«Ασυγχώρητος» ο μητροπολίτης...

ImageΟργή στο χωριό Ελάτη με την απόφαση του ιεράρχη να μην επιτρέψει την τέλεση νεκρώσιμης ακολουθίας για χαροκαμένη μάνα. Εβαλε τέλος στη ζωή της μην αντέχοντας την πρόσφατη απώλεια του γιου της σε τροχαίο

Η οργή οικείων και συγχωριανών που συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία μια 47χρονη γυναίκα το μεσημέρι του Σαββάτου στο χωριό Ελάτη της Κοζάνης ξεπερνούσε ίσως ακόμα και την οδύνη για την ανθρώπινη απώλεια.

Η γυναίκα κηδεύτηκε αδιάβαστη και μεταφέρθηκε στα μνήματα από το σπίτι της, χωρίς να περάσει από την εκκλησία, μετά τη ρητή και κατηγορηματική απόφαση του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου να απαγορεύσει την τέλεση νεκρώσιμης ακολουθίας.

Κι αυτό γιατί η 47χρονη είχε βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της, μην αντέχοντας την πρόσφατη απώλεια του γιου της σε τροχαίο.

Οι εκκλήσεις των οικείων της γυναίκας έπεσαν στο κενό, όπως και η ιατρική γνωμάτευση που επέδειξαν στον... ειδικό απεσταλμένο του μητροπολίτη Παύλου, η οποία βεβαίωνε πως η χαροκαμένη γυναίκα έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και της χορηγούνταν φαρμακευτική αγωγή.

Παρά το γεγονός ότι ο ιερέας του χωριού δεν είχε αντίρρηση -σύμφωνα με τους κατοίκους- να τελέσει τη νεκρώσιμη ακολουθία, η απάντηση του απεσταλμένου από την Κοζάνη ήταν κατηγορηματική: Οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν τη μνημόνευση του αυτόχειρα, ανεξάρτητα από τον λόγο της αυτοκτονίας. Μάλιστα απαγόρευσε στον ιερέα ακόμα και να χτυπήσει πένθιμα την καμπάνα.

Η πολιτική κηδεία ήταν πάνδημη και έγινε εν μέσω αποδοκιμασιών κατά του μητροπολίτη Παύλου, από την πλειοψηφία των 340 μόνιμων κατοίκων της Ελάτης.

Η «λεβέντισσα», όπως την αποκαλούσαν στο χωριό, ήταν από τις πιο δραστήριες γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, ψυχή του τοπικού χορευτικού συλλόγου και άλλων λαϊκών δρωμένων, μέχρι τον περασμένο χειμώνα, όταν έχασε τον γιο της σε τροχαίο στη Λήμνο, όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Από τότε, σύμφωνα με τους συγχωριανούς της, κλείστηκε στον εαυτό της, αρρώστησε και έπαιρνε ψυχοφάρμακα. Την περασμένη Παρασκευή, 7 μήνες μετά, έκανε το απονενοημένο διάβημα, πηδώντας στη λίμνη Πολυφύτου στην περιοχή του Ρημνίου.

«Ποιος από την Εκκλησία προσπάθησε να προσεγγίσει αυτή τη γυναίκα και να της μιλήσει, αντί να την τιμωρήσει με αυτόν τον τρόπο μετά θάνατον; Μήπως ο ρόλος τους ήταν να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το μοιραίο, αντί να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε μια ανθρώπινη τραγωδία;» διερωτήθηκε μιλώντας στο «Εθνος» ο φίλος της οικογένειας Α. Μπούντας.

Η γυναίκα άφησε πίσω της τον σύζυγό της και μία κόρη που έχει παντρευτεί και δεν κατοικεί στο χωριό.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Παύλος προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η πιο πρόσφατη ήταν η ιδιόχειρη επιστολή του προς τον πρώην δήμαρχο Κοζάνης Γ. Παγούνη, με την οποία τον απειλούσε πως θα... λογοδοτήσει στην Αγία Αικατερίνη στον άλλο κόσμο, γιατί είχε τολμήσει να καταγγείλει την ανέγερση μικρού ναού της ίδιας Αγίας σε κοινόχρηστο χώρο στον αύλειο χώρο της μητρόπολης.

Εμφανίσεις: 70211
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!