Το λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στην Κατερίνη

ImageΜε πάνδημη συμμετοχή κλήρου, αρχών και λαού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της πανήγυρης της Μεταμόρφωσης στην περιοχή Καταφυγιώτικα στην Κατερίνη η μεταφορά του τιμίου λειψάνου του προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Πρόκειται για ένα έθιμο πολλών δεκαετιών των ευλαβών Καταφυγιωτών της Κατερίνης, που προέρχονται από το χωριό Καταφύγιο της Κοζάνης, το οποίο είχε καεί στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου από τους Γερμανούς.

Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε φέτος στην Κατερίνη από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, που βρίσκεται πάνω από το Λιτόχωρο Πιερίας, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους και Σύμβουλο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση, Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, ο οποίος και το παρέδωσε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κύριο Αγαθόνικο.

Στη συνέχεια, τελεταρχούντος του φιλόκαλου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Γεωργίου Κόλλια, εν μέσω της Φιλαρμονικής του Δήμου Κατερίνης και στρατιωτικού αγήματος και με τη συνοδεία του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και του Αντινομάρχη κ. Δημήτρη Χριστογιάννη, ο κ. Αγαθόνικος συνόδευσε εν λιτανεία το ιερό λείψανο από την είσοδο του Δημοτικού Νοσοκομείου μέχρι τον περικαλλή Ναό της Παναγίας Παντανάσσης Κατερίνης, όπου και χοροστάτησε της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν του Οσίου.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μοναδικότητα και τη σημασία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου για τη θέωση του πιστού Χριστιανού και την αποστολή της Εκκλησίας κατά τους Πατέρες.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στην εικοσιπενταετή (25) θεοφιλή και άοκνη Αρχιερατεία του Μητροπολίτου Κίτρους κ.Αγαθονίκου, του φιλεόρτου και φιλακολούθου Ιεράρχου και Ποιμενάρχου, που σφράγισε την πνευματική ζωή της Πιερίας για ένα τέταρτο αιώνα.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι μετά την Παράκληση προσφέρθηκε παραδοσιακό νηστίσιμο κέρασμα.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 72961
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!