Η επαρχία Αλμυρού τίμησε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

ImageΕκδήλωση – αφιέρωμα στην μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως, της επαρχίας Αλμυρού, την Κυριακή 8/8/2010.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού, η ενορία της Ευξεινουπόλεως και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αλμυρού.

Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκο, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Παναγίας κάτω Ξενιάς Αρχιμ. Νεκτάριος, πολλοί κληρικοί της Αρχιερατικής Περιφέρειας Αλμυρού και πλήθος κόσμου.

Κεντρικός ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως Μητροπολίτης Δημητριάδος».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα της εκλογής και ενθρονίσεως του Μακαριστού Χριστοδούλου στην τοπική Εκκλησία και περιέγραψε το πολιτικοεκκλησιαστικό πλαίσιο της εποχής (1974), ενώ ανέπτυξε το πολυσχιδές ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του Μακαριστού Πρωθιεράρχου το οποίο εξελίχθηκε στους εξής τομείς: Α) Επιμόρφωση και ανανέωση του Ιερού Κλήρου, Β) Πνευματική καλλιέργεια των πιστών, Γ) Λειτουργική ζωή, Δ) Νεότητα και οικογένεια, Ε) Κοινωνική προσφορά, Στ) Αγώνες για τα εθνικά μας ζητήματα και Ζ) Συγγραφική δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για την επαρχία του Αλμυρού, καθώς και στους αγώνες του για την ανοικοδόμηση των ιερών Ναών και της Μονής Παναγίας Ξενιάς, που καταστράφηκαν κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1980 και την ποικίλη ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της περιοχής.Image

Κατακλείοντας την ομιλία του ο π. Επιφάνιος σημείωσε: «Στα δέκα χρόνια της Αρχιεπισκοπικής του διακονίας μίλησε στην καρδιά του Ελληνικού λαού και έγινε ο μπροστάρης στους αγώνες των δικαίων και της εθνικής και θρησκευτικής του ιδιοπροσωπίας. Δε δίστασε να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, να έρθει σε ρήξη με δυνάμεις που επιβουλεύονταν τις αρχές, τις παραδόσεις και την  ιστορία του τόπου. Δε θα δίσταζε το ίδιο να πράξει και τώρα, που η πατρίδα μας υφίσταται μια ιδιότυπη εισβολή και ο λαός μας δοκιμάζει μια πρωτόγνωρη σκλαβιά. Θα ήταν παρών δυναμικά, για να δώσει κουράγιο στον ανυπεράσπιστο Έλληνα, να προφυλάξει μαζί του τα κεκτημένα και αποκτημένα, με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, δικαιώματά του…»

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου προκατόχου του και επεσήμανε την επικαιρότητα των λόγων και των έργων του στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που διέρχεται ο τόπος.

Τόνισε ιδιαίτερα τους αγώνες του για την ανοικοδόμηση του Αλμυρού μετά τον σεισμό του 1980, καθώς και την μέριμνά του για την ανέγερση της νέας Ιεράς Μονής Ξενιάς. Όπως είπε η Παναγία Ξενιά ήταν η προστάτιδα και η απαντοχή του.

Συνεχάρη, τέλος, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αλμυρού π. Γεώργιο Μπέκα και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, για την άψογη συνεργασία Εκκλησίας και τοπικής αυτοδιοίκησης τα καλά αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά και επαινετά από τον λαό της επαρχίας μας.

Image

Εμφανίσεις: 77823
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!