Κερκύρας Νεκτάριος "Το θέλημα του Θεού σας ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο"

ImageΟ Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 10 Αυγούστου 2010 στην Κέρκυρα, επισκεπτόμενος την τοπική Εκκλησία για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στο θρόνο του Αρχιεπισκόπου, ενώ θα προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της επετείου του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Τούρκων το 1716.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη το πρωί στο αεροδρόμιο  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, όπου τον υποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας Ιονίων Νήσων κ. Γεωργαλίδης, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Πουλημένος και ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ, και άλλοι εκπρόσωποι των πολιτκών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του Αριχεπισκόπου στο Λιστόν, όπου τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μικάλεφ, τονίζοντας ότι η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος είναι ταυτόχρονα εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική, εκφράζοντας τη χαρά των Κερκυραίων που σε μία δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας ο Μακαριώτατος επέλεξε να επισκεφθεί το νησί και να δώσει αισιοδοξία και ελπίδα στους ανθρώπους, καθότι είναι εκφραστής του μηνύματος αγάπης και συμπαράστασης προς τον καθημερινό άνθρωπο που κομίζει η Εκκλησία, ενώ επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου είναι ιστορικής σημασίας.

Απαντώντας ο Μακαριώτατος ζήτησε από  τον Δήμαρχο και τους λοιπούς φορείς του τόπου να αισθάνονται ότι η Εκκλησία είναι πρόθυμη να συνδράμει το λαό του Θεού στις όποιες δυσκολίες, αλλά ζητά από όλους τους φορείς να διαθέσουν τα χαρίσματά τους με αυταπάρνηση και πνεύμα προσφοράς, ώστε ο καθένας να αφήσει στην άκρη οιοδήποτε συμφέρον, προτάσσοντας το κοινό καλό.

Τόνισε την χαρά του που βρίσκεται στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και στο νησί που σημαδεύτηκε από την παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια.

«Εκείνος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος,«ας είναι το πρότυπο για τους σύγχρονους πολιτικούς, διότι πορεύτηκε με αυταπάρνηση, με γνώμονα το καλό της πατρίδας και γνωρίζοντας ότι βάδιζε στο δρόμο της θυσίας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έκανε πίσω. Έβαλε το καλό των πολλών πιο πάνω κι από την ίδια του τη ζωή».

Κατόπιν, σχηματίστηκε πομπή με επικεφαλής τον ιερό κλήρο, τις μοναχές και τους μοναχούς και τον Μακαριώτατο, τον οποίο συνόδευαν οι Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Θηβών κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων, η οποία κατέληξε στο Ιερό προσκύνημα , όπου τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία.Image

Κατ’ αυτήν τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Το θέλημα του Θεού σας ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο σε μία εποχή μεγάλης κρίσεως, όχι μόνον οικονομικής, αλλά, κυρίως, ηθικής και πνευματικής. Καθώς διαπιστώνουμε και βιώνουμε ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες αυτής της κρίσεως, έχουμε την αίσθηση ότι «τοιούτος ημίν έπρεπε Αρχιερεύς» (Εβρ. 7, 26).

Το ταπεινό σας φρόνημα, η αγάπη που διακονεί και δεν εξουσιάζει, η κατανόηση την οποία η Εκκλησία δείχνει στις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, οι οραματισμοί ανακουφίσεως του ανθρωπίνου πόνου, τους οποίους αγωνίζεσθε να υλοποιήσετε, η πραότητα και η μακροθυμία σας δείχνουν σε όλους μας έναν δύσβατο δρόμο.

Για κάποιους αυτός ο δρόμος, εκτός από στενός και τεθλιμμένος, ίσως φαίνεται βραχυπρόθεσμα να μην ανταποκρίνεται στο θυμικό της καθημερινότητος, που ζητά άμεσες αντιδράσεις, κριτική και απόρριψη, αλλά μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι θα αποδειχθή ο πλέον ωφέλιμος, διότι διαφυλάττει την ενότητα και ομόνοια του λαού μας μας, και, παράλληλα, δείχνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθώντας την μακραίωνη παράδοση της συναλληλίας και της συμπορεύσεως, στηρίζει την κοινωνία, ακόμη και στην φανέρωση των μεγάλων αποτυχιών της, για τις οποίες η Εκκλησία δεν είναι συνυπεύθυνη, διότι εγκαίρως έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, και δια λόγων και δια έργων.

Όμως η Εκκλησία δεν μπορεί παρά να συμπάσχει με τα παιδιά της. Και στην δύσκολη πραγματικότητα την οποία όλοι βιώνουμε, εσείς χαράξατε αυτόν τον δρόμο.

