Μητροπολίτης Καστορίας "Μόνον ο Χριστός, πρέπει να αποτελεί το κέντρο της ζωής μας"

ImageΤη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων  εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με τις πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις στην Οινόη Καστοριάς, όπου και είναι υπό ανέγερση Ιερός Ναός προς τιμήν των Αγίων Νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον Εσπερινό και Λειτούργησε σήμερα στην Οινόη Καστοριάς, όπου τέθηκαν σε προσκύνηση και Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων.

Τέλος, να αναφέρουμε πως ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, με την ευκαιρία της  μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων  εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και  Μοναστήρια της Επαρχίας του.

Η εγκύκλιος του κ. Σεραφείμ:

Αν πάντοτε, αδελφοί μου, πρέπει να ευχαριστούμε και να δοξολο-γούμε το όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού για τις αμέτρητες δωρεές και ευλογίες που μας χάρισε και μας χαρίζει καθημερινά,

αν πάντοτε τα χείλη μας θα πρέπει να επαναλαμβάνουν, μα πολύ περισσότερο η καρδιά μας, τους στίχους της Δοξολογίας: «Υμνούμεν σε, ευλογούμεν σε, δοξολογούμεν σε . . . δια την μεγάλην σου δόξαν»,

αυτό οφείλουμε ιδιαιτέρως να το κάνουμε στην μνήμη των Αγίων της Εκκλησίας μας. Όπως ο κτιστός ουρανός στολίζεται με την σελήνη και τα άστρα, που εμφανίζονται την νύκτα και τον ήλιο που λάμπει κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι και η Βασιλεία των Ουρανών στολίζεται με την παρουσία των Αγίων μας.

Είναι οι φίλοι μας και οι αδελφοί μας.

Είναι η δόξα της Εκκλησίας μας.

Είναι οι πύργοι, που μας προστατεύουν από τις επιδρομές των δαιμόνων.

Είναι οι φάροι, που φωτίζουν με το φως τους την δική μας πορεία προς τον Ουρανό.

Είχαμε Αγίους, έχουμε Αγίους και θα έχουμε Αγίους μέχρι της συντελείας των αιώνων, αφού η ορθόδοξη μητέρα μας, η Εκκλησία, η μοναδική Εκκλησία, (γιατί δεν υπάρχουν άλλες Εκκλησίες, αλλά «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία», όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως) είναι η ταμειούχος της θείας χάριτος και ανα-γεννά καθημερινά Αγίους, τους οποίους ως πολύτεκνος και καλλίτεκνος μητέρα τους προσφέρει σαν δώρο στον Ουράνιο Πατέρα, όπου και δέονται για την σωτηρία του κόσμου.

Σας ανέφερα τα παραπάνω, αδελφοί μου, διότι σήμερα, Κυριακή τρίτη Ματθαίου, γιορτάζουμε και τιμούμε τους Αγίους Νεομάρτυρες· όλα εκείνα τα πρόσωπα, που έζησαν τον καιρό της δουλείας, κράτησαν  την ομολογία του ονόματος του Χριστού, μαρτύρησαν  για τον Χριστό, χαριτώθηκαν από τον Χριστό καί βρίσκονται  στον θρόνο του Εσφαγμένου Αρνίου, χαίροντες για την θαυμαστή νίκη που πέτυχαν στον κόσμο, αλλά και πρεσβεύοντες για όλους μας, ιδιαίτερα στην κρίσιμη εποχή μας.

«Να τιμάς τους Νεομάρτυρες» μου έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, «είναι ξεχασμένοι, δεν τους γνωρίζει ο κόσμος. Είναι όμως ισάξιοι με τους παλαιούς Αγίους. Έχουν μεγάλη παρρησία στον Θεό. Τα Ιερά Λείψανά τους θαυματουργούν καθημερινά, όπως οι Άγιοι της Λέσβου Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, ο Άγιος Γεώργιος από τα Ιωάννινα, ο Άγιος Νικόλαος από το Μέτσοβο και τόσοι άλλοι».

