Φωτογραφίες από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Τήνο

ImageΤελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 15 Αυγούστου 2010, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Πανίερο Ναό  της Μεγαλόχαρης Τήνου, ιερουργούντος  του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος και κήρυξε το Θείο Λόγο.

Αμέσως  μετά, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της θαυματουργού και περιπίστου Εικόνος της Μεγαλόχαρης μέχρι την ιστορική πλατεία Παντανάσσης, από την εξέδρα της οποίας ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Στην  εμπνευσμένη αντιφώνησή του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφέρθηκε στο μήνυμα της Εθνικοθρησκευτικής Εορτής

Από την εξέδρα της Παντανάσσης, ο Σεβασμιώτατος εξεφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας, κατά τον οποίο, αφού αναφέρθηκε  στην ιστορία της καθιέρωσης των Θεομητορικών Εορτών και την πολύπλευρη προσφορά του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, μεταξύ άλλων τόνισε :

«Εξοχώτατε κ. Αντιπρόεδρε, σήμερα είναι και ημέρα μνήμης δύο ιερών γεγονότων. Το ένα καταγράφεται σήμερα στα ματωμένα χώματα του Πόντου, όπου ο Πατριάρχης του Γένους τελεί,  ύστερα από 90 χρόνια, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην ιστορική και πολύπαθη Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά.  Το άλλο το κρατάμε εμείς εδώ και το φυλά στην αγκαλιά της η Ελληνική θάλασσα του Αιγαίου και είναι η πληγωμένη «ΕΛΛΗ», που βυθίστηκε άνανδρα και ύπουλα εδώ, στο λιμάνι της Τήνου, το Δεκαπενταύγουστο του 1940.

Και δεν είναι μόνο το απολίθωμα της εκτοξευθείσης τορπίλης και ό, τι απέμεινε από το ναυάγιο αυτά που φυλάμε στο Μαυσωλείο, αλλά κυρίως είναι η μνήμη του γεγονότος εκείνου, που ενίσχυσε περισσότερο την πίστη των Ελλήνων και ἐγκατέστησε στη συνείδησή τους την Παναγία ως Υπέρμαχο Στρατηγό. Τά γράμματα, που έστελναν οι στρατιώτες προς το Ιερό Ίδρυμα για τις πολλές εμφανίσεις της στα πεδία των μαχών και τις δύσβατες ατραπούς της Πίνδου αποτελούν πολύτιμο κομμάτι του ιστορικού Αρχείου του Ι. Ιδρύματος…..

Έτσι, καθώς ο λαός μας πάντα στις δύσκολες στιγμές του κατέφευγε στην Εκκλησία, σήμερα και θέλουμε και μπορούμε και πρέπει η Εκκλησία να σηκώσει από τους ώμους των ανθρώπων τους βαρείς σταυρούς, που τους φόρτωσαν οι δύσκολες συγκυρίες των ημερών, που περνάμε, για να ανακουφιστούν, να αναπνεύσουν και να πλημμυρίσει η ψυχή τους με αισιοδοξία και ελπίδα…».

Φωτογραφίες: Romfea.gr

Image

 Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 86165
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!