Με λαμπρότητα η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Μέγα Δέρειο

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στην ακριτική μας Μητρόπολη.

Το εσπέρας της  5ης Αυγούστου, ο Σεβ. Ποιμενάρης μας κ. Δαμασκηνός, χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της ενορίας των Μαρασίων του Δήμου Τριγώνου.

Παρόντες στην  ακολουθία του  Εσπερινού αλλά  και την περιφορά της Εικόνας που ακολούθησε ήταν η Βουλευτής Έβρου κ. Ελ. Τσιαούση που έχει την καταγωγή της από τα Μαράσια, ο Δήμαρχος Τριγώνου κ. Μαν. Χατζηπαναγιώτου, ο Έπαρχος Β. Έβρου κ. Πολ. Αντωνιάδης, ο Διοικητής του Συντάγματος και πλήθος κόσμου που κατέκλισε από νωρίς την Εκκλησία.

Η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μικρό πλέον, χωριό των Μαρασίων που βρίσκεται κτισμένο ανάμεσα στους δύο ποταμούς Έβρο και Άρδα, πλησίον των Ελληνοτουρκικών συνόρων και κάποτε αριθμούσε 1500 περίπου κατοίκους.

Η παράδοση διασώζει  την εμφάνιση του  Σωτήρος Χριστού  σε σημείο πολύ  κοντά στο χωριό  των Μαρασίων. Μάλιστα στο σημείο που πιστεύεται ότι εμφανίστηκε ο Χριστός, κάθε χρόνο τέτοια εποχή αναβλύζει νερό.

Οι πιστοί σπεύδουν να πάρουν λάσπη από το σημείο αυτό και να αλείψουν μ΄ αυτή τα άρρωστα μέλη του σώματός τους, ιδιαίτερα τα πόδια, αφού θεωρούν πως έχει θαυματουργικές ιδιότητες.

Σήμερα το πρωί, εορτή της Μεταμορφώσεως  του Κυρίου, ο Σεβασμιώτατος  κ. Δαμασκηνός  ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της ενορίας του Μεγάλου Δερείου του Δήμου Ορφέα, το πρώτο από τα πομακοχώρια που βρίσκονται στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης.

Tο χωριό σήμερα κατοικείται από 750 περίπου κατοίκους, από τους οποίους μόνον οι 8 είναι χριστιανοί ενώ οι υπόλοιποι πομάκοι Μουσουλμάνοι.

Κατά τη διάρκεια  της Θ. Λειτουργίας  προεχείρησε Οικονόμο τον δραστήριο Ιερέα π. Ιωάννη Τζιβάρα, εφημέριο Μικρού Δερείου, ο οποίος εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των χριστιανών του Μεγάλου Δερείου.

Παρών ήταν ο  Διοικητής της  50 Ταξιαρχίας κ.  Γ. Σπυρόπουλος  καθώς και πλήθος  προσκυνητών από  την Ξάνθη και τα γύρω χωριά.  Μετά τη Θ. Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος περπάτησε στο χωριό και συνομίλησε με τους κατοίκους.

Το απόγευμα ο  Σεβ. Ποιμενάρχης  μας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό και την Παράκληση στο Παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της ενορίας Σοφικού του Δήμου Διδυμοτείχου.

Παρόντες ήταν  ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου  κ. Χρ. Τοκαμάνης,  ο Έπαρχος Β.Έβρου  κ. Πολ. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Μεταξάδων κ. Χρ. Τερτσούδης, Νομαρχιακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

Εμφανίσεις: 36952
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!