Αυτός είναι και ο σκοπός της συγγραφής της σημερινής Εγκυκλίου:

η  προτροπή του αγιασμένου αυτού Γέροντος,

η  αγάπη μου στους Αγίους Νεομάρτυρες,

η  θαυμαστή πολιτεία τους,

τα φρικτά τους μαρτύρια.

Η  Ορθοδοξία μας στηρίχθηκε στο αίμα των Μαρτύρων της. Η ανάγνωση του βίου και των ιερών μαρτυρίων των Αγίων μας «ζεσταίνει την καρδιά μας από τους πάγους της απληστίας μας και ως θυμίαμα εύπλαστο στέλνει σ' Εκείνον (δηλαδή στον Χριστό) την προσευχή και την ειλικρινή μετάνοιά μας» (Π.Β. Πάσχος).

Δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα θα ήθελα να σας προσφέρω ση-μερα, αδελφοί μου, δανεισμένα από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη για τους Αγίους Νεομάρτυρες.

Και, πρώτον. Οι Άγιοι Νεομάρτυρες, κατά τον Αγιορείτη Όσιο, «είναι η νέα βάση της Εκκλησίας και η ασφάλεια».

Πράγματι, το οικοδόμημα της Εκκλησίας στηρίχθηκε στο αίμα του Θείου Ιδρυτού της, του Ιησού Χριστού, αλλά και στα αίματα των παιδιών της, που πότισαν το δένδρο της πίστεως. Έτσι, κοντά στους παλαιούς Μάρτυρες προστέθηκαν οι νέοι. Αυτοί αύξησαν περισσότερο την βάση της Εκκλησίας, του οικοδομήματος δηλαδή της πίστεως στο πρόσωπο του Χριστού. Στολίζουν ακόμη περισσότερο και κάνουν λαμπρότερο το ένδυμα της Εκκλησίας, όπως γράφει ο Άγιος Νικόδημος. Της χάρισαν, μέσα στον χειμώνα της δουλείας, χαρά μεγάλη και δεδοξασμένη, ώστε να λέγει προς τον Νυμφίο Χριστό με το στόμα του σοφού της Παλαιάς Διαθήκης: «ακρόδρυα νέα προς παλαιά, αδελφιδέ μου ετήρησα»

(Άσμα ζ,14).

Βάση  της Εκκλησίας, οι Άγιοι, και ασφάλεια.  Επειδή ο Χριστός «χθες και σήμερον ο αυτός εις τους αιώνας», ενωμένος πάντοτε με την νύμφη Του, την Εκκλησία. Επειδή ο νυμφαγωγός, το Πανάγιο Πνεύμα, παραμένει σ' αυτήν και στα παιδιά της εις τους αιώνες, κάνει  Αγίους τα πιστά της μέλη, στηρίζει  κλονισμένες ψυχές, θεραπεύει τα ασθενή και αναπληροί τα ελλείποντα, απεργάζεται την σωτηρία των παιδιών της, που είναι ενωμένα μαζί της με την ίδια πίστη, με το ίδιο Βάπτισμα, με τον ίδιο τρόπο ζωής, την αναδεικνύει ως την μοναδική Εκκλησία και το ασφαλές τείχος της πίστεως και το μοναδικό λιμάνι σωτηρίας.

Να γιατί πολεμείται και θα πολεμείται πάντοτε η Ορθόδοξη Εκκλησία από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, αφού είναι η μοναδική ασφάλεια του ανθρώπου και η είσοδος για την Βασιλεία των Ουρανών.

Δεύτερον. Οι Άγιοι Νεομάρτυρες είναι «η εκπλήρωση του Ευαγγελίου».Image

Αντέγραψαν, με άλλα λόγια, την ζωή του Χριστού. Με την ομολο-γία της πίστεως και το φρικτό τους μαρτύριο δήλωσαν περίτρανα πως ήταν ενωμένοι με τον Χριστό. Βεβαίωσαν, όπως οι παλαιοί Μάρτυρες, την θεότητα του Χριστού. Πιστοποίησαν:

πώς  η αγιότητα είναι δυνατή σε κάθε εποχή,

πώς  το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι εφαρμόσιμο από τους ανθρώ-πους όλων των εποχών,

πώς  ο προορισμός μας και ο στόχος της ζωής μας είναι να πετύχουμε την άνοδό μας στον Ουρανό, να γίνουμε Άγιοι κατά χάριν και φίλοι του Χριστού και συγκληρονόμοι της Βασιλείας των Ουρανών.