Γι’ αυτό και εμείς σας διαβεβαιώνουμε σήμερα που σας έχουμε κοντά μας: Ναι, είμαστε συγκοινωνοί σας στην θλίψη για την κρίση που διέρχεται ο λαός μας, η οποία φανερούται στο ζην, αλλά έχει τις ρίζες της στον αλλότριο τρόπο του σκέπτεσθαι και πράττειν, στην απομάκρυνσή μας από την αγάπη και την παράδοσή μας στην πλεονεξία, στην περιφρόνηση της νηστείας και την υιοθέτηση της φιληδονίας ως δικαιωματικής στάσεως ζωής, στην άρνηση της μεταμορφωτικής δυνάμεως της πίστεως και στην πεποίθηση «επί τη γνώσει τη φυσιούση» (Α’ Κορ.  8,1).

Είμαστε συγκοινωνοί σας στην υπομονή την οποία πρώτος εσείς, ως Προκαθήμενος δείχνετε, στις κάθε λογής ανοίκειες επιθέσεις κατά της Εκκλησίας. Στην απαξίωση της παρουσίας της στην κοινωνία.

Στην απόδοση σ’ αυτήν της ευθύνης να λειτουργεί μόνον ως υποκατάστατο του κράτους στον τομέα της προνοίας, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα να εκφράζεται για το αρρωστημένο ήθος, το οποίο οδήγησε στην κρίση. Στην σύνδεσή της με ιδεοληψίες ότι υπάρχει δήθεν για να καθηλώνει τους ανθρώπους στο παρελθόν, σε μία εποχή που οι κάθε λογής νεωτεριστές διακηρύσσουν «τον θάνατο του Θεού».

ImageΣτον θόρυβο με τον οποίο οι έχοντες και κατέχοντες την ιδεολογική εξουσία ζητούν την οριστική αποκοπή της νεολαίας μας από οποιαδήποτε επαφή με την ορθόδοξη πίστη, με την περιφρόνηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, με την άρνηση ακόμη και της παρουσίας των συμβόλων στην παιδεία και την δημόσια ζωή, αλλά και την ειρωνική αντιμετώπιση όσων ζητούν να παραμείνουν πιστοί στις αξίες που μας βοήθησαν να παραμείνουμε πνευματικά ελεύθεροι.

Είμαστε συγκοινωνοί σας στον αγώνα σας για να διακηρυχθή το μήνυμα της βασιλείας του Θεού. Στην μαρτυρία του επανευαγγελισμού του κόσμου μας. Όπου δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε «Ιουδαίο και Έλληνα, δούλο και ελεύθερο, άρσεν και θήλυ» (Γαλ. 3, 28).

Για μία κοινωνία όπου δεν θα επιβάλλεται δια του φόβου η ισότητα, αλλά δια της αγάπης θα καλλιεργούνται οι καρδιές των ανθρώπων, ώστε να παύουν να εκμεταλλεύονται τον πλησίον και να  ανίστανται από τον θάνατο τον οποίο καθημερινά βιώνουμε εντόνως, τόσο βιολογικά, όσο και κοινωνικά και πνευματικά. Και είναι η Ανάσταση και η Αγάπη τα μηνύματα της πίστεώς μας, τα οποία και εμείς εδώ στο νησί μας αγωνιζόμαστε να διακηρύξουμε, σταυρούμενοι και αναλισκόμενοι υπέρ του ποιμνίου μας».

Κατόπιν τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας Ιονίων Νήσων κ. Γεωργαλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Κέρκυρα βιώνει μεγάλη χαρά με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είναι το υπόδειγμα του ενδιαφέροντος για το κοινό καλό, για την συνεργασία πολιτείας και Εκκλησίας, για την πρόταξη του «εμείς» και όχι του «εγώ» και ότι ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί τον καθοδηγό τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την πολιτεία στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Απαντώντας, ο Μακαριώτατος θύμισε στους παρευρισκομένους δύο παραβολές: αυτήν του ασώτου Υιού και αυτήν του καλού Σαμαρείτη, οι οποίες δείχνουν όχι τι κάνει η Εκκλησία για τον άνθρωπο, αλλά το τι είναι η Εκκλησία.

Αυτή που αγαπά και ξεκουράζει τον άνθρωπο, αυτή που συμπαρίσταται, αυτή που ξεκινώντας από το θυσιαστήριο γίνεται θυσία στην καθημερινότητα του ανθρώπου, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία σήμερα δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ενωτικά για τον λαό και να βοηθήσει στον αγώνα για ξεπέρασμα της πνευματικής κρίσεως, η οποία γέννησε την οικονομική.

Εξέφρασε την συγκίνησή του για την επίσκεψη στον Άγιο και την Κέρκυρα και ευχαρίστησε με πατρικά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο για την πρόσκληση και την τιμή προς το πρόσωπό του.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης Κερκύρας, όπου προσκύνησε το σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας, της αναστηλωσάσης τας ιεράς εικόνας.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 48337
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!