Φωτορεπορτάζ από την εορτή στην ιστορική Μονή Παναγίας Κλεισουριώτισσας

ImageΣτο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισουριώτισσας της Ιεράς  Μητροπόλεως Καστορίας, κτίσμα του 14ου αιώνος, εορτάστηκε το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας, στις 8 Σεπτεμβρίου που πανηγυρίζει το Μοναστήρι.

Το απόγευμα τελέσθηκε ο Εσπερινός  του εορτασμού χοροστατούντος του  Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντος  του επιχώριου Επισκόπου κ. Σεραφείμ.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευσις της Ιεράς και  Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Κλεισούρας στους χώρους του Μοναστηριού, παρουσία πλήθους κληρικών και εκατοντάδων προσκυνητών.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και Διαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας, στο θείο λόγο του προς το εκκλησίασμα, αφού ευχαρίστησε  το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αριανζού κ. Βαρθολομαίο, για την παρουσία του και πάλι στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας αλλά και γενέτειρά του, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και μεταξύ άλλων είπε:

"Τι να ζητήσουμε από την Παναγία; Να ζητήσουμε τη μεσιτεία της και την πρεσβεία της στο θρόνο του Θεού; Να ζητήσουμε τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος που τόσο έχουμε ανάγκη; Αφού έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία από ασθενείς αδελφούς μας; Να ζητήσουμε την επίλυση των προβλημάτων μας; Την προστασία και τη σκέπη της Παναγίας μας, για την ακριτική μας περιοχή; Και μάλιστα από εκείνους που καπηλεύονται την ιστορία μας; Την ιστορία αυτού του τόπου που είναι ποτισμένος με αίματα μαρτύρων και ηρώων αλλά και δάκρυα αγίων ασκητών και ασκητριών;”

“Εγώ θα έλεγα να ζητήσουμε όλα αυτά, αλλά συγχρόνως να ζητήσουμε από την Παναγία να μας εγγράψει στο βιβλίο της ζωής, εφ’ όσον η Παναγία είναι ο τόμος ο καινός, δηλαδή το καινούργιο βιβλίο, κατά τον Θεοφόρο Ιωάννη το Δαμασκηνό, άρα κι εμείς να εγγραφούμε στο βιβλίο αυτό, μαζί με τον Υιό και Θεό της, μαζί με τους απ’ αιώνος Αγίους της Πίστεώς μας", κατέληξε ο κ. Σεραφείμ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε το καθιερωμένο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία η μοναστηριακή τράπεζα στους πολυπληθείς προσκυνητές της Παναγίας μας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, τελέσθηκε  ο μεθεόρτιος Εσπερινός και το κτητορικό μνημόσυνο, τα οποία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Γιαννουσάς.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως στο μοναστήρι  της Κλεισούρας έζησε και ασκήτευσε  η γερόντισσα Σοφία, μια γυναίκα  που η ψυχή της ανέπνεε το Χριστό και την Παναγία.

Μια γυναίκα που μετέδιδε την ταπείνωση και την αγάπη με κάθε λόγο και κίνησή της, μια θαυμαστή προσωπικότητα χωρίς μελανά σημεία.

Μια γυναίκα που στη συνείδηση του λαού της Κλεισούρας και του Νομού Καστοριάς αλλά και της Πτολεμαίδας, της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής, είναι ήδη Αγία.

Άλλωστε δεν είναι λίγα τα θαυμαστά σημεία που καταμαρτυρούν άνθρωποι και προσκυνητές που την επικαλούνται στην προσευχή τους και τα λείψανα της οποίας φυλάσσονται αφανώς στο ιστορικό μοναστήρι που έζησε και η ίδια.

Τέλος, μια ταπεινή μορφή επίσης που έζησε στο μοναστήρι της Παναγιάς της Κλεισουριώτισσας, είναι η  γερόντισσα Ανυσία, η οποία εκοιμήθη προ τριών ετών.

Διετέλεσε ηγουμένη της Μονής, η οποία δίδαξε με το παράδειγμά της και τον καθημερινό βίο της, τον ασκητικό τρόπο ζωής, προς δόξαν του Τριαδικού Θεού, που με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος συνεχίζει και σήμερα η ηγουμένη γερόντισσα Εφραιμία και η αδελφότητα του μοναστηριού.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 82420
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!