Νεαπόλεως Βαρνάβας "Οι ευχές σας αγιοκέρι που θα συνοδεύει το ταξίδι μας στον Πόντο"

ImageΤον Άγιο της Δυτικής Μακεδονίας και προστάτη των παιδιών της πόλεως της Καστοριάς, τον Άγιο Νικάνορα, γιόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος στην πόλη της Καστοριάς.

Το απόγευμα της εορτής, αφού έγινε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο επιχώριος Επίσκοπος κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους τη μνήμη του Αγίου της Δυτικής Μακεδονίας, του Αγίου Νικάνορος, και απευθυνόμενος στον  Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα ο οποίος θα συμμετάσχει στην λειτουργία που θα γίνει στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, είπε:

«Σας συνοδεύουμε με τις πατρικές μας ευχές στο ταξίδι σας στην Βασίλισσα του Πόντου και ευχόμαστε υγεία και μακρότητα ημερών στον Οικουμενικό Μας Πατριάρχη στου οποίου να καταθέσετε τον αμέριστο σεβασμό μας».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας  μίλησε για το νόημα της γιορτής της Μεταμορφώσεως στην οποία κυριαρχεί η λέξη φως. Απένειμε θερμά Συγχαρητήρια στον Λαό της Καστοριάς που τιμά με ευλάβεια τον Άγιο Νικάνορα. Τέλος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Καστορίας είπε:

« ... Κρατώ την ευχή σας για το ταξίδι μας που θα μας συνοδεύει και θα αποτελεί Αγιοκέρι και καντήλι στο εκεί προσκύνημά μας. Να είστε βέβαιοι ότι η φλόγα από την Καστοριά και τον Άγιο Νικάνορα θα είναι φώς.....»

Στο τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία των Ιερών Λειψάνων και Εικόνων τόσο του Αγίου Νικάνορος όσο και του Αγίου Σεραφείμ.Image

Την επομένη, τελέσθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε στο Βίο του Αγίου Νικάνωρα και απευθυνόμενος στον χριστεπώνυμο πλήρωμα τόνισε:

«.... Ευχαριστούμε τον ποιμενάρχη σας, που με την πρόσκλησή του, μας έδωσε την ευκαιρία να χαρούμε την πίστη σας, την ευσέβειά σας και την προσήλωση σας στην Εκκλησία και τα μυστήριά της....»

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον λαό της Καστοριάς ο οποίος ανήγειρε έναν περίλαμπρο Ναό προς τιμήν του Αγίου Νικάνορα.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους παρευρισκόμενους στην Θεία Λειτουργία, για τον εφημέριο του Ναού π.Ελευθέριο, για την ερανική επιτροπή του Ναού, τους ανθρώπους εκείνους που διακονούν με ευλάβεια την ενορία αυτή καθώς και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καστοριάς και έκλεισε το λόγο του αφού ευχαρίστησε και πάλι τους Δύο Επισκόπους χαρακτηρίζοντας τους εκλεκτά μέλη της Ιεραρχίας.

Στην πραγματικότητα δύο ήταν τα θαύματα του Αγίου Νικάνορος στην πόλη της Καστοριάς και στα παιδιά της.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, τα παιδιά της πόλεως της Καστοριάς υπέφεραν και τις δύο φορές από την αρρώστια της πανούκλας.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, προσκόμισαν στην πόλη  και στις δύο περιπτώσεις, την Τιμία Κάρα του Αγίου Νικάνορος, η οποία με το που αφίχθηκε στα όρια της πόλεως που δεινοπαθούσε από την μεταδιδόμενη νόσο της πανούκλας, εξάλειψε τα συμπτώματα της νόσου από τα παιδιά τα οποία και συγχρόνως ίασε.

Φωτογραφίες: Romfea.gr

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 72717
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!