Στην Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως τελέστηκε μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

ImageΜε την ευκαιρία των 36 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 και των 33 χρόνων από το θάνατο του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ',  με τις ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου β’, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ. Σεραφείμ, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών του αείμνηστου Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου του Γ' και των αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ως επίσης και τους πεσόντες για τη προστασία της Δημοκρατίας κατά το προδοτικό εγκληματικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Εψάλη επίσης ειδική δέηση διά την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες

Στο μνημόσυνο μίλησαν, εκτός από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Νότιο Αφρική κ. Αργυρός Αντωνίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κλεόπας Ηλία καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πρετόριας κ. Νίκος Κακουλάς. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως κ. Σεραφείμ μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου για σύντομη δικαίωση του λαού της Κύπρου, τονίζοντας τη μεγάλη προσφορά του αειμνήστου Εθνάρχη Μακαρίου για την υπόθεση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρικανική Ήπειρο με τη δημιουργία της γνωστής Πατριαρχικής Σχολής της Ναϊρόμπις «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’», που συνεχίζει σήμερα με τον ίδιο ένθεο ζήλον ο διάδοχος του Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ευχαρίστησε επίσης εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Χριστόφια και την Κυβέρνησή του για την βοήθεια προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προσευχόμενοι όλοι μας διά την ευόδωση των προσπαθειών του για δίκαιη λύση του Εθνικού μας προβλήματος και για εσωτερική ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και του Λαού, βασικές προϋποθέσεις για να καφθεί η απαράδεκτη αδιαλλαξία της Τουρκίας και των εκπροσώπων της στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας κ. Γιάννης Τσαούσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ κα Βασιλική Γούναρη, ο Πρόεδρος των Οφφικιαλίων του Πατριαρχείου μας στην Νότιο Αφρική κ. Αλέκος Μπαλαδάκης, η Πρόεδρος των Γυναικών της Παναθηναϊκής κ. Άννα Συνοδινού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γιοχάνεσμπουργκ κ. Μπαλαδάκης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής κ. Φιλίππου, ο συντονιστής ΣΑΕ περιφερείας Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γουβέλης, εκπρόσωποι ελληνικών σωματείων και οργανώσεων και πλήθος ομογενών.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου οι ομογενείς επισκέφθηκαν έκθεση με εικόνες και φωτογραφίες από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ενώ σε τέσσερις μεγάλες οθόνες προβλήθηκαν ταινίες από την τουρκική εισβολή.

Μνημόσυνα τελέσθηκαν, επίσης, σε όλους τους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς της  ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας.

Image

Image

Εμφανίσεις: 59264
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!