Ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος για τους Ορθόδοξους της Σλοβακίας

ImageΤην Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας) έλαβε από τον Λατίνο Αρχιεπίσκοπο Μπρατισλάβας, πρωτεύουσας της Σλοβακίας, κ. Στανισλάβ Ζβολένσκυ, ένα τεμάχιο του ιερού λειψάνου του εν αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Ελεήμονος.

Ο Άγιος Ιωάννης, γέννημα και θρέμμα της Κύπρου, διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας στις αρχές του 7ου αιώνα και έγινε γνωστός και αγαπητός ιδιαίτερα για την φιλανθρωπική του δράση, στην βάση της οποίας και ονομάστηκε «Ελεήμων».

Το ιερό σκήνωμά του μεταφέρθηκε αρχικά από την Αμαθούντα της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την Άλωση εστάλη από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β΄ στον Βασιλέα Ματθία Κορβίνο της Ουγγαρίας και τοποθετήθηκε στη σημερινή Βουδαπέστη, από την οποία ύστερα μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στην Πρεσπούρκη (σημερινή Μπρατισλάβα Σλοβακίας), όπου φυλάσσεται σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο του Λατινικού Καθεδρικού Ναού Αγίου Μαρτίνου μέχρι σήμερα.

Ένα τεμάχιο των ιερών λειψάνων δωρίστηκε ήδη στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων τιμάται ως πολιούχος.

Να αναφερθεί, ότι στην Σλοβακία, σχετικά με την απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, θα τοποθετηθεί στον ακόμα υπό κατασκευή Ιερό Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό της Κασσοβίας (Κόσιτσε) που θα φέρει το όνομα του Αγίου.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι όσο στην Μπρατισλάβα τόσο και στο Κόσιτσε Σλοβακίας σπουδάζουν αρκετοί φοιτητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Image

Εμφανίσεις: 43851
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!