Καστορίας Σεραφείμ "η μνημόνευση του Ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν είναι τυπική"

ImageΠανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, πολιούχος της πόλεως του Άργους Ορεστικού.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, τίμησε με την παρουσία του μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, διακεκριμένος Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια του οποίου χειτοθέτησε τον π. Παύλο, έναν από τους ιερείς του Ναού, σε Οικονόμο.

Επίσης σε μια σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας Παρασκευής και κάλεσε τους ακρίτες Μακεδόνες να την μιμηθούν και να την έχουν προστάτιδα και καταφυγή.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδος Καστοριάς, όπου και εκεί τέλεσαν την Ακολουθία του Εσπερινού και ο Μητροπολίτης Αυστρίας στον λόγο που απηύθυνε στο λαό που κατέκλησε το μοναστήρι, συνεχάρη τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Σεβαστιανό και την μοναστική αδελφότητα για το πνευματικό τους έργο μεταφέροντας την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Το πρωί τελέσθηκε η Διαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Μιχαήλ και συλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μιχαήλ, χειροθέτησε δυο νέους διακονούντες το αναλόγιο και το ιερό βήμα  σε αναγνώστες και τους ευχήθηκε να αξιοποιήσουν την κλίση τους προς δόξαν Θεού και διακονία στον πάσχοντα άνθρωπο.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, τόσο το απόγευμα όσο και το πρωί στη Θεία Λειτουργία, ο οποίος κατέπληξε τους Άρχοντες και το Λαό με την γλαφυρότητα, μεστότητα και αμεσότητα των ομιλιών του, μετέφερε στον Ιερό Κλήρο και το εκκλησίασμα, την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου αλλά και την έντονη ανάμνησή του από την επίσκεψή του στην Καστοριά.

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Καστορίας, μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και του ευχήθηκε να έχει υγεία και πλούσια τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος να διαποιμαίνει όπως και σήμερα με ζήλο την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία αφού υπηρετεί σε μια ιστορική Μητρόπολη που ανήκει στις Νέες Χώρες, έχοντας την ευλογία και την πατρική σκέπη του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου.

Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Μιχαήλ, διαβεβαίωσε τον οικείο Επίσκοπο κ. Σεραφείμ για την αγάπη και την εκτίμηση του Οικουμενικού Πατριάρχου που τρέφει στο πρόσωπό του. Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αυστρίας για την τιμητική του παρουσία στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Στο πρόσωπό σας, βλέπουμε έναν αληθινό πνευματικό πατέρα και αδελφό, αλλά και αισθανόμαστε πλούσια την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου".

"Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στον Πρωτεπίσκοπο και Πρωθαρχιερέα της υπ’ Ουρανόν Ορθοδοξίας πως ο Ιερός Κλήρος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τρέφει γλυκύτατα αισθήματα για τον Σεπτό Προκαθήμενό του και νιώθει σε όλες τις ακολουθίες και εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς μας, νοερώς την προσευχή του και την παρουσία του", πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

Επίσης τόνισε χαρακτηριστικά: “H μνημόνευση του ονόματος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, του πηδαλιούχου της Μάνας μας Εκκλησίας, δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική”.

Τέλος, ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής στην πόλη του Άργους Ορεστικού.

Φωτογραφίες: Romfea.gr

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 70611
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!