί τα πλοία, τους καπετάνιους και τα πληρώματα.

 

«Si Sien»! Σας ευχαριστώ.

+ Ο Κ & Αι. Αμβρόσιος

Εμφανίσεις: 72788
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!