Νέας Σμύρνης Συμεών "Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έδωσε εκατόμβες μαρτύρων και ηρώων"

ImageΤην προσεχή Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 12 Σεπτεμβρίου 2010, εορτάζεται η μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτου Σμύρνης, και των συν αυτώ αναιρεθέντων μαρτύρων, κληρικών και λαϊκών, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, που αποτελεί τη συνέχεια της ιστορικής Μητροπόλεως της αλησμόνητης Σμύρνης, τιμά ιδιαιτέρως τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, τελευταίου επισκόπου Σμύρνης.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης θα τελεσθεί πανηγυρική θεία Λειτουργία (7.00 έως 10.00 π.μ.) ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης των εθνοϊερομαρτύρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. ΣΥΜΕΩΝ απηύθυνε προς τον Ιερό Κλήρο και τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας την ακόλουθη Εγκύκλιο :

Αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί,

Χρέος ιερό κάθε λαού είναι να ενθυμείται τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας του, και τα χαρμόσυνα και τα θλιβερά. Για να εμπνέεται από τα πρώτα και να διδάσκεται από τα δεύτερα.

Ένα ιστορικό γεγονός, αλλοίμονο, τραγικό για το ελληνικό Έθνος, που δεν πρέπει να λησμονήσουμε, είναι η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το ξερίζωμα δύο σχεδόν εκατομμυρίων Ελλήνων από ένα γεωγραφικό χώρο, όπου ο ελληνισμός επί μακρούς αιώνες μεγαλούργησε και δημιούργησε τέτοιο πολιτισμό, που ακόμη και σήμερα η ανθρωπότητα θαυμάζει τα λείψανά του.

Στο βωμό τότε της Πίστεως και του Έθνους ο Μικρασιαστικός Ελληνισμός έδωσε εκατόμβες μαρτύρων και ηρώων.

Ανάμεσά τους πρώτη θέση κατέχει ο Ιερός Κλήρος της Αγίας μας Εκκλησίας, όπως και στην πρωτοχριστιανική εποχή των διωγμών και στα χρόνια έπειτα της Τουρκικής σκλαβιάς.

Από την ιερή αυτή παράταξη ξεχωρίζουν, ως κορυφαίοι στον χρυσό κρίκο της μακράς σειράς των Μικρασιατών ιερομαρτύρων και εθνομαρτύρων, ο άγιος ένδοξος εθνοϊερομάρτυς Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, καθώς και οι άλλοι καλλίνικοι νεομάρτυρες, επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, ιερομόναχοι, μοναχοί, και λαϊκοί, που, όπως ψάλλει ο ιερός υμνογράφος, «υπέμειναν  υπέρ Πατρίδος και  Πίστεως θάνατον» καθώς προσέφεραν στον Χριστό και στην Ελλάδα τους εαυτούς τους «ιερεία έμψυχα, ολοκαυτώματα λογικά».

Όπως γνωρίζετε από τα προηγούμενα έτη, η Εκκλησία μας καθόρισε να εορτάζεται η ιερή μνήμη των αγίων αυτών μαρτύρων κάθε χρόνο την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που εφέτος συμπίπτει την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου.

Την ιερή μνήμη των αγίων και ενδόξων τούτων μαρτυρικών μορφών θα τιμήσουν με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα όλες οι Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Επίκεντρο όμως του εορτασμού θα είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, που αποτελεί και το Παλλάδιο όλων των αδελφών μας χριστιανών, που από την παλαιά Σμύρνη της Ιωνίας έφθασαν ως πρόσφυγες στη Νέα Σμύρνη της Αττικής γης, εδώ στη μητέρα Ελλάδα.

Ευχόμεθα, αγαπητοί αδελφοί, ο άγιος εθνοϊερομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης και οι άλλοι καλλίνικοι μάρτυρες, κληρικοί και λαϊκοί, να σκεπάζουν με τις πρεσβείες τους όλους μας και το άγιο και φωτεινό τους παράδειγμα να μας εμπνέει και να αυξάνει στις καρδιές μας την αφοσίωσή μας προς τον Σωτήρα Χριστό και την αγάπη μας προς την ένδοξη Πατρίδα μας.

Εμφανίσεις: 67334
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!