Υπαίθρια αγρυπνία στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 13:31
-
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάστηκε και φέτος η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην βυζαντινή και ιστορική Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, κτίσμα του 11ου αιώνα, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.
Το βράδυ της 22ας Αυγούστου, τελέσθηκε υπαίθρια Ιερά Αγρυπνία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και πλήθος κόσμου.
Χαρακτηριστική ήταν η προτροπή του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, στο Θείο Λόγο του, λέγοντας «ας πιαστούμε από το χέρι της Παναγίας μας, για να μας παρουσιάσει στον Υιό της», διευκρινίζοντας πως την προτροπή αυτή, χρησιμοποιούσε συχνά πυκνά ο εκκολαπτόμενος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Αγιορείτης π. Παΐσιος.
Ο κ. Σεραφείμ, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κακουλίδη και την αδελφότητα της Μονής, για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά για το ιστορικό Μοναστήρι της Μητροπόλεως και την «Κυρά της Λίμνης μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ευχαρίστησε επίσης και συνεχάρη όλους όσους παρευρέθησαν στη νυχτερινή Θεία Λειτουργία, αφιερώνοντας λίγες ώρες από το νυσταγμό των βλεφάρων τους στην Παναγιά μας, η οποία μεσιτεύει στον Χριστό για τη δική μας σωτηρία.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, έγινε και η λιτάνευσις αντίγραφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μαυριώτισσας στους χώρους του μοναστηριού.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κτήτορας της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας, είναι ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ ο Κομνηνός αλλά και μέγας ευεργέτης της ο Μιχαήλ Η’ ο Παλαιολόγος.
Ο Νορμανδός στρατηγός του Ροβέρτου Γυισκάρδου Βρυέννιος, κατείχε την Καστοριά.
Ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός, ο τότε αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανέλαβε μια μεγάλη εκστρατεία κατά των Νορμανδών.
Το 1083 με τη βοήθεια του Γεωργίου Παλαιολόγου απελευθερώνει την Καστοριά.
Σύμφωνα με το έργο «Αλεξιάς» της Άννας Κομνηνής, μη μπορώντας οι Βυζαντινοί να έχουν πρόσβαση στη χερσόνησο της Καστοριάς, η οποία ήταν απέναντί τους, ο Αλέξιος έστειλε τον Γεώργιο Παλαιολόγο να στρατοπεδεύσει το βράδυ, χωρίς να γίνει αντιληπτός, σε μια βραχώδη πλαγιά, της απέναντι χερσονήσου.
Το σημείο αυτό δεν είναι άλλο από αυτό που είναι χτισμένο σήμερα το Μοναστήρι. Όταν θα δινόταν το σήμα, οι Βυζαντινοί θα ορμούσαν στην πόλη από δυο σημεία. Η νίκη των Βυζαντινών ήταν δεδομένη.
Ο κορυφαίος Γάλλος βυζαντινολόγος H. Gregoire, υποστήριξε ότι ο Αλέξιος Α΄, ίδρυσε την Μονή της Μαυριώτισσας, για να ανταποδώσει στην Παναγία τη νίκη που του χάρισε.
Μετά το 1261, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ ευεργέτησε την Μονή λόγω τάματος που είχε κάνει πριν από την μάχη της Πελαγονίας (1259). Τότε εικονογραφήθηκε τμήμα του Καθολικού του μοναστηριού.
Στον εξωτερικό μεσημβρινό τοίχο ιστορούνται οι δυο αυτοκράτορες φέροντας τα σύμβολα της εξουσίας και κρατώντας ο πρώτος χρυσόβουλο και ο δεύτερος ακακία.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, η Μονή αριθμούσε αρκετούς μοναχούς. Πολλά είναι τα χαράγματα στον εξωτερικό νότιο τοίχο από τα οποία πληροφορούμαστε για γεγονότα που συντάραξαν το μοναστήρι, όπως για μετεωρολογικά φαινόμενα και σεισμούς.
Πληροφορούμαστε π.χ. από κάποιο, ότι το 1265, έπεσε «κόνις» από τον ουρανό, από κάποια άλλα για το θάνατο μοναχών κλπ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με το έντονο φιλομοναχικό πνεύμα που τον διακρίνει, πήρε την απόφαση να επανιδρύσει το μοναστήρι που τους τελευταίους αιώνες είχε πέσει σε παρακμή.
Έτσι το Νοέμβριο του 1998, με προεδρικό διάταγμα και απόφαση της Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος η Μονή έγινε ενεργή και πάλι.
Σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα προσκυνήματα της Καστοριάς.
Καστορίας της λίμνης Κυρία πάνσεμνε, η δωρουμένη την νίκην κατά βαρβάρων ορδών ευσεβέσι, Θεοτόκε Μαυριώτισσα, πάντας αξίωσον πιστούς θριαμβεύσαι τον εχθρόν και πέμψον σην ευλογίαν και χάριν τοις προσκυνούσι την θαυματόβρυτον εικόνα σου.
- Εμφανίσεις: 100141