«Για σκεφθείτε» τονίζει ο Άγιος Νικόδημος «πως πολλοί από τούς  Χριστιανούς τότε ήταν φίλοι με τους Νεομάρτυρες, έτρωγαν και έπιναν μαζί τους, και τώρα κρατούν στα χέρια τους, ως πολύτιμα αντικείμενα, τα ενδύματά τους βαμμένα στο αίμα τους»!

Για σκεφθείτε, θα έλεγε σ' εμάς σήμερα ο Άγιος Νικόδημος:

πώς  είμαστε απόγονοι τέτοιων Μαρτύρων,

πώς  το έδαφος στο οποίο στεκόμαστε, είναι ποτισμένο από τα αίματα των Αγίων Νεομαρτύρων,

πώς  αυτοί τήρησαν τις επιταγές του Ευαγγελίου,

πώς  κράτησαν την ομολογία της πίστεως,

πώς  δεν λάτρευσαν άλλους Θεούς και είδωλα της εποχής τους, παρά μόνο τον αληθινό Θεό καί

πώς  σήμερα  «αργεί το ευαγγέλιον»,

πώς  είμαστε χλιαροί στην πίστη και αναιμικοί στο ορθόδοξο φρόνη-μα, ασθενείς στην ομολογία της πίστεως, χωρίς συμμετοχή στην ζωή της Εκκλησίας. Γι' αυτό και επικρατεί η σύγχυση, η ανασφάλεια, το άγχος και πολλά άλλα.

Αδελφοί μου,

Γιορτάζουμε  και σήμερα τους Νεομάρτυρες. Είναι κοντά μας, είναι γύρω μας. Μας βλέπουν, μας παρακινούν προς μίμηση. Προσεύχονται, δέονται και παρακαλούν τον Δεσπότη Χριστό για μας.

Έχουμε και μεις εδώ στην επαρχία μας, τα δικά μας παιδιά, τον Άγιο Ιάκωβο με τους μαθητές του, τον Άγιο Γεώργιο τον πρώην μουσουλμάνο και τον Άγιο Ναούμ από την Καστοριά, τον Άγιο Μάρκο από την Κλεισούρα.

Έχουμε τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που πέρασε από τον τόπο μας, τον Άγιο Αγαθάγγελο από την Φλώρινα, τον Άγιο Δημήτριο από την Σαμαρίνα, τον Άγιο Γεώργιο από τα Γρεβενά, τον Άγιο Νικόλαο από το Μέτσοβο.

Έχουμε κοντά μας, πάνω μας, γύρω μας, νέφος Αγίων που μας παρακινούν προς μίμηση, προς αντιγραφή των εντολών του Ευαγγελίου.

Και το μήνυμά τους σήμερα:

Ο Χριστός και μόνον ο Χριστός πρέπει να αποτελεί το κέντρο της ζωής μας· το πρόσωπό Του ο στόχος μας και η κοινωνία μαζί Του ο προορισμός μας.

Βάλετε, υπογραμμίζουν οι Άγιοι, θεμέλιο της ζωής σας τον Χριστο. "Θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ος έστι Χριστός Κύριος" επαναλαμβάνουν μαζί με τον Απόστολο Παύλο. Και το θεμέλιο αυτό προσφέρει ασφάλεια, ελπίδα, χαρά, ειρήνη, ευλογία. Προσφέρει τον Ουρανό.

Ζείστε, ακόμη, τονίζουν οι Άγιοι Νεομάρτυρες, με τις επιταγές του Ευαγγελίου, με την ζωηφόρο Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Ζείστε εκκλησιαστικά, ορθόδοξα, προκειμένου να αξιωθείτε των επηγγελμένων αγαθών στην Βασιλεία των Ουρανών.

Εμφανίσεις: 50781
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!