Με ιστορικό Σταυρό από την Τραπεζούντα λειτούργησε ο Καστορίας Σεραφείμ

ImageΜε ιδιαίτερη κατάνυξη και συγκίνηση εορτάστηκε η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και  Ζωοποιού Σταυρού, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Κέντρο του εορτασμού, ο Ιερός Ναός της Υψώσεως του Σταυρού στην Κορομηλιά Καστοριάς, στον οποίον τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή ημέρα της εορτής του Τιμίου Σταυρού, αναλύοντας ένα χωρίο του Αγίου Ανδρέου Επισκόπου Κρήτης, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα γράφει για τον Σταυρό «..Ω Σταυρέ, μυρίων αγαθών θησαυρέ..».

..Θησαυρός, λοιπόν, ο Σταυρός του Χριστού  γιατί εκφράζει την απεριόριστη  αγάπη του Θεού προς το ανθρώπινο  γένος..

..Θησαυρός  ο Σταυρός του Χριστού γιατί  φανερώνει την ανυπολόγιστη αξία  του ανθρώπου, για τον άνθρωπο που έχει έναν ουράνιο προορισμό..Γι’ αυτόν κατέβηκε ο Χριστός στη γη και κρεμάστηκε επάνω στο ξύλο του Σταυρού, προκειμένου να φτάσει ο άνθρωπος στη θέωση και τη Βασιλεία των Ουρανών..

..Θησαυρός  ο Σταυρός του Χριστού αφού εκφράζει την ελπίδα του ανθρώπου για την αιώνια ζωή..

..Θησαυρός  ο Σταυρός του Χριστού γιατί  αποτελεί το στήριγμα για τον  άνθρωπο, το κατάρτι, τη σημαία  και το τρόπαιο της νίκης..» κατέληξε  ο κ. Σεραφείμ καλώντας τους πιστούς  να κάνουν καθημερινά και συχνά το Σταυρό τους και με τον σωστό τρόπο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία πλήθος κόσμου που κατέκλισε τον Ιερό Ναό.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως στην τελετή ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποίησε έναν ιστορικό Σταυρό από την Τραπεζούντα, τον οποίον έφεραν ως κειμήλιο, οι κάτοικοι της Κορομηλιάς, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Τέλος, αυτόν τον Σταυρό, κατά τη γερμανική  κατοχή και τους βομβαρδισμούς του 1940, ο τότε Μητροπολίτης Καστορίας κ. Νικηφόρος, τον είχε τοποθετήσει στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Καστοριάς, για να φυλάττει την πόλη της Καστοριάς και την ευρύτερη περιοχή.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 67602
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!