Μετά από πολλά χρόνια ο Μητροπολίτης Αχελώου επέστρεψε στο Διδυμότειχο

ImageΜετά από πολλά χρόνια ο Μητροπολίτης Αχελώου κ. Ευθύμιος, επέστρεψε στο Διδυμότειχο, προσκεκλημένος του οικείου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Η συνεργασία των Μητροπολιτών Ευθυμίου και Δαμασκηνού στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συνυπηρέτησαν ως Βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τους δημιούργησε ακατάλυτους δεσμούς αλληλοεκτίμησης.

Αυτό προκάλεσε την πρόσκληση αλλά και την άμεση ανταπόκριση,  ώστε να βρεθούν για τέσσερεις ημέρες ξανά συνοδοιπόροι, στην ακριτική επαρχεία της νέα διακονίας του Μητροπολίτου Δαμασκηνού.

Από το απόγευμα της Δευτέρας 6 έως και το απόγευμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, ο Μητροπολίτης Ευθύμιος βρέθηκε στο Διδυμότειχο όπου επέστρεψε στον τόπο της Μοναχικής του μετάνοιας, στην Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Δαδίας, στην οποία ενεγράφη ως  μοναχός το 1962 υπό του τότε Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κυρού Κωνσταντίνου, ο οποίος εν συνεχεία τον χειροτόνησε Διάκονο και ένα χρόνο μετά Πρεσβύτερο.  Ήταν μάλιστα ο ίδιος Μητροπολίτης αργότερα το 1968 μεταξύ των εκλεκτόρων και εκείνων που τον χειροτόνησαν Επίσκοπο Αχελώου.

Στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Κωνσταντίνο  αναφέρθηκε  ο Μητροπολίτης Ευθύμιος την Τρίτη  7 Σεπτεμβρίου στην έναρξη της ομιλίας του σε Ιερατική Σύναξη στον Ναό της Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Εκεί επιδεικνύοντας στους Ιερείς μια μικρή Καινή Διαθήκη έκδοσης 1931, αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον τότε λαϊκό κατηχητή Κωνσταντίνο Πούλιο, στα Κατηχητικά σχολεία του Αγρινίου και διαβάζοντας από τις πρώτες σελίδες την ιδιόγραφη αφιέρωση με ημερομηνία 1 Μαΐου 1938 προς τον μαθητή Ευθύμιο Στύλιο, κοινολόγησε τα όσα ο Θεός επεφύλαξε μέσα στην Ιερατική του πορεία ως εξέλιξη αυτής της γνωριμίας.Image

Στην συνέχεια ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό για την ευγενική του πρόσκληση που τον έφερε στις απαρχές της Ιερατικής του πορείας,  μίλησε προς τους Ιερείς «γιὰ τὰ σύγχρονα ποιμαντικὰ προβλήματα καὶ τὴν διακονία τοῦ κληρικοῦ σήμερα.

Προσδιόρισε τέλος τὴν ἀνάγκη τὴς διὰ βίου κατάρτισης τῶν κληρικῶν, τῆς κοινωνικῆς εὐπρεπειας στὴ συμπεριφορὰ τους, τῆς προσωπικῆς ἐπικοινωνίας μὲ τὸ ποίμνιο τους καὶ στὴν ἀνάγκη ἀναζωπύρωσις τῆς ἐνοριακῆς - κοινοτικῆς ζωῆς τῶν πιστῶν».

