Απόδοση της Κοιμήσεως και εγκαίνια κειμηλιοφυλακείου στην Ι.Μ.Τουρλιανής Μυκόνου

ImageΜε την παρουσία πλήθους Μυκονίων και επισκεπτών παραθεριζόντων η ιστορική Μονή της Θεοτόκου Τουρλιανής, στην Άνω Μερά, εόρτασε την απόδοση της Κοιμήσεως τόσο κατά την ακολουθία του Εσπερινού την Κυριακή 22 Αυγούστου, κατά την διάρκεια του οποίου κατά το έθος εψάλλη και η ακολουθία των εγκωμίων, όσον και κατά την Λειτουργία της Δευτέρας 23 Αυγούστου, μετά το πέρας της οποίας πραγματοποιήθηκε και η λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας.

Κατά την διάρκεια της λιτανείας τελέσθηκε Τρισάγιο και κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Μονής, του μακαριστού Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Στέκα.

Μετά το πέρας της λιτανείας πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της επεκτάσεως του Κειμηλιοφυλακείου της Μονής, στο οποίο προβάλλονται συντηρημένα Πατριαρχικά περγαμηνά Συγγίλια, χειρόγραφα, Πατριαρχικά και Μοναστηριακά γράμματα, Ευαγγέλια και βιβλία. Την συντήρηση των έργων ανέλαβε ο συντηρητής έργων Εκκλησιαστικής Τέχνης κ. Μηνάς Χατζηχρήστου.

Ο Μητροπολίτης Σύρου και Μυκόνου Δωρόθεος, που προέστη όλων των ακολουθιών, μετά την ευχή των εγκαινίων μεταξύ άλλων είπε:

"…το 2007, την ίδια μέρα εγκαινιάσαμε το κειμηλιοφυλάκειο της Μονής μας και σήμερα εγκαινιάζουμε την επέκτασή του, ώστε να προβληθεί όλος ο προγονικός εκκλησιαστικός θησαυρός του ιστορικού αυτού Μοναστηρίου, που περιλαμβάνει, ιερές Εικόνες,  Πατριαρχικά περγαμηνά Συγγίλια, χειρόγραφα, Πατριαρχικά, Μοναστηριακά γράμματα, Ευαγγέλια, βιβλία, χρυσοκεντήματα, Λειτουργικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, άμφια, αναθήματα πιστών."

Επίσης, πρόσθεσε: "Το Εκκλησιαστικό αυτό Κειμηλιοφυλάκειο, το οποίο τα τρία χρόνια της λειτουργίας του έχει καταστεί σημείο επισκεψιμότητας όλων των επισκεπτών του νησιού, καταδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το πνευματικό πρόσωπο της Μυκόνου, το τόσο άγνωστο σε πολλούς… σήμερα είναι ημέρα αποδόσεως τιμής, στη μνήμη των προοδοιπορισάντων Πατέρων της Μονής, που διεφύλαξαν και διέσωσαν όλη αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και επαίνου προς τον φιλόκαλο και φιλόπονο Ηγούμενό μας, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, που καρπός του τρόπου και της σύνεσης με την οποία  διαχειρίζεται τα της Μονής, είναι και αυτή η κιβωτός που θα διαφυλάττει από τον φθοροποιό χρόνο ό,τι τίμια και ευλογημένα χέρια κατασκεύασαν και λειτούργησαν…".

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 53333
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!