Υποδοχή θαυματουργού Εικόνος και Ιερών Λειψάνων των Αγ. Αναργύρων στη Λαμία

ImageΜε την πάνδημη συμμετοχή του λαού, του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Λαμιέων και εκπροσώπων της Νομαρχίας, του Στρατού και της Αστυνομίας, έγινε η υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων, την Παρασκευή το απόγευμα 17 Σεπτεμβρίου, στο χώρο μπροστά από τα Δικαστήρια στη Λαμία.

Την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μετέφερε από την ομώνυμο Ιερά Μονή της Αταλάντης, η Καθηγουμένη Φιλοθέη Μοναχή και οι μοναχές της Μονής, συνοδευόμενες από κληρικούς της περιοχής της Αταλάντης, τον Δήμαρχο Αταλάντης κ. Γεώργιο Σκαμπερδόπουλο και κατοίκους της Αταλάντης.

Η υποδοχή έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, ο οποίος ανέπεμψε δέηση υπέρ υγείας του ποιμνίου του.

Ακολούθως σχηματίσθηκε ιερά πομπή και με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων μεταφέρθησαν τα ιερά σεβάσματα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και έψαλλαν μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Αταλάντης.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Σεραφείμ Ζαφείρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός της μεταφοράς της Εικόνος και των Λειψάνων των Αγίων, στα θαύματά τους και στην τιμή των Ιερών λειψάνων στην Εκκλησία μας.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε την Καθηγουμένη για την μεταφορά των ιερών σεβασμάτων, ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, οι θαυματουργοί Άγιοι να θεραπεύουν κάθε ψυχική και σωματική ασθένεια.

Στις 10 το βράδυ ξεκίνησε Ιερά Αγρυπνία, η οποία διήρκησε μέχρι την 2α πρωινή και έψαλλε ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία και καθ  ὅλη την διάρκεια της ημέρας τελούνταν Ιερές Παρακλήσεις προς τους Αγίους.

Στις 6 μ.μ. έγινε Εσπερινός και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου το πρωί τελέσθηκε Όρθρος και πολυαρχιερατική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος με μεστό θεολογικό λόγο περιέγραψε και ανέλυσε το ευαγγελικό χωρίο «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του μαθητού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας Οδυσσέως Γκούμα.

Ο Σεβασμιώτατος με πατρική αγάπη, απευθυνόμενος προς τον χειροτονούμενο τόνισε το ύψος της ιερωσύνης, αναφέρθηκε στην αποστολή του κληρικού μέσα στον κόσμο και τον προέτρεψε να αγωνισθεί πνευματικά, ώστε και την σωτηρία του να κερδίσει και το ποίμνιό του να καθοδηγήσει σωστά.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, για την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία και τους ευχήθηκε οι Άγιοι Ανάργυροι να τους χαρίζουν την υγεία της ψυχής και του σώματος, ώστε να συνεχίσουν να ποιμαίνουν θεοφιλώς και θεαρέστως το ποίμνιό τους.Image

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω τελειωθέντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή και των θύματων βίας και τρομοκρατίας. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή και στους μάρτυρες, που έδωσαν το αίμα τους για την πίστη και την πατρίδα. Επίσης, τόνισε ότι η βία και η τρομοκρατία μέσα στην Εκκλησία έχει μεγάλη προϊστορία. Αρχίζει από την εποχή των προφητών, οι οποίοι «επρήσθησαν, επηράσθησαν, εν φόνω μαχαίρας απέθανον», συνεχίσθηκε στο πρόσωπο του Χριστού και ακολούθως στους  Αποστόλους και τους μάρτυρες, οι οποίοι έλαβαν βίαιο μαρτυρικό θάνατο και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, όπου πολλοί άνθρωποι με βίαιο και άδικο θάνατο χάνουν τη ζωή τους.

Εκ των επισήμων παρέστησαν η πρώην Υπουργός κα. Κατερίνα Μπατζελή, η Αντινομάρχης κα. Ελένη Τσεκούρα, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Στρατηγός Διοικητής ΜΕΡ.ΥΠ. κ. Θεόδωρος Ζάχαρης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Παναγιώτης Νάνης, Πρόεδροι και μέλη του Συλλόγων Μικρασιατών, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κων. Χατζής, κ.α.

Ακολούθως οι Αρχιερείς με τις συνοδείες τους και ο νεοχειροτονηθείς με τους οικείους του και συγγενείς και φίλους μετέβησαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου προσφέρθηκε μικρή δεξίωση.

Το απόγευμα, μετά τον εσπερινό, η Καθηγουμένη και η συνοδεία της παρέλαβαν την θαυματουργό εικόνα και τα χαριτόβρυτα λείψανα των αγίων, προκειμένου να τα επιστρέψουν στην Ιερά Μονή της Αταλάντης.

Κατά την διάρκεια της τριημέρου παραμονής της Εικόνος και των Λειψάνων των Αγίων στο Μητροπολιτικό Ναό, συγκινητική ήταν η προσέλευση των χριστιανών και ιδιαιτέρως των νέων, που προσήλθαν, για να εκδηλώσουν την ευλάβειά τους προς τους Αγίους Αναργύρους, να επικαλεσθούν τις πρεσβείες τους προς Κύριον και να λάβουν την χάρη και την ευλογία των Αγίων.

Εμφανίσεις: 111606
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!