Στην έναρξη της συνάξεως  ο Μητροπολίτης  Δαμασκηνός παρουσίασε τον προσκεκλημένο του, αναφερόμενος στην σχέση του Μητροπολίτου Αχελώου με το Διδυμότειχο αλλά και σε προσωπικές παιδικές του αναμνήσεις όπως τα Εγκαίνια του Ναού της Ενορίας του της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού που τέλεσε ο τότε Επίσκοπος Αχελώου, την υπηρεσία του ως Διάκονος σε Αρχιερατικές παρουσίες του κ. Ευθυμίου αλλά και την συνεργασία τους ως Επισκόπων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το απόγευμα οι δύο Μητροπολίτες, έφτασαν στην  Μονή Δαδιάς  όπου ο Μητροπολίτης Ευθύμιος προεξήρχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό,  κατά τον οποίο ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός προεχείρησε Πνευματικό τον εκ των Αδελφών της Μονής Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, και αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής, η οποία διαλυμένη ανασυστάθηκε το 1958 υπό του προκατόχου του κυρού Κωνστατίνου, περιήλθε αργότερα σε χρήση των κτηρίων της από τον Ελληνικό Στρατό και επανασυστάθηκε από τον εκ των προκατόχων του κυρό Νικηφόρο.

Αναφέρθηκε στον καλεσμένο Μητροπολίτη λέγοντας πως η παρουσία του συνδέει το ιστορικό χθες της Μονής  με το σήμερα, που αναπτύσσετε μια ελπιδοφόρα προοπτική με την εγκαταβίωση τριμελούς αδελφότητος αποτελουμένης από τους Ιερομονάχους Ελπιδοφόρο, Ιερώνυμο και Αγαθάγγελο, όπου πορεύονται μαζί με τους από της εποχής του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου εγγεγραμμένους Ιερομονάχους Βαρθολομαίο και Νικηφόρο και τον Διάκονο Χρυσόστομο, αλλά και τους πρόσφατα εγγραφέντες Ιερομονάχους Νικόδημο και Χρυσόστομο καθώς και τον Διάκονο Δαμασκηνό.

ImageΤην ημέρα της εορτής 8 Σεπτεμβρίου το πρωί, οι Μητροπολίτες Ευθύμιος και Δαμασκηνός συνιερούργησαν στην Θεία Λειτουργία και λιτάνευσαν έως του χώρου της πηγής της Μονής, όπου τέλεσαν Αγιασμό.

Αργότερα επισκέφτηκαν την Μονή Παναγίας Πορταϊτισσης Κορνοφωλιάς και από το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ευθύμιος παρακολούθησε το πρόγραμμα του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, ο οποίος τέλεσε στην Νέα Βύσσα την κηδεία 4χρονου νηπίου και μετέβη στον Κυπρίνο.

Την επομένη 9 Σεπτεμβρίου το πρωί, «μετέβη στη Μουφτεία Διδυμοτείχου για να συγχαρεί τον Σοφολογιώτατο Μουφτή κ. Σερίφ Δαρμάτογλου, επί τη θρησκευτική εορτή του Σεκέρ – Μπαϊραμιού.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά ο Σοφολογιώτατος Μουφτής και τα μέλη της Μουσουλμανικής κοινότητος, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Ορθόδοξος Μητροπολίτης της περιοχής προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια.

Αργότερα, κοντά στο χωριό Κυπρίνο, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και του Προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας κ. Κονσταντίν Παρβάνωφ ετελέσθησαν τα εγκαίνια της συνοριακής διόδου Κυπρίνου – Ιβαϊλοφγκραντ. Τον αγιασμό των εγκαινίων ετέλεσαν ο εκ Βουλγαρίας Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος και Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Το απόγευμα ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός συνεργάσθηκε με επιτροπή ανεγέρσεως νέου Ναού στο Διδυμότειχο, αφιερωμένου στο Αυτοκράτορα Άγιο Ιωάννη Βατάτση τον Ελεήμονα αλλά και άλλη επιτροπή που προετοίμαζε την υποδοχή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου, ενώ ο Μητροπολίτης Ευθύμιος το οποίο συνόδευσαν στο Διδυμότειχο οι Αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Χερουβείμ Μουστάκας, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισκέφθηκε πόλεις και χωριά της επαρχίας καθώς και τις συνοριακές διόδους προς Τουρκία και Βουλγαρία στις Καστανιές και το Ορμένιο αντίστοιχα.

Image

Εμφανίσεις: 82641
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!