Καστορίας Σεραφείμ "Θαύμα της Παναγίας η Θεία Λειτουργία στη Σουμελά του Πόντου"

ImageΠανηγυρικά γιόρτασε τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, σε μια σειρά εκδηλώσεων με πρωτοστάτη τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλεως Καστοριάς.

Το  απόγευμα της 14ης Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Εσπερινού, έψαλλαν σύσσωμοι κλήρος και λαός τα εγκώμια της Θεοτόκου, προσκυνώντας τον Επιτάφιο με το σώμα της Παναγίας.

Αμέσως μετά, έγινε η Λιτάνευσις της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος Παναγίας της Πορφύρας, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στους δρόμους της πόλης της Καστοριάς.

Ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταυγούστου, τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε τόσο στο πρόσωπο της Μητέρας του Χριστού και Θεού μας, αλλά και στην καθημερινή θαυματουργή παρουσία της στη ζωή των Χριστιανών.

«Θαύμα της Παναγίας αποτελεί η Θεία Λειτουργία μετά από 88 έτη, στη Σουμελά του  Πόντου. Θαύμα της Παναγίας το γεγονός  ότι μετά από 17 αιώνες, τελείται Πατριαρχική  Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της  Σουμελιώτισσας Παναγιάς», ανέφερε ο κ. Σεραφείμ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού τελέσθηκε ο Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, εν πομπή λιτανεύθηκε και πάλι η Εικόνα της Παναγίας και εν πλω με το καραβάκι του Δήμου Καστοριάς, διέλευσε τα νερά της λίμνης «Ορεστιάδος», φτάνοντας στο Μοναστήρι της, στην Παναγία την Μαυριώτισσα. Κτίσμα του 1082

Εκεί  εκατοντάδες πιστοί, υποδέχτηκαν  την Θαυματουργή Εικόνα και όλοι μαζί, με πρώτους τους δυο Επισκόπους, έψαλλαν τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αξίζει  να σημειώσουμε, πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, τόσο στους λόγους που απηύθηνε στις Ιερές Ακολουθίες, όσο και στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο, επί τη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες και καρποφόρες προσπάθειες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, να τελεστεί το μεγαλύτερο γεγονός που τελείται πάνω στη γη, η Θεία Λειτουργία, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, καταφύγιο ελπίδας όχι μόνο των Ποντίων αδελφών μας αλλά και ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Ο κ. Σεραφείμ ευχήθηκε σε όλους να έχουμε την Παναγία προστάτη της ζωής μας, φύλακα των παιδιών μας και να μας αξιώνει να της προσφέρουμε δάκρυα και προσευχές για τη σωτηρία του Γένους μας.

Τέλος, ο Επίσκοπος Αριανζού, ο οποίος κατάγεται από την Καστοριά, μετέφερε στους πιστούς που κατέκλησαν το μοναστήρι τα συναισθήματα από τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο όρος Βερμίου της Ημαθίας, που φέτος ήταν πιο συγκινητικά από ποτέ.

Φωτογραφίες: ROMFEA.gr

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 66602
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!