Θεία Λειτουργία και καθαγιασμός Αγίας Τραπέζης στην καρδιά του Γράμμου

ImageΠαρουσία  πλήθος κόσμου καθαγιάσθηκε η Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού Αγίου  Γεωργίου Παλαιάς Κοτύλης, ένα ακριτικό χωριό, στην καρδιά του Γράμμου.

Δεν πρόκειται για έναν καινούργιο Ναό, αντιθέτως χτίστηκε και πάλι το 1913, αφού προηγουμένως είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Το καλοκαίρι, στις περιοδείες που κάνει κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, τη μεν Σαρακοστή του Πάσχα στα πεδινά χωριά το δε καλοκαίρι στα ακριτικά χωριά του Νομού Καστοριάς, βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο χωριό της Παλιάς Κοτύλης, ένα χωριό το οποίο δεν κατοικείται αλλά υπάρχουν γκρεμισμένα σπίτια και η Εκκλησία του Αη – Γιώργη που με ευλάβεια φροντίζουν πολλοί που κατάγονται από αυτό το χωριό και θυμούνται τους δικούς τους ανθρώπους.

Τον Ιούλιο που ο κ. Σεραφείμ, πήγε και πάλι στο χωριό, ο παπα-Θωμάς, ο  εφημέριος της Νέας Κοτύλης και  κατ’ επέκταση και του Αη-Γιώργη, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη, ότι σε παρεμβάσεις που έγιναν στην Αγία Τράπεζα του Ναού, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η Αγία Τράπεζα έχει καθαγιασθεί (απουσία κατασαρκίου, ευαγγελιστών και ιερών λειψάνων).

Με τη μαρτυρία και των κατοίκων της περιοχής η πρόσβαση εκείνη την εποχή  στο χωριό, όπως και σήμερα ένα κομμάτι δρόμου, ήταν σχεδόν ανέφικτη, αφού η τοποθεσία που είχε χτιστεί ωφελούσε στην προστασία των κατοίκων από ποικιλώνυμους εχθρούς και γι’ αυτό να μην βρέθηκε ο Επίσκοπος εκεί για να εγκαινιάσει τον Ναό αυτό.

Έτσι, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ, με την επιθυμία του παπα-Θωμά αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθαγίασε την Αγία Τράπεζα του Ναού, όπως ορίζει και η τάξις της Εκκλησίας μας, τοποθετώντας μαρτυρικά λείψανα Αγίων, το ιερό κατασάρκιο και τους τέσσερις ευαγγελιστές στο καινούργιο μάρμαρο που τοποθετήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο κ. Σεραφείμ, εξηγούσε στο εκκλησίασμα κάθε κίνηση της ακολουθίας, αφού ήταν κάτι πρωτόγνωρο αλλά και συγκινητικό για τους εκεί κατοίκους, που είτε έζησαν κάποτε είτε έχασαν ανθρώπους που αδίκως εκδιώχθηκαν και μαρτυρικώς απεβίωσαν.

Εξάλλου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των αδίκως τελειωθέντων στα βουνά του Γράμμου.

Φωτογραφίες: ROMFEA.gr

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 71421